фев. 23, 2018
30737 Views

Загадки на историята или как са изглеждали в реалния живот единадесет исторически личности

Автор:

Съвременните антрополози, благодарение на използването на нови технологии, имат уникална възможност да възстановят лицето на човека по черепа. Степента, до която резултатите от реконструкцията съответстват на реалния облик на героите от миналото, е спорна, но въпреки това е много интересно да се разбере как са изглеждали някои исторически личности.

 1. Нефертити

Майката на фараона Тутанкамон е известната Нефертити. Учените твърдят, че тя в реалния живот е изглеждала така. През 2003 г. египтологът Джоан Флетчър е идентифицирала мумията на Нефертити, „основната съпруга“ на древноегипетски фараон от XVIII-та династия Ехнатон. Решено било да се възстанови външния й вид. През 2010 г. се появила още една версия: тези останки не принадлежали на Нефертити, а на друга „половинка“ на Ехнатон. Но повечето египтолози са сигурни, че са открити останките на майката на Тутанкамон.

 1. Тутанкамон

Тутанкамон е фараон от XVIII-та династия на Новото царство и е управлявал Египет през 1332-1323 г. пр. Хр.

Според египтолозите, Тутанкамон има генетично заболяване и страда от малария. Това в крайна сметка причинило ранната му смърт. Фараонът умира, когато е само на 19 години.

Учените вярват, че около 50% от мъжете, живеещи днес в Западна Европа, са потомци на египетски фараони, по-специално роднини на Тутанкамон. Антрополозите и генетиците успяха да установят, че общият предшественик на европейските мъже с хаплогрупа R1b1a2 и владетелят на Древен Египет са живели в Кавказ преди около 9500 години. Преди около седем хилядолетия носителите на „фараонската“ хаплогрупа започнали да мигрират към Европа.

 1. Апостол Павел

Апостол Павел е сред основателите на християнството и един от авторите на Новия завет. На него приписват създаването на множество християнски общности на Балканите и в Мала Азия.

През 2009 г. се проведе научно изследване на саркофага, който се намира под олтара на римския храм „Сан Паоло-фиори-ле-Мура“. Там били открити части от кости, които учените са подложили на изследване с въглерод-14. Оказало се, че останките принадлежат на човек, живял в периода между 1 и 2 век, т.е. това са останките на апостол Павел.

 1. Крал Ричард III

Ричард III управлява от 1483 до 1485 година. Историците твърдят, че Ричард III пада на бойното поле, губейки шлема си. Преди смъртта му враговете му нанесли 11 рани и 9 удара удара по главата. На костите на ръцете няма рани, което означава, че монархът, умирайки, остава в бронята. Ричард III умира при Босфора по време на битката с претендента за престола Хенри Тюдор, който по-късно става Хенри VII.

Истинският образ на крал Ричард III бил възстановен по останките, открити през 2012 г. на паркинг в Лестър.

 1. Николай Коперник

Николай Коперник е автор на средновековната хелиоцентрична картина на света. Останките на Николай Коперник са открити през 2005 г. в катедралата „Фромборка“ (Полша). Учени от Варшава, в Централната лаборатория по криминалистика, извършиха компютърна реконструкция на лицето му.

 1. Йохан Себастиан Бах

През 2008 г. Каролайн Уилкинсън, шотландски антрополог, възстановява лицето на великия немски композитор от XVIII век Йохан Себастиан Бах. Ексхумацията на останките на Бах се извършва през 1894 г., а през 1908 г. скулпторите се опитали да пресъздадат външния вид на композитора, но по това време били ръководени от портретите на музиканта. Критиците на ХХ-и век останаха недоволни от проекта, като твърдяха, че бюстът може да бъде, например на Хендел.

 1. Уилям Шекспир

Реконструкцията на лицето на английския поет и драматург Уилям Шекспир, учените направиха с неговата посмъртна маска.

 1. Данте Алигиери

През 2007 г. група учени от Университета в Болоня успяха да реконструират външния вид на Данте Алигиери, великия италиански поет от XIII-ти и XIV-ти век. Антрополозите вярват, че Данте Алигиери може да e страдал от нарколепсия – заболяване на нервната система, което се придружава от пристъпи на внезапно заспиване. Тези заключения се основават на факта, че Данте в Божествената комедия пресъздава точно симптомите на нарколепсия и съпътстваща катаплексия – внезапна загуба на мускулен тонус.

 1. Хенри IV

Може би така е изглеждал кралят на Франция и лидер на хугенотите – Хенри IV, убит през 1610 г. През 2010 г. група учени установиха, че мумифицираната глава на Хенри IV, която е оцеляла до наши дни, е истинска. Въз основа на този артефакт, те представиха реконструкция на външния вид на краля. Но още през 2013 г. друга група учени постави под съмнение автентичността на останките на монарха от династията на Бурбоните.

 1. Арсиноя IV

Арсиноя IV е по-малката сестра и жертва на Клеопатра. През 2009 г. учените успяха да възстановят външния й вид по мерките, взети от черепа й, изгубен по време на Втората световна война. Според древния римски историк Йосиф Флавий тя е екзекутирана по заповед на Марк Антоний и Клеопатра в Ефес. Египетската царица видяла в сестра си заплаха за своята сила.

 1. Свети Николай

Външността на Свети Николай е реконструирана от италиански професор по анатомия през 50-те години на ХХ век, по време на възстановяването на Базиликата „Свети Николай“ в град Бари. Николай Мирликийски в християнството е почитан като чудотворец. Той се смята за покровител на търговци, моряци и деца.

loading...
Категория:
История · Любопитно · Наука
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *