окт. 5, 2010
9731 Views

Животни с очи на гърба

Автор:

В животинското царство можем да видим безброй различни цветни окраски по гърба, главата, опашката или крилете на животните. Това са изключително ефективни илюзии, които служат за защита, като често успяват да изплашат и най-страшните хищници.

Тези животни са ниско в хранителната верига и за тях има много заплахи. Защитата е основна част от оцеляването им. Окраските, които приличат на очи са един от най-ексцентричните и интересни методи за защита.

Индийска кобра

Снимка: Scorius

Силно отровната змия е страховит хищник. Кобрата плюе отрова и има смъртоносна захапка, но защо са й „очите“ на гърба? Като всяко друго животно и тя може да бъде нападната в гръб. С окраската си тя успява да изплаши най-големия си враг – мангустата.

Гъсеници

Снимка: Lukjonis

Много птици и бозайници обичат да си похапват гъсеници. Те са сочни, лесна плячка и са пълни с хранителни вещества. Но някои са и страшни.

Тъкмо когато птицата се спуска към нея, гъсеницата се надига и се превръща в чудовище. С най-различни окраски, гъсениците успешно успяват да отблъснат враговете си, заблуждавайки ги, че са много по-големи.

Риба пеперуда

Снимка: giantwolf

Ако сте голяма риба, опитваща се да се нахрани с по-малки риби, със сигурност знаете, че най-сигурният начин да глътнете риба е като започнете от главата. Рибите могат да плуват само напред и така няма как да се измъкнат. При някои обаче, еволюцията е помогнала да се справят с тази ловна техника.

Рибата пеперуда притежава уникална окраска, която заблуждава хищниците къде се намира главата й.

Косатка

Снимка: DixieDolphin

Окраската около очите на косатката е за защита. Но вместо за защита от хищниците, те я пазят от плячката й.

В опитите си да избягат от хищниците, много риби се насочват към очите. С големите бели петна косатката заблуждава плячката си и пази очите си.

Императорска нощна пеперуда

Снимка: od0man

Нощните пеперуди са майстори в дегизировката с „очите“ по крилете си. Имат най-различни окраски, като някои са прости петна, а други изключително наподобяват истински очи.

Галерия

           

Източник: environmentalgraffiti.com

loading...
Етикети:
· ·
Категория:
Животни
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *