Още

  Започна се! Изкуствен интелект разгроми световния шампион по Го

  AlphaGo, изкуственият интелект на Google, разгроми настоящия световен шампион Ли Сидол на играта Го. Въпреки елементарните правила, в тази древна игра има трилиони и трилиони възможни ходове и комбинации, затова победата на AlphaGo е повратна точка в еволюцията на изкуствения интелект.

  Турнирът – провел се в Сеул, Южна Корея – демонстрира изключителната изчислителна мощ на изкуствения интелект, част от по-мащабната програма DeepMind на Google. Още през октомври миналата година AlphaGo победи европейския шампион по Go с резултат 5:0, а сега се изкачи до самия връх.

  Започна се! Изкуствен интелект разгроми световния шампион по Го

  Г-н Ли споделя, че макар загубите да са го накарали да преосмисли идеите му за играта Го, той не смята, че AlphaGo превъзхожда хората. След победата Google излязоха със съобщение, че ще дарят наградата от $1 милион на различни организации и дарителски кампании.

  Го произлиза от Китай и е на поне 3000 години. Счита се за една от най-сложните игри, създавани някога. Правилата й са много прости: всеки играч използва своите камъчета, черни или бели, за да огради тези на противника. На пръв поглед изглежда близо до шаха, но шахът всъщност е доста по-прост от математическа гледна точка.

  Започна се! Изкуствен интелект разгроми световния шампион по Го

  Макар броят на възможните ходове в шаха да е огромен, в Го има 1х10170 възможни комбинации – това е числото 1 със 170 нули след него. Иначе казано, комбинациите са повече отколкото атомите във вселената.

  Изкуственият интелект отдавна е надминал най-добрите гросмайстори в тяхната игра, както показа победата на Deep Blue над Гари Каспаров още през 1997г. AlphaGo е играл много време Го срещу по-стари свои версии и победите му затвърдиха мястото му като най-добрия изкуствен интелект в своята област.

  Го

  За успокоение на Го играчите по света, г-н Ли печели четвъртия мач, въпреки че остава безмълвен след второто си поражение, когато AlphaGo изиграва почти перфектната игра. Играчът споделя, че никога не е бил поздравяван толкова много за победа.

  Макар AlphaGo да е далеч от съзнателния изкуствен интелект, който да завладее света, той е идеален пример защо мнозина предричат, че роботите скоро ще заменят хората при много задачи.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link