Още

  Кулдара – селото, изоставено за една нощ

  Каква е загадката на това малко индийско село? Има различни теории по въпроса, но истината не е известна на никой.

  Какво се е случило?  Най-вероятно никога няма да разберем цялата истина. Всичко става в една загадъчна нощ през 1825 г. и някак цялото население на Кулдара мистериозно изчезва.

  Неясно е какво е станало, но има няколко теории, които се опитват да обяснят случилото се.

  Как е възможно от красиво и процъфтяващо селце, Кулдара изцяло да опустее само за една нощ?

  Къде се намира легендарното село Кулдара? Най общо казано в Индия. Ако решите да потърсите по-подробно ще разберете, че е на 15 километра от Джайсалмер в индийския щат Раджастан. Щатът граничи с Пакистан на запад, Гуджарат на югозапад, с Мадхя Прадеш на югоизток , на североизток граничи с Утар Прадеш и Харяна, и на север с Пенджаб.

  Началото на селото слагат 84 души през XIII век. Основателите му са от малка общност трудолюбиви брахмани Паливал. Това са представители на една от висшите касти в Индия, равнозначно на европейското духовенство, които мигрирали от западните части на страната.

  Паливалите  са познати с невероятните си умения в земеделието. Доста е трудно да отгледаш плодородни култури в крайно суровите и сухи условия на пустинята Тар, но те успявали – намирали места, чиято почва била богата на гипс (минерал, който съдържа 20% вода).

  Паливалите развили и други умения, разбира се. Те били невероятни търговци, което стояло в основата на богатството им. Така общността им се разширила и се радвали на просперитет над шест века. Населението доста се увеличило през вековете и в най-добрите години на XVII и XVIII в., селото се радвало на над 1500 души.

  Днес в Кулдара могат да бъдат видени руините на над 400 постройки. Някои от тях са много запазени и до сега.

  Как за една нощ през 1825 г. всички в Кулдара изчезват? При това те са взели най-ценните си вещи. Защо някой ще напусне дома си за една нощ и ще остави история и култура, която е била градена с векове?

  Една от теориите обяснява нещата доста просто – търсене на по-добро място за живеене. И въпреки че, звучи логично тази вероятност е доста малка. Защо това да стане за една нощ? Какво ги е накарало да бързат толкова?

  Вероятността да са тръгнали в издирване на вода е широко коментирана. Според едни те са издирвали повече вода, според други,  не количеството е било причината, а фактът, че се е наложило изселване заради натровените водоеми. И всъщност те сами са си били виновни – изхвърляли са труповете на използваните за жертвоприношения животни.

  Но най-подкрепяната теория звучи най-достоверно. Жителите на селото бягат в опит да избегнат тираничното управление на местния диван (съветът в някои ислямски страни). Вероятността управникът на Джайсалмер – Салим Сингх, в чиято власт било и въпросното село, да е злоупотребявал с налагането на големи, почти невъзможни данъци върху жителите на селцето е съвсем реална причина, едно цяло общество да изостави домовете си  в търсене на нещо по-добро.

  Само, че е имало и друга причина обществото да побегне. Когато Сингх зърнал за пръв път дъщерята на местния управник я харесал дотолкова, че поискал ръката ѝ. Той отправил ултиматум на Кулдара. Едно денонощие хората да решат дали ще му дадат невестата или данъците ще станат още по-непосилни за плащане.

  Според историята верността към бащата на момичето, подтикнала всички заедно да изоставят селото преди единият ден да е преминал. Така те оставили всичко, което общността е градила с векове.

  Според местните съществува проклятие над цялото село. Преди да заминат жителите на Кулдара проклели селото никога повече да не бъде обитавано. Всеки, който се опълчил на тази клетва, щял да посрещне смъртта. Така от онази нощ никой никога повече не е стъпвал там.

  Уикипедия

  Според някои  е възможно руините да са епицентър на паранормална активност. Това привлича многобройни туристи всяка година. Областта е под надзора на Археологическите служби на Индия, а Кулдара е със статут на историческо и културно наследство.

  И въпреки всички предположения какво е станало в селцето през онази нощ, отговор няма. Защо цялото население е изчезнало?

  Автор: Божидара Иванова

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link