юни 29, 2010
11896 Views

Живот в пустинята

Автор:
Дървото на Джошуа

Снимка: Paraflyer

Дървото на Джошуа е бързорастящо пустинно дърво и символ на пустините в САЩ. Видът може би е изложен на риск от изчезване, поради промените в климата.

Kактус боброва опашка

Снимка: Joanne Dale

Друг символ на югозапада е кактуса боброва опашка. Състои се от предимно плоски листа с малки и остри бодли. Тези кактуси се отличават с ярко розовите си цветове, които цъфтят през пролетта.

Драконова кръв

Снимка: Stefan Geens

Това дърво се среща на Канарските острови, Кейп Верде и Мароко. Лесно се разпознава по специфичната корона. Някои от дърветата драконова кръв на Канарските острови са на повече от 600 години. Ако надраскате кората му, от нея изтича червеникава смола, откъдето идва и името на дървото.

Кактус Сагуаро

Снимка: nature.54855

Сагуаро е един от най-необикновените кактуси. Растението с големината на дърво има дебели клони, които растат право нагоре. Всъщност те израстват чак след като кактуса стане на 70 години.

Опунция

Снимка: melastmohican

Опунцията са първите кактуси, които са били използвани за храна от индианците и продължават да се ядат в Мексико.

Агава

Снимка: sunsinger

Агавата е основната съставка в текилата, но сокът, листата, цветовете и стъблото на растението фигурират и в менюто на мексиканците.

Пустинен зюмбюл

Снимка: David~O

Пустинният зюмбюл е паразитно растение с ярки цветове. Той не може да произвежда сам хлорофил, затова го извлича от корените на други растения.

Финикова палма

Снимка: http2007

Символът на средния изток е известен със сладките си плодове. Първоначално палмите са растели само близо до вода в пустинята, но вече са силно култивирани и вече се срещат из Северна Африка и Западна Азия. От един корен могат да поникнат няколко дървета.

Кактус пейот

Снимка: Sonia Cactus & Succulents (Chile)

Този кактус е известен в САЩ с халюциногенните си свойства. В момента е под защита и отглеждането му е позволено само за индиански религиозни церемонии.

Юка

Този вид кактус е известен с острите си листа. Той е от същото семейство като дървото на Джошуа.

Саксаул

Снимка: Helje

Саксаулското дърво е открито в централна Азия и в много части на пустинята Гоби то е единственото дърво. То съдържа много вода и от кората му може да се изстиска питейна течност.

Колчаново дърво

Снимка: Axel_

Колчановото дърво се среща в Южна Африка и Намибия и донякъде прилича на гигантско дърво бонзай. Местните ловци са използвали кухите му клони като колчани за стрелите си.

Източник: webecoist.com

loading...
Категория:
Земя
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *