Още

  Как една книга на Агата Кристи спаси живота на истинско момиче

  Агата Кристи е една от най-известните автори на детективска проза в света, а книгите й се четат толкова много, че се смята, че тиражът им отстъпва само на Библията и Шекспир. През 1977 година, година след смъртта на писателката, нейната история в книгата „Сивият кон” помогна да се спаси живота на едно дете.

  19-месечно момиче от Катар било прието в лондонска болница в тежко състояние. Лекарите не можели да разберат какво се случва с детето, докато медицинската сестра Марша Мейтланд, любителка на детективските романи, не се намесила.

  Жената току-що била прочела историята в книгата „Сивият кон“ на Агата Кристи, която описва подробно отравянето с талий. От начало симптомите му се приписвали на черна магия. Лекарите трудно могат да диагностицират това отравяне: според основните симптоми (летаргия, изтръпване, загуба на паметта, слепота, замъглена реч, обща слабост), то прилича на други заболявания, включително енцефалит, някои видове епилепсия и неврит. Затова при отравяне с талий лекарите поставят грешни първоначални диагнози: грип или стомашно-чревна инфекция.

  Откъс от “ Сивият кон“:

  ”Веднъж прочетох статия за отравяне с талий. Масово отравяне на работници във фабрика, карало хората да умират един по един. А лекарите установявали най-различни причини: паратифоиден и апоплексичен инсулт, парализа, епилепсия, стомашни заболявания и каквото и да било. Симптомите са много различни: започва с повръщане  и болки в ставите – лекарите смятали, че е  полиневрит, ревматизъм, полиомиелит. Понякога се наблюдавала силна пигментация на кожата.

  – Да, вие сте истински терапевтичен водач.

  – Разбира се. Прочетох го. Да, но има симптом, общи за всички случаи. Косопад. Талиумът някога е бил предписван на деца против глисти, докато не разбрали, че е опасен. Понякога се предписва като лекарство, но дозата се определя внимателно, зависи от теглото на пациента. Сега тровят плъховете с него. Тази отрова няма вкус, лесно е разтворима и се продава навсякъде. Необходимо е малка доза, за да не се подозира отравяне.”

  Лекарите били объркани относно поставяне на диагноза, но когато момичето започнало да губи косата си, медицинската сестра се досетила, че симптомите на болестта й съвпадат с описаните в историята. При изследване на урината открили талий. Така момичето бело излекувано и изпратено вкъщи здраво. Случаят бил описан в медицинското списание British Journal of Hospital Medicine, и написани благодарности на покойната писателка Агата Кристи.

  Писателката познавала добре отровите: по време на Първата световна война тя работила като медицинска сестра в болница, а след това като фармацевт в аптека. Това повлияло на нейните творби, в които са описани 83 случая на отравяне. На времето Кристи била многократно обвинявана, че „популяризира“ талия, подтиквайки към този метод на убийство, истински престъпници.

  Талиевият сулфат е безцветен, безвкусен, лесно разтворим във вода и в същото време една чаена лъжичка на веществото може да бъде фатален – тоест, той е почти идеална силно токсична отрова. Размерът на атомите на талия е много подобен на калиевите йони – елемент, незаменим за човешкото тяло. Следователно талият не среща съпротива по пътя си, замества калиевите йони, от които човек се нуждае, със своите собствени и напълно деактивира нервната система.

  Талиевите соли традиционно се използват за отравяне на гризачи и насекоми, а понякога се оказват и в човешката храна. И в края на 19 век на базата на талий сулфат започват да правят кремове за депилация. Тогава отровата е използвана като средство за лечение на трихофития: допринася за загубата на коса, улеснява лечението.

   Някога се смятало, че не може да се спаси от отравяне с талиевите соли, но след това немски фармаколог открил антидот – берлински  син пигмент, получен от калиев фероцианид. Тази железиста сол свързва радиоактивните нуклиди и пречи на абсорбцията им.

  В случая на момичето от Катар лекарите установили, че родителите й се опитвали да се отарват от хлебарките в къщата. Друго известно отравяне с талий се случило 10 години по-късно. През 1987 г. в Гвиана 44 души загинали от употреба на мляко, добито от крави, които яли отровна меласа: растенията били отровени със соли на талий, за да убият плъховете в тръстиката.

  През 1977 г. в СССР имало отравяне с талий. Случаят бил разследван от следовател Ямполски, който чел почти всички публикувани книги на Агата Кристи. Той бил първият, който разбрал причината за отравянето, а виновникът Дмитрий Фарафонов впоследствие бил осъден на смърт.

  През 2006 г. англоезичното списание New Scientist съобщило, че са отровени с талий дисидентски учени в Ирак: твърди се, че това е любимата отрова на Саддам Хюсеин, която той наредил на дават на враговете му.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови