окт. 6, 2010
91968 Views

Якутск – най-студеният град в света

Автор:

В Якутск е студено – много студено. Животът там сякаш е спрял и хората само се придвижват от едно затоплено място до друго, живеейки в изключително сурови условия.

Но жителите на града са свикнали. Те издържат на мразовитите осеммесечни зими в арктическия кръг, когато температурите падат до минус 64 градуса. За хората там това е нещо нормално, все пак са в Сибир.

Снимка: Sardana

С население от 200 000 души, Якутск се намира в руската република Якутия и е известен като най-студеният град в света. През 19-ти век града процъфтява след откриването на злато и ценни минерали, включително и диаманти, под замръзналата земя. 20% от световния добив на диаманти идва именно от тук.

Връзката на града с останалия свят са летището и река Лена, по която през летните месеци минават фериботи. През зимата, когато реката е замръзнала, затворници помагат за превръщането й в магистрала, която е основният начин за транспорт.

В Якутск кожата и вълната са на мода и всеки разчита на естествените материи, за да се стопли в нечовешкия студ. Зайци, лисици и северни елени се отглеждат заради кожите им, от които се произвеждат палта, шапки, обувки и дрехи. Конете пък присъстват в менюто и от тях се приготвят най-различни деликатеси.

Снимка: bolotbootur

 Но разбира се най-важното лекарство за студа в Якутск си остава водката.

Със сигурност не е лесно да живееш в Якутск, но хората там са упорити и макар премръзнали, те са горди жители на най-студеният град в света.

Източник: environmentalgraffiti.com

loading...
Етикети:
· · ·
Категория:
Земя
loading...

Comments to Якутск – най-студеният град в света

 • Дори и студена ,Русия си остава една от най-красивите страни.

  тони ноември 29, 2010 17:55 Отговор
 • Невероятни хора, невероятен град, невероятен климат!Браво Якутск!Но как Ви работят автомобилите – не знам!Сигурно шъкате само антифриз концентрат!За нас звучи, признавам си, доста странно да се живее в такива условия!!!

  Лъки декември 30, 2012 11:55 Отговор
 • Искам да знам, мога ли да замина за там и бих ли си намерила работа. Колко струва животът-квартири, храна, режийни и т.н.

  radostina nikova юни 18, 2013 16:29 Отговор
  • radostina nikova
   Да, можеш…, ако те интересуват подробности, пиши!

   Михаил Стефанов ноември 24, 2013 15:25 Отговор

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бижута с Истински Цветя

Powered by WordPress Popup

Menu