Още

  10 безценни неща, които бяха унищожени заради човешката глупост

  Имате ли приятели – каръци, в чиито ръце буквално всичко пада, къса се и се руши? Но счупването на чаша или съсипването на снежнобяла покривка не е толкова страшно, колкото унищожаването на 200-годишния стол, на който е сядал самия Наполеон, или, например, древен храм на маите.

  Подобни ситуации обаче се случват! Ето няколко от тях, които съсипаха невероятно ценни за човечеството неща.

   

  1. През 18 век преподобният Франсис Гастрел се заселил в къщата, в която е живял Шекспир. Тълпи от поклонници се събирали всеки ден под прозорците му, за да почетат паметта на великия английски драматург. И основната атракция на това място била черницата, която Шекспир лично засадил в двора си.

  Неканените гости толкова омръзнали на Гастрел, че той отсякъл злощастното дърво. Жителите на града, обаче, били възмутени от този акт и изгонили преподобния, като поискали той да продължи да плаща данък върху собствеността си. Разбира се, на монаха това въобще не му харесало. Тъй като бил много ядосан, той решил да си отмъсти на съседите и да събори бившия дом на Шекспир до основи.

  2. Уникалният паметник, наречен Бримхам Рокс в Северен Йоркшир, е създаден от природата за повече от 320 милиона години.

  И още толкова можеше да стои, радвайки туристите, които го посещават, ако не била група местни тийнейджъри. Те решили да се забавляват като избутат камък от скалата, в резултат на което тя се разрушила и се превърнала на малки парченца.
  На място дошли професионалисти, надявайки се да възстановят историческия обект, но щетите били твърде големи. В резултат на това вече няма скала, а фрагментите от нея лежат някъде в подножието й.

  3. През 2012 г. в малкото лозарско селце Иврак, близо до Бордо, случайно унищожили великолепния замък Белвю от 18 век , който бил купен малко преди това от руския бизнесмен Дмитрий Строскин. Предприемачът поръчал реконструкция на замъка на полска строителна компания, по-специално разрушаването на едно малко разширение, което нямало естетическа стойност и само съсипвало външния вид на замъка.

  Когато Строскин се върнал от командировка, по ирония на съдбата, от стария замък не било останало нищо, освен … въпросната пристройка. Полските строители се объркали. Бизнесменът обяснявал, че това не влизало в плановете му и дори обещал сам да направи реставрация на сградата. Властите, обаче, били толкова гневни, че стартирали съдебен процес срещу Строскин. В резултат на това руснакът получил условна присъда и му наложили голяма глоба.

  4. През 2014 г. във френски музей се случило нелепо недоразумение, което почти застрашило целостта на 200-годишна реликва.

  Умореният пазач решил да отдъхне и седнал на първия стол, на който се натъкнал. Оказало се, че това било походното кресло на Наполеон, което не могло да издържи натоварването и се напукало. За щастие столът бил възстановен, но можем да си представим спектъра от емоции, които бедният пазач изпитал, когато разказал на началниците си за случилото се!

  5. През 2013 г. строителна фирма в Белиз се нуждаела от варовик, за да ремонтира пътя. За да сe сдобият с материала, те унищожили … древен храм на маите.

  Може би това е станало случайно, но фактът остава: конструкцията, която се издигала повече от 2000 години, сега е разрушена. И най-възмутителното в тази история е, че размерът на глобата, която компанията трябвало да плати, била само 24 хиляди долара.

  6. Уинстън Чърчил не можел да търпи официалния си портрет, нарисуван за 80-ия му рожден ден, затова го държал във винарската изба и не го показвал на никого.

  След смъртта на британския министър-председател вдовицата му заповядала на секретаря да окачи платното в къщата, след което го пренесла в задния двор и го изгорила.

  7. Известният фотожурналист Робърт Капа, заедно с американските войници, буквално е бил в центъра на събитията, когато десантът на съюзническите сили в Нормандия започва на 6 юни 1944 г.

  Легендарният фоторепортер успял да направи повече от 100 снимки от сраженията, негативите от които той изпратил на списание Life. Трябвало да е истинска сензация!
  Въпреки това, 15-годишният асистент на лаборанта ги оставил след проявяването в сушилнята със затворени врати. Поради това емулсията се разтопила и 95 от снимките се съсипали напълно, други 11 загубили контраста си, но дори и в този си вид те станали световно известни.

  8. През 2012 г. от художествената галерия в Ротердам били откраднати седем картини на велики художници – Пабло Пикасо, Клод Моне и Анри Матис.

  Похитителите на картините не могли да намерят купувач за тях, затова лидерът на бандата ги подарил на майка си, а тя ги заровила в гробището близо до дома ѝ. Когато полицията разбрала за престъплението и всички членове на групата били арестувани, жената занесла картините в дома си и ги изгорила в печката.

  9. През 2013 г. в музея в Калкута в Индия правили ремонт, по време на който изпълнителите случайно закачили статуя на лъв, датираща от 250 г. пр . н. е.

  На този етап скулптурата все още можела да бъде спасена, ако служителите на музея, били използвали модерно оборудване, за да я сложат на място. Вместо това, обаче, те вдигнали фрагментите с вериги и блокове, които оставили много груби следи по повърхността на статуята.

  10. Акацията „Дървото на Тенер“ някога се е смятало за най-самотното дърво на земята, тъй като е израствало дълбоко в пустинята – в радиус от 400 км от него не са открити други растения.

  Дървото дори било отбелязано на военни карти в мащаб 1: 4 000 000 като една от идентификационните марки, а на местните жители било строго забранено да вредят на дървото по някакъв начин. Те обаче не мислели така, защото повече от десетилетие това дърво е било спирката за каравани, движещи се по търговските пътища на Сахара.
  За жалост, не било възможно да се спаси уникалното растение – през 1973 г. акацията била свалена от камион, който бил управляван от пиян либийски шофьор. Смешното е, че преди това друг човек също успял да се блъсне в самотното дърво насред пустинята, а това бил вторият удар, който се оказал фатален за него.

  Автор: Десислава Михалева

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link