окт. 7, 2010
13036 Views

Защо изчезват пчелите?

Автор:

“Трябваше да открия Доктора и се сетих, че забъркам ли се в неприятности, той винаги се появява. Търсих къде ли не! Разследвах за НЛО, житни кръгове, зелени човечета. Намерих ги всичките. Когато не можах да намеря пчелите си казах, че сигурно той има нещо общо с изчезването им.” – Доктор Кой от Ръсел Дейвис.

Снимка: AdamNoosa

Дори Дона Нобел от хитовия британски сериал Доктор Кой забеляза изчезването на медоносните пчели. Освен нея, още много известни учени от цял свят се опитват да разберат защо изчезват пчелите и то не само в САЩ, но в Англия, Германия, Австрия, Швейцария, Швеция и Япония.

Снимка: David Gn Photography

Ситуацията е по-зле от всякога. По последни данни за 20 години сме изгубили повече от един милион пчелни кошери и броят им продължава да расте с всеки изминал ден. Сигурно ще си помислите, че дори пчелите да изчезнат, просто няма да ви се пречкат. Всъщност не е така. Алберт Айнщайн е казал, че без пчелите Земята може да оцелее най-много 4 години.

Планетата няма да загине напълно без пчелите, но те са най-важното насекомо в хранителната верига на човека. Медоносните пчели опрашват почти всички видове цветя, плодове и зеленчуци, с които се храним.

В по-неразвитите страни по-малкият брой пчели означава глад и дори смърт, ако изчезнат напълно. Плашещото е, че през последните пет години има много учени, които се занимават изцяло и само с този проблем, но въпреки това пчелите продължават да изчезват. Никой не може да каже със сигурност каква е причината за това.

Някои застават зад теорията, че причината е в широко разпространеният комерсиализъм. С постоянното повишаване на потреблението в пчелната индустрия, някои хората смятат, че от пчелите се иска да произвеждат прекалено много мед в лоши условия и това не им понася. Има учени, които пък твърдят, че радиацията от мобилните телефони въздейства върху пчелите. Сигналите ги объркват и те не успяват да се върнат в кошерите си. При проведени опити се наблюдава, че когато се постави мобилен телефон близо до кошер, повечето от пчелите не успяват да се върнат в него.

Има ги и очевидните причини – глобалното затопляне и генетично модифицираните храни. Тези храни могат да произвеждат цветен прашец, който да е пагубен за пчелите. Глобалното затопляне спомага за разпространението на плесени и кърлежи, които също са отровни за тях.

Снимка: catb

Която и да е причината, не можем да отречем участието на човека. Може би вече е твърде късно, за да ги спасим, но можем поне да обърнем внимание на тези трудолюбиви създания, които убиваме, преди да са изчезнали напълно.

Източник: environmentalgraffiti.com

loading...
Категория:
Животни
loading...

Comments to Защо изчезват пчелите?

 • За този проблем се знае от известно време и няма конкретни отговори. Може би защото за причините не трябва да се говори. От специални самолети се разпръскват вещества във въздуха ежеднвено, и никой не казва защо. Може би и заради тези химикали измират и пчелите 🙂

  Филми Онлайн октомври 7, 2010 23:24 Отговор
 • Попринцип, знам че като пръскат с нещо посевите по селата, предупреждават пчеларите 1-2 дена преди това да си приберат пчелите…

  Георги октомври 7, 2010 23:50 Отговор
 • Дано се намери решение, защото ако изчезнат ще ни се стъжни.

  Ventzy Kunev октомври 14, 2010 05:20 Отговор
 • Ако изчезнат пчелите основната храна ще е хляб, картофи и царевица. Ще изчезнат Кафето шоколада, тютюна и повечето плодовете.
  Гледаите филма "Мълчанието на пчелите".
  С тези темпове ако изчезват през 2020г вече нямя да има пчели.

  Ivan66 ноември 21, 2010 08:50 Отговор
 • Ако изчезват , няма да е толкова бавно защото от един момент , това става лавинообразно и според изследователите , които най рядко се цитират (естествено) това се дължи на генните промени в изкуствено отглежданите култури . Така , че в крайна сметка май ще се окаже че сами се убиваме , заедно с един куп същества около нас . Колко изненадващо

  Петър януари 27, 2011 12:24 Отговор
 • Причините за изчезването на пчелите са комплексни. Бързото технологическо развитие на света убива голяма част от нежната, жива твар на земята. Започнаха сега да се правят екологични изследвания при изграждане на всяко ново строителство. Няма никакво подобрение на изграденото до сега. То бълва задушавщо творение за живота на земята. Стремежа, ламтежа за печалби ще затрие земята. Та,че ако не се спре надпреварата за големи печалби не само пчелите ще загинат, но и целият растителе и животински свят на земята и земята ще се затрие. Няма да има разумм на ЗЕМЯТА!

  Стефан февруари 3, 2011 21:47 Отговор

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бижута с Истински Цветя

Powered by WordPress Popup

Menu