Още

  Жирафите изчезват тихомълком

  Жирафите изчезват тихо и незабележимо, като популацията им отбелязва драстичен спад през последните 30 години. Това е заключението на Международния съюз за опазване на природата (IUCN).

  Между 1985 и 2015г броят на жирафите в дивата природа е спаднал от 155 000 на 97 000, което е около 40% спад.

  Жирафите изчезват тихомълком

  Жирафите се срещат предимно в южна и източна Африка, макар да има изолирани популации и в западна и централна Африка. Смята се, че именно тези по-малки популации са най-засегнати. От IUCN казват, че най-вероятната причина за драматичния спад са незаконния лов, загубата на хабитат заради земеделие и изграждане на инфраструктура за миньорски дейности и все по-честите конфликти между хора и диви животни.

  Червеният списък на IUCN определя статуса на 85 604 вида, които оценява като незастрашени, близко до застрашени, уязвими, застрашени от изчезване и изчезнали. Най-малко 24 307 от тези видове са застрашени от изчезване, като жирафът вече е преминал от незастрашен вид към уязвим.

  Освен с жирафите, последният доклад на IUCN разглежда статуса на 700 признати за нови видове птици, като поне 11% от тях вече са застрашени от изчезване. Сред тях са ярката синя ванга и атиокийското мушитрънче, чиито популации са пострадали сериозно заради изграждането на една язовирна стена.

  Синя ванга
  Синя ванга

  13 от новите видове птици влизат в списъка като изчезнали в природата. Сред тях са паганското шаварче, акепата от Оаху и лейсанският медонос – и трите островни птици, които са заличени от инванзивни видове.

  Лейсански медонос
  Лейсански медонос

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link