Още

  10 изумителни факти за хамелеоните

  Всяко животно, което може да си променя цветовете и да гледа в две посоки едновременно си заслужава да отделите няколко минути, за да научите повече за него. Въоръжен с език, който трябва да видите, за да повярвате, че е истина, хамелеонът може би е едно от най-готините влечуги на планетата. Ето 10 неща, които едва ли сте знаели за него.

  1. Почти половината от всички видове хамелеони живеят на остров Мадагаскар, като 59 вида не се срещат никъде другаде. Общо има около 160 вида. Хабитатът им се простира от Африка до южна Европа, през Азия до Шри Ланка. Внесени са й в САЩ на места като Хаваи, Калифорния и Флорида.

  2. Повечето хамелеони могат да променят цветовете си от кафяво на зелено и обратно, но някои са способни да демонстрират всеки цвят. Тази промяна се случва много бързо, за около 20 секунди. Хамелеоните се раждат със специални клетки, които имат цвят или пигмент в тях. Тези клетки са в слоеве под кожата на хамелеона и се наричат хроматофори. Горните слоеве хроматофори имат червен или жълт пигмент. По-долните слоеве пък са сини или бели. Когато тези пигментни клетки се променят, променя се и цвета на кожата на хамелеона.

  10 изумителни факти за хамелеоните

  Хроматрофорите се променят по сигнал на мозъка. Той им казва да се уголемят или да се свият. По този начин клетките се смесват – също като боя. Химикалът меланин също помага за промяната на цвета на хамелеона. Меланиновите фибри могат да се разпространяват като паяжина през слоевете пигментни клети и тяхното наличие прави кожата по-тъмна. Много хора смятат, че хамелеоните променят цвета си, за да се сливат с околната си среда. Учените обаче не са съгласни. Изследванията показват, че светлината, температурата и настроението карат хамелеоните да променят цветовете си. Понякога определен цвят може да накара хамелеона да се чувства по-добре. Понякога пък помага на животното да комуникира със себеподобните си.

  3. Хамeлеонът има 360-градусово зрение и може да вижда в две посоки едновременно. Очите му са по-необикновени от на което и да е друго влечуго. Горните и долни клепачи са свързани, като между тях има само малка дупчица, през която хамелеонът вижда. Очите могат да се въртят и фокусират отделно едно от друго и да наблюдават два различни обекта едновременно.

  Всичко това дава на хамелеонът пълен обсег на зрение около тялото му. Когато той забележи плячка, може да фокусира и двете си очи върху нея, което му дава остро стереоскопично зрение и дълбочинно възприятие. Хамелеоните имат много добро зрение за влечуги, което им позволява да виждат малки насекоми от 10м разстояние.

  10 изумителни факти за хамелеоните

  4. Хамелеоните са много разнообразни на големина и структура на тялото. Максималната дължина може да е от 15мм до 68.5см.

  5. Хамелеоните се хранят като изстрелват дългия си език към плячката, намираща се на разстояние. Дължината на езика обикновено е 1.5 до 2 пъти дължината на тялото им, но по-малките хамелеони имат дори още по-голям пропорционално език. Хамелеонът изстрелва езика си с изключително висока скорост и точност – може да уцели плячката си за 0.07 секунди и се изстрелва с ускорение 41g.

  6. Краката на хамелеоните са силно адаптирани за движение по дърветата. На всеки крак имат по пет ясно изразени пръста, които са групирани по два или три, поради което приличат на щипци. Външната група пръсти на предните крака са групирани по два, докато вътрешната група е от три. На задните крака е обратното. Тези специализирани крайници позволяват на хамелеоните да се захващат здраво за тесни или гладки клони. Всеки пръст пък разполага с остър нокът, който помага при катерене.

  7. Мъжките обикновено са много интересни. Повечето мъжки имат орнаменти по главата или лицето – изпъкналост на носа или подобни на рога изпъкналости на главата. Други пък имат големи гребени на главата.

  10 изумителни факти за хамелеоните

  8. Хамелеоните не могат да чуват добре. Също като змиите, те нямат външно или средно ухо, затова нямат нито ушен канал, нито тъпанче. Хамелеоните обаче не са глухи. Те могат да чуват звуци в диапазона 200-600Hz.

  9. Хамелеоните виждат както видимата, така и ултравиолетовата светлина. Онези, изложени на ултравиолетова светлина показват по-добро социално поведение и активност, както и са по-склонни да се препичат на слънце и да се хранят.

  10. Американският хамелеон всъщност не е хамелеон. Той е малък гущер от рода на игуаната. Среща се в югоизточните щати и е известен с ефектната промяна на цветовете си.

  Предишна статия
  Следваща статия

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови