Още

  Животните, използвани като оръжия

  Още преди хиляди години хората са използвали животните като оръжия.

  Всички знаем как Ханибал напада Рим с военни слонове, но малко хора знаят, че римляните отвръщат с горящи прасета, чиято цел е да объркат и подпалят слоновете.

  Това е чудесен пример как в далечното минало животните са били използвани за различни цели от хората. И сега е така. Помагат в земеделието, осигуряват ни храна, ползват се като опитни зайчета в експерименти и научни изследвания, като човешки оръжия.

  По време на Втората световна война британските спецслужби решават, че да напълнят с експлозив мъртви плъхове и да ги разпръснат из Германия е отличен начин да поведат във войната.

  Смисълът е в това, германците да се опитат да ги изгорят заедно и така да предизвикат огромна експлозия, която ще има огромни последствия.

  Този план обаче пропада още в началото, когато корабът им с мъртвите плъхове е заловен от нацистите през 1941 г.

  Разбира се, има и други примери за безскрупулната експлоатация на животни като оръжия. Ето някои от тях:

  Съветски кучета камикадзе

  През 30 те години на миналия век в СССР стартират програма за обучение на кучета, които трябва да взривяват противниковите танкове.

  Първоначално те били обучавани просто да оставят бомбата под танка и да се завръщат при своите хора. Това естествено се оказало невъзможно, защото те се завръщали с бомбата. И така те изменят ролята на добрият домашен любимец, превръщайки го в куче-камикадзе.

  Все пак проектът е бил с животни – как те могат да направят разлика между почти еднаквите немски и съветски танкове. Затова доста често те са взривявали грешната мишена. А понякога дори не са можели да изпълнят задачата си – намесвал се е външен фактор, например изстрел от оръжие и кучетата твърде уплашени да продължат, се завръщали с неизпълнена мисия.

  Според докладите, това се е оказал доста добър начин врагът да бъде унищожен – по този начин 300 немски танка са разрушени. Извън призмата на пропагандата, обаче проектът е пълен провал.

  Американски прилепи бомби

  През 1942 г. зъболекарят Литъл Адамс, разгневен от нападението над Пърл Харбър дава идеята прилепите да бъдат използвани като бомби. Дори президента Рузвелт се съгласява.

  Взривните устройства са създадени от известният химик Луис Физер. Хиляди прилепи биват събрани във специално изработено съоръжение с формата на бомба.

  Равносметката е тази – десет самолета могат да пренесат по 100 от големите бомби и така да пуснат на свобода хиляди прилепи с експлозиви едновременно. Когато прилепите бъдат пуснати на свобода над Япония ще започнат поредица от пожари и инфраструктурата на най-развитата държава в света е можело да бъде разрушена.

  За задачата са избрани определен вид прилепи –  Бразилски свободноопашати прилепи.

  Те са многобройни, могат да носят тежко и нямат нужда да се хранят по време на хибернация. По-късно, през 1943 г. проектът попада в ръцете на Военноморските сили, след като избягали прилепи с експлозиви подпалват база на армията и колата на генерала. По-късно проектът е напълно прекратен.

  Ядрени оръжия и пилета

  Звучи като шега, нали? Да, но всъщност е самата истина. Това било идея на британците по време на Студената война. Знаем за него повече благодарение на това, че на 1 април 2004 г проектът е разсекретен.

  Той стартира през 1957 година и носи наименованието „Син паун“.

  Планът бил да бъдат заровени няколко ядрени оръжия в Северна Германия и в случай, че СССР реши да нападне да бъдат задействани. Основният проблем се оказала твърде студената зима. Няма как техниката да работи при толкова ниски температури.

  Най-добрите учени трябвало да разрешат този проблем – как електрониката да бъде защитена от студа. Ето го и отговорът – пилета. Ако в бомбата има пилета с осигурена храна и вода, те ще могат да произведат нужната топлина, която да държи електрониката в изправност.

  Планът е доста добър, но така и не влиза в действие. Главната причина е вероятността заради ядреният взрив да пострада техен съюзник.

  Повечето подобни проекти се провалят. Но има и няколко изключения. Пример е програмата на Военноморските сили на САЩ за морските бозайници, която действа от 1960 г.

  Служейки повече от 40 години, делфините са доказали, че са най-добрите военни животни. През годините се разбра колко полезни са те в намирането и маркирането на мини и пазенето на гранични територии.

  Котки шпиони

  https://www.youtube.com/watch?v=kFAoU3iJnTM

  Опитът на ЦРУ да обучат котки за шпиони бил напълно неуспешен. Името на проекта било „Звукова котка”. Стартирал през 60-те години на миналия век. Проектът, който струвал на ЦРУ 20 млн. долара имал за цел превръщането на котки в подслушващи устройства. Идеята на проекта била да се използват група от специално обучени котки, в чиито опашки да се имплантират микрофони, с вградени антени и батерии. После незабелязано трябвало да пуснат котките до руското посолство за да могат да подслушват чрез тях комунистически длъжностни лица. Възможно е този план да е можело да просъществува, но станало нещо непредвидено – още първата изпратена котка била прегазена от такси и така проектът бил спрян още преди да е започнал.

  Делфините

  Делфините също са обект на интерес от военните още от периода на Студената война. Най-често те са използвани като шпиони за търсене на подводници и за спасяване на давещи се моряци. Любопитното е, че някои от тях са обучавани да нападат и убиват вражески водолази. Има и други случаи  –  използват се като преносими бомби и в момента, в който делфинът е близо до целта си бомбата се активира. На този етап от развитието, военните не могат да се лишат от толкова важен съюзник и затова са ограничили ползването на делфините в този аспект. Делфините не се влияят от налягането до 350 м., трудно се изморяват, понасят ниските морски температури. Но най-важното е, че не могат да бъдат засечени от който и да е радар. Тяхната интелигентност ги прави по-лесни за обучение, а биолокаторът им позволява да засичат големи плавателни съдове.

  Тюлени и морски лъвове

  Тюлените и морските лъвове също са интелигентни. Едно нещо обаче ги различава от делфините – по-агресивни са. В операция „Пустинна буря“ в Персийския залив (една от най-важните операции с участието на морски лъвове) , морски лъвове атакували иракски бойни плувци, които залагали мини под водата. Убили четирима иракски водолази, принудили петима да изплуват. В други случаи морските лъвове са обучавани да снимат и откриват чужди обекти или да търсят различни предмети по морското дъно. Използват ги и като охрана.

  Автор: Божидара Иванова

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link