Още

  Защо чуваме собствения си глас различно? Истинската причина ще ви изненада

  Докато говорим чуваме гласа си по един начин, а след това, слушайки го на запис, той звучи абсолютно различно. Това е един от тези неловки моменти, които всички ние сме преживявали. Така че, ние от ИскамДаЗнам решихме да открием причината за този феномен.

  Оказва се, че причината е доста елементарна. Когато чуем гласа си на запис, звуковите вълни, идващи от високоговорителя пътуват до ушите ни по въздуха и чуваме гласа си по начина, по който другите хора го чуват.

  Когато обаче чуваме гласа си докато говорим, ние го чуваме по два начина – външно и вътрешно. Първо чувате звука, който идва от устата ви (този, който и другите хора около вас чуват) и в същото време чувате и този, идващ от вибрациите, създадени от гласовите струни, минаващи през главата ви. Костите в черепа ни имат склонността да повишават нискочестотните вибрации и поради тази причина гласът ни звучи по-нисък за нас, отколкото в действителност е.

  Ако искате да чуете как наистина звучи гласът ви, запишете го или пък можете, също така да закриете лявото си ухо и да започнете да говорите. А и не се тревожете в случай, че ви прозвучи странен или смешен, защото другите хора са свикнали да го чуват именно по този начин!

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови