мар. 16, 2016
6739 Views

Мадрид се покрива с растителност, за да се бори с глобалното затопляне

Автор:

Столицата на Испания скоро ще се превърне в един от най-зелените градове в света. Градът е в процес на инвестиране на милиони в разширяване на парковете, покриване на покриви и външни стени с растителност, превръщане на неизползваеми парцели в градски градини, както и трансформация на павираните площади в паркове, които да абсорбират валежите.

Вече е започнало засаждането на дървета по цялото поречие на река Мансанарес, която преминава през центъра на Мадрид, като това ще струва около 3.8 милиона евро. Общо взето, всяко неизползваемо място и пространство скоро ще бъде покрито с растителност.

Градът също е в процес на ограничаването на трафика на автомобили в централните райони, като Министерството на околната среда обмисля да превърне някои от централните улици в линейни паркове.

cover_1455317679

Всичко това е с цел да се помогне на жителите да се адаптират възможно най-добре към резултатите от променящия се климат, сред които са непоносимата жега, суша, а когато вали, се стига и до наводнения.

В Мадрид винаги е било горещо през летните месеци, но става все по-горещо. През месеците юни и юли миналата година в Мадрид бяха измерени рекордни температури от 40 градуса. До 2050 г. се очаква нарастване на броя на необичайно горещите дни с 20%, а със същия процент се очаква да намалеят дъждовете.

Търговски обучения - myjobistosell.com

Всяко озеленяване би било от помощ. Вече са направени няколко теста със озеленяване на покривите на сгради в различни мадридски квартали, като резултатите показват, че температурите са спаднали с близо 4 градуса. Заменянето на паважите с растителност, която може да абсорбира и складира вода, би помогнало на града да се справя много по-лесно с евентуални интензивни валежи.

2_1455317662

„Това са ефективни методи, които могат да бъдат приложени в най-различни точки от града“ – казва Том Армър (Tom Armour), който е директор на глобалната фирма за ландшафтна архитектура „Arup“, която работи с Мадрид за интегрирането на природа в бетона. „Става дума за множество буферни зони, целта на които е да помогнат на града да се адаптира към променящия се климат и да се изгради устойчивост“ – допълва Армър.

Добавянето на растителност ще помогне на града да се справи и със замърсения въздух. Мадрид е един от най-замърсените градове в Европа, като вече са взети някои мерки за редуциране на замърсяването, сред които прави впечатление ограничаването на трафика и възможността гражданите да се движат безплатно в градския транспорт в „най-мръсните“ дни. Очаква се до 2020 г. да бъде забранено движението на дизелови автомобили в центъра на града.

„Това, което се случва в Мадрид, трябва да се случи навсякъде“ – казва Армър. „Мерките трябва да бъдат адаптирани към отделните нужди и климат на всеки град, но много от решенията са универсални. Последните проучвания сочат, че използването на природата като решение на този тип проблеми води до безброй ползи за здравето на хората, икономиката, обществото като цяло и естествено околната среда. Тези методи често се оказват по-ефикасни от традиционните“ – допълва Армър.

2_1455317662

8_1455317665 7_1455317664 6_1455317664 5_1455317664 4_1455317663 3_1455317663

Снимки: fastcoexist.com

loading...
Категория:
Земя
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *