Още

  Защо в Китай има само една часова зона?

  Китай е огромна страна (третата по територия в света), но въпреки това има само една часова зона – Стандартно китайско време (CST). В миналото часовите зони са били пет, но комунистите ги обединяват в една в края на 40-те години, за да е по-просто. Китай е единствената голяма държава, с изключение на Индия, която използва само една часова зона.

  Защо в Китай е само с една часова зона?

  Замисъл

  Причината Китай да има само една часова зона е политическа и практическа. Комунистическата партия установява сегашната система малко след основаването на Китайската народна република през 1949г, за да опрости операциите, но и за да изглежда сякаш страната е по-обединена.

  Това е бил силен политически ход, понеже страната е голяма и обхваща много региони и етнически малцинства, а в исторически план винаги е било трудно една власт да управлява всичките. Особено важно е било да се контролира цялата страна през 1949г, след като тя е била разделена от гражданска война в продължение на повече от две десетилетия, а преди това дълго време е била разединена.

  Практически проблеми

  Такава голяма територия само с една часова зона си има своите недостатъци. Това представлява особено голям проблем за хората от западните провинции. Реално Пекин е с 3.5 часа след далечните западни провинции, което означава, че в някои случаи официално часът е 10 сутринта, но в Тибет слънцето тъкмо изгрява.

  Защо в Китай е само с една часова зона?

  Много от хората в тези провинции са от етнически малцинства и смятат, че налагането на една часова зона е опресивно и ненужно. Освен това много фермерски общности в страната използват свое време, защото земеделската работа започва по изгрев слънце, независимо от официалния час.

  Изключения

  Хонконг и Макао са приели свои часови зони, наречени Хонконгско време (HKT) и Стандартно време на Макао (MST). И двете се движат спрямо Координираното универсално време (UTC) плюс 8 часа. Много региони в Западен Китай, особено Синдзян, също вървят по собствено, неофициално време. Макар това понякога да е по политически причини, обикновено е за да е по-практично. Магазините например работят по различни часови зони, за да е по-удобно на хората да пазаруват.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link