Още

  10 елементарни, но скъпи математически грешки (Част 2)

  Продължаваме с описанието на математическите грешк, довели до сериозни проблеми:

  Потъване на кораб

  На 10 август 1628 г. Швеция пуснала нов, тежко въоръжен и голям военен кораб. Корабът едва плавал 20 минути, когато потънал на по-малко от миля от брега. Тридесет души загинали при потъването. През 20 век корабът бил извлечен и днес се съхранява в музея.

  Историците измерили целия кораб и открили, че неговите строители са използвали две различни мерни единици. Единият бил шведското стъпало, а другият – стъпалото на Амстердам. Шведското стъпало е 12 инча, докато стъпалото от Амстердам е 11 инча.

  Разликата между двете мерни единици  било причина едната страна да стане по-тежка от другата. Ето защо корабът се навел на една страна и бързо потънал, след като бил ударен от два порива на вятъра. Историците добавят, че ефектът на вятъра се е проявил, защото горната част на кораба била по-тежка от дъното му.

  Изплащания на дивиденти на Bank of America и обратно изкупуване на акции

  Федералният резерв редовно кара банките да се подлагат на стрес тестове. Стрес тест е анализът на финансовото състояние на банка при стимулирана отрицателна икономическа ситуация. Стрес тестовете са необходими, за да се определи дали банката е достатъчно здрава, за да преодолее ужасна рецесия или финансова криза.

  През 2014 г. Bank of America разбрала, че е преминала стрес тест на Федералния резерв, за първи път след финансовата криза през 2008 г. Банката заявила, че ще изплати дивиденти на своите акционери и ще изкупи обратно акции на стойност 4 милиарда долара. По-късно банката открила, че е направила някои грешки.

  Bank of America не била преминала стрес теста. Само така изглеждало, защото била направена грешка при определянето на стойностите на някои облигации, притежавани от дъщерното му дружество Merrill Lynch. Акционерите не били доволни и акциите на банката паднали с 9 милиарда долара (пет процента от общата й стойност) в същия ден, когато грешката била разкрита.

   Проблемът на моста Лауфенберг

  Германия и Швейцария се договорили да построят мост над Рейн между техните градове от двете страни. Съгласно споразумението всяка страна щяла да започне строителство от страната си на реката, като се срещнат по средата. Мостът бил към завършването си през 2003 г., когато и двете страни разбрали, че едната половина на моста е с 54 сантиметра (21 инча) по-висока от другата.

  Грешката се появила заради начина, по който всяка държава определила термина „морско ниво“. Повечето държави имат различни методи за определяне на морското равнище, като се има предвид, че то не е едно и също навсякъде. Германия използва Северно море, за да определи морското си ниво, докато Швейцария предпочита Средиземно море.

  Имало разлика от 27 сантиметра между морското равнище на страните. Германия и Швейцария знаели това и го били включили в своите изчисления. Въпреки това, някои направил така, че различието се удвоило, в резултат на което едната страна на моста се увеличила с 54 сантиметра.

  Проблемът с влаковете във Франция

  През 2014 г., Националното държавно железопътно предприятие на Франция (SNCF), установило, че новите му високоскоростни влакове са твърде широки за 1300 гари в цялата страна. Проблемът бил, че той е поръчал 1860 от влаковете от Alstom, Франция и Bombardier, Канада. SNCF определила, че е необходимо да се намали ширината на влаковете, така че гарите да могат да ги поемат. Грешката струва милиони евро.

  Инцидентът предизвика известно недоволство във Франция; транспортният министър нарекъл ситуацията „трагикомична“. Седмичният сатиричен вестник Canard Enchaine направил карикатура, в която пътуващите трябвало да си  „глътнат коремите „, когато един от новите влакове се приближи до гарата.

  Грешка от 188 милиона евро в полза на бедните от Амстердам

  През декември 2013 г. финансовият офис на градския съвет в Амстердам изпратил 188 милиона евро на над 10 000 бедни семейства, живеещи в града. По-късно се разбрало, че е направена грешка в плащанията. Първоначално било планирано да изпратят 1,8 милиона евро, а не 188 милиона евро.

  Софтуерът за плащане бил програмиран в центи, а не в евро. Хората получили 15 500 евро, вместо 155 евро, даже в един случай 34 000 евро, вместо 340 евро.

  В крайна сметка администрацията успяла да си върне почти всички пари, с изключение на 2,4 милиона евро.

  10 елементарни, но скъпи математически грешки (Част 1)

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link