Още

  Якутск – най-студеният град в света

  В Якутск е студено – много студено. Животът там сякаш е спрял и хората само се придвижват от едно затоплено място до друго, живеейки в изключително сурови условия.

  Но жителите на града са свикнали. Те издържат на мразовитите осеммесечни зими в арктическия кръг, когато температурите падат до минус 64 градуса. За хората там това е нещо нормално, все пак са в Сибир.

  Снимка: Sardana

  С население от 200 000 души, Якутск се намира в руската република Якутия и е известен като най-студеният град в света. През 19-ти век града процъфтява след откриването на злато и ценни минерали, включително и диаманти, под замръзналата земя. 20% от световния добив на диаманти идва именно от тук.

  Връзката на града с останалия свят са летището и река Лена, по която през летните месеци минават фериботи. През зимата, когато реката е замръзнала, затворници помагат за превръщането й в магистрала, която е основният начин за транспорт.

  В Якутск кожата и вълната са на мода и всеки разчита на естествените материи, за да се стопли в нечовешкия студ. Зайци, лисици и северни елени се отглеждат заради кожите им, от които се произвеждат палта, шапки, обувки и дрехи. Конете пък присъстват в менюто и от тях се приготвят най-различни деликатеси.

  Снимка: bolotbootur

   Но разбира се най-важното лекарство за студа в Якутск си остава водката.

  Със сигурност не е лесно да живееш в Якутск, но хората там са упорити и макар премръзнали, те са горди жители на най-студеният град в света.

  Източник: environmentalgraffiti.com

  Предишна статия
  Следваща статия

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link