май 16, 2017
26757 Views

Защо чуваме собствения си глас различно? Истинската причина ще ви изненада

Автор:

Докато говорим чуваме гласа си по един начин, а след това, слушайки го на запис, той звучи абсолютно различно. Това е един от тези неловки моменти, които всички ние сме преживявали. Така че, ние от ИскамДаЗнам решихме да открием причината за този феномен.

Оказва се, че причината е доста елементарна. Когато чуем гласа си на запис, звуковите вълни, идващи от високоговорителя пътуват до ушите ни по въздуха и чуваме гласа си по начина, по който другите хора го чуват.

Когато обаче чуваме гласа си докато говорим, ние го чуваме по два начина – външно и вътрешно. Първо чувате звука, който идва от устата ви (този, който и другите хора около вас чуват) и в същото време чувате и този, идващ от вибрациите, създадени от гласовите струни, минаващи през главата ви. Костите в черепа ни имат склонността да повишават нискочестотните вибрации и поради тази причина гласът ни звучи по-нисък за нас, отколкото в действителност е.

Ако искате да чуете как наистина звучи гласът ви, запишете го или пък можете, също така да закриете лявото си ухо и да започнете да говорите. А и не се тревожете в случай, че ви прозвучи странен или смешен, защото другите хора са свикнали да го чуват именно по този начин!

loading...
Категория:
Човекът
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *