Още

  Защо някои хора имат къдрава коса?

  Има много теории, опитващи се да обяснят защо някои хора имат къдрава коса, а други права. Дълги години се е смятало, че това се определя от формата на косъма: този с кръгло напречно сечение е прав, онзи с елипсовидно сечение е вълнообразен, а с плоско сечение е къдрав. Според друга теория, при къдравата коса едната страна на косъма расте по-бързо от другата и затова той се накъдря.

  Днес учените смятат, че къдравата коса се дължи на формата на фоликула на косъма, която изглежда се контролира от определен ген.

  Защо някои хора имат къдрава коса?

  Структура на косъма

  Къдравата коса се различава от правата не само по формата си. Много рядко може да намерите човек с къдрава и мазна коса. Биологически, в това има логика, защото мастният секрет, произвеждан от мастните жлези във фоликула, по-лесно преминава по правия косъм, отколкото по къдравия. Всеки с къдрава коса знае, че тя лесно изсъхва, трудно се поддържа и често е неконтролируема. Е, поне цъфтящите краища са рядкост.

  Къдравата коса се различава от правата и на химическо ниво. Косъмът е изграден от протеина кератин – същият, който изгражда още кожата и ноктите – и неговите молекули се комбинират и образуват фибри. Молекулата на протеина съдържа серни атоми, които понякога се сливат и образуват така наречения дисулфиден мост. Когато това се случи между атоми, които са на по-голямо разстояние, косъмът се накъдря. Колкото повече дисулфидни мостове има, толкова по-къдрава е косата.

  Защо някои хора имат къдрава коса?

  Формата на фоликулите

  Косата расте от малки отвори в кожата, наречени фоликули. При хората с къдрава коса фоликулите изглежда се стесняват в горния си край. Смята се, че тази им форма сбива по-нагъсто кератиновите молекули съдържащи серни атоми , което прави по-вероятно образуването на дисулфидни мостове.

  Произход

  Къдравата коса се определя генетично. Някои гени са доминантни, което означава, че когато човек наследи два различни гена за определен белег, единият е по-вероятно да бъде изразен. Например, генът за дълги мигли е доминантен над гена за къси мигли, така че наследите ли и двата от родителите си, ще имате дълги мигли. Другият ген се нарича рецесивен и ще се прояви само, ако е наследен и от двамата родители.

  Смята се, че генът за къдрава коса е частично доминиращ над този за права, затова когато човек наследи по един от двата, може да има средно къдрава коса.

  Не е ясно защо са еволюирали тези различни типове. Според една теория, когато първите хора са напуснали Африка и са се заселили в по-студени и облачни региони, правата коса е еволюирала, за да предоставя по-добра защита от студа за сметка на по-слабата защита от ултравиолетовата светлина. Според резултатите от някои експерименти обаче, къдравата коса всъщност предоставя по-добра защита срещу УВ светлината, докато правата коса по-добре задържа въздух близо до скалпа, намалявайки загубата на топлина. Все още няма единодушно мнение по въпроса кое е вярно.

  Предишна статия
  Следваща статия

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link