Още

  Живот в пустинята

  Дървото на Джошуа
  Снимка: Paraflyer

  Дървото на Джошуа е бързорастящо пустинно дърво и символ на пустините в САЩ. Видът може би е изложен на риск от изчезване, поради промените в климата.

  Kактус боброва опашка
  Снимка: Joanne Dale

  Друг символ на югозапада е кактуса боброва опашка. Състои се от предимно плоски листа с малки и остри бодли. Тези кактуси се отличават с ярко розовите си цветове, които цъфтят през пролетта.

  Драконова кръв
  Снимка: Stefan Geens

  Това дърво се среща на Канарските острови, Кейп Верде и Мароко. Лесно се разпознава по специфичната корона. Някои от дърветата драконова кръв на Канарските острови са на повече от 600 години. Ако надраскате кората му, от нея изтича червеникава смола, откъдето идва и името на дървото.

  Кактус Сагуаро
  Снимка: nature.54855

  Сагуаро е един от най-необикновените кактуси. Растението с големината на дърво има дебели клони, които растат право нагоре. Всъщност те израстват чак след като кактуса стане на 70 години.

  Опунция
  Снимка: melastmohican

  Опунцията са първите кактуси, които са били използвани за храна от индианците и продължават да се ядат в Мексико.

  Агава
  Снимка: sunsinger

  Агавата е основната съставка в текилата, но сокът, листата, цветовете и стъблото на растението фигурират и в менюто на мексиканците.

  Пустинен зюмбюл
  Снимка: David~O

  Пустинният зюмбюл е паразитно растение с ярки цветове. Той не може да произвежда сам хлорофил, затова го извлича от корените на други растения.

  Финикова палма
  Снимка: http2007

  Символът на средния изток е известен със сладките си плодове. Първоначално палмите са растели само близо до вода в пустинята, но вече са силно култивирани и вече се срещат из Северна Африка и Западна Азия. От един корен могат да поникнат няколко дървета.

  Кактус пейот
  Снимка: Sonia Cactus & Succulents (Chile)

  Този кактус е известен в САЩ с халюциногенните си свойства. В момента е под защита и отглеждането му е позволено само за индиански религиозни церемонии.

  Юка

  Този вид кактус е известен с острите си листа. Той е от същото семейство като дървото на Джошуа.

  Саксаул
  Снимка: Helje

  Саксаулското дърво е открито в централна Азия и в много части на пустинята Гоби то е единственото дърво. То съдържа много вода и от кората му може да се изстиска питейна течност.

  Колчаново дърво
  Снимка: Axel_

  Колчановото дърво се среща в Южна Африка и Намибия и донякъде прилича на гигантско дърво бонзай. Местните ловци са използвали кухите му клони като колчани за стрелите си.

  Източник: webecoist.com

  Предишна статия
  Следваща статия

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link