Още

  Защо изчезват пчелите?

  „Трябваше да открия Доктора и се сетих, че забъркам ли се в неприятности, той винаги се появява. Търсих къде ли не! Разследвах за НЛО, житни кръгове, зелени човечета. Намерих ги всичките. Когато не можах да намеря пчелите си казах, че сигурно той има нещо общо с изчезването им.“ – Доктор Кой от Ръсел Дейвис.

  Снимка: AdamNoosa

  Дори Дона Нобел от хитовия британски сериал Доктор Кой забеляза изчезването на медоносните пчели. Освен нея, още много известни учени от цял свят се опитват да разберат защо изчезват пчелите и то не само в САЩ, но в Англия, Германия, Австрия, Швейцария, Швеция и Япония.

  Снимка: David Gn Photography

  Ситуацията е по-зле от всякога. По последни данни за 20 години сме изгубили повече от един милион пчелни кошери и броят им продължава да расте с всеки изминал ден. Сигурно ще си помислите, че дори пчелите да изчезнат, просто няма да ви се пречкат. Всъщност не е така. Алберт Айнщайн е казал, че без пчелите Земята може да оцелее най-много 4 години.

  Планетата няма да загине напълно без пчелите, но те са най-важното насекомо в хранителната верига на човека. Медоносните пчели опрашват почти всички видове цветя, плодове и зеленчуци, с които се храним.

  В по-неразвитите страни по-малкият брой пчели означава глад и дори смърт, ако изчезнат напълно. Плашещото е, че през последните пет години има много учени, които се занимават изцяло и само с този проблем, но въпреки това пчелите продължават да изчезват. Никой не може да каже със сигурност каква е причината за това.

  Някои застават зад теорията, че причината е в широко разпространеният комерсиализъм. С постоянното повишаване на потреблението в пчелната индустрия, някои хората смятат, че от пчелите се иска да произвеждат прекалено много мед в лоши условия и това не им понася. Има учени, които пък твърдят, че радиацията от мобилните телефони въздейства върху пчелите. Сигналите ги объркват и те не успяват да се върнат в кошерите си. При проведени опити се наблюдава, че когато се постави мобилен телефон близо до кошер, повечето от пчелите не успяват да се върнат в него.

  Има ги и очевидните причини – глобалното затопляне и генетично модифицираните храни. Тези храни могат да произвеждат цветен прашец, който да е пагубен за пчелите. Глобалното затопляне спомага за разпространението на плесени и кърлежи, които също са отровни за тях.

  Снимка: catb

  Която и да е причината, не можем да отречем участието на човека. Може би вече е твърде късно, за да ги спасим, но можем поне да обърнем внимание на тези трудолюбиви създания, които убиваме, преди да са изчезнали напълно.

  Източник: environmentalgraffiti.com

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link