Още

  Топ 12 технологични грешки

  Понякога дори най-добрите могат да се провалят и то все в най-неподходящия момент, оставяйки ни изненадани и объркани. Техниката също не е неуязвима – тя може да остави Бил Гейтс безмълвен пред синия екран на смъртта в Windows 98 пред хиляди зрители. Днес ще разгледаме 10 от най-големите технологични провала.

  Телескопа Хъбъл

  Телескопа Хъбъл

  Машина за 2.5 милиарда долара, която след години най-после беше изстреляна в космоса, изпрати няколко снимки обратно, но шокиращо те се оказаха всичките размазани. Проблемът bil калибриращите инструменти на телескопа и е оправен 3 години по-късно с коригиращи лещи.

  Експлодиращите лаптопи на Dell

  Експлодиращите лаптопи на Dell

  На конференция в Япония, лаптоп на Dell внезапно се запали. Последваха множество експлозии и искри, продължаващи около 5 минути. Оказа се, че проблемът е в батериите и Dell трябваше да изтеглят 22 000 батерии от своите лаптопи. За щастие няма пострадали.

  Провалът N-gage

  Провалът N-gage

  Игрова платформа и мобилен телефон в едно – звучи готино. N-gage на Nokia обаче беше тотална катастрофа и за него имаше само няколко добри игри. Въпреки това се още се продава.

  Asimo

  Asimo

  Роботът на Honda се изложи пред претъпкана зала през 2006г. На демонстрацията, Asimo тръгна към стъпалата, изкачи няколко, след което се обърна и падна назад. Представителите на Honda веднага спряха осветлението и отнесоха робота.

  Облакът на Microsoft

  Облакът на Microsoft

  През Октомври 2009г, сървърите на Microsoft, съхраняващи информацията на хиляди T-Mobile потребители, се сринаха без предупреждение. Проблемът беше, че нямаше резервно копие на информацията. В резултат на това бяха заведени много дела, при които потребителите обвиниха Microsoft, че не са успели да опазят поверената им информация. Макар компанията да възстанови повечето информация, този срив се оказа тежък за бъдещето на облачните услуги.

  Компютърният бъг на Pepsi

  Компютърният бъг на Pepsi

  Pepsi пуснаха промоцията “Треска за числа” през 1992г във Филипините. В края на всеки ден беше обявявано число и който имаше същото такова, трябваше да получи 1 милион песо награда. Числото 349 обаче беше спечелено от хиляди победители и всичките те поискаха от Pepsi да им бъде изплатена наградата. Pepsi разбира се не можеше да изплати такава голяма сума, след което ситуацията загрубя. Фабриката на компанията е взривена и 30 камиона са опожарени. Една жена и дете загиват по време на размириците.

  Унищожаването на MCO

  Унищожаването на MCO

  MCO беше космически апарат, изпратен на Марс, за да изучава климата, атмосферата, водата и въглеродния диоксид на планетата. Апаратът трябваше да навлезе в марсианската атмосфера на височина 140-150км. Поради навигационна грешка обаче той слезе на 57км височина и беше унищожен поради по-големия от очакваното стрес. Причината се оказа в това, че производителят е използвал имперски мерни единици, а NASA работят с метричната система.

  Експлозията на Ариана

  Експлозията на Ариана

  През 1996г, европейската ракета за изкарване на сателити в орбита за 8 милиарда долара се самоунищожи 36.7 секунди след излитането си. След старта, компютърът се опитал да конвертира число от 64 бита на 16 бита, но не успял, защото числото било прекалено голямо. В отговор на тази грешка, системата е спряна и контролът е прехвърлен на вторична система, която за съжаление вече била спряна само милисекунди по-рано.

  Аполо 13

  Аполо 13

  Повредата в сервизния модул на Аполо 13 причини експлозия по време на рутинна процедура, която накара астронавтите да използват лунния модул, за да не се задушат. Мисията за кацане на Луната е спряна веднага и след много премеждия и смели постъпки, екипът успява да се завърне невредим на Земята.

  Грешката на хилядолетието едва не довела до Трета световна война

  Грешката на хилядолетието едва не довела до Трета световна война

  През 1983г, подполковник Станислав Петров предотвратил ядрена война, когато идентифицирал предупрежденията от ранна сателитна система  като фалшиви или погрешни. Когато алармата се активирала в Москва, руските сателити показали, че САЩ са изстреляли 5 балистични ракети към Русия. Инстинктът на Петров обаче го накарал да се усъмни, защото при нападение, САЩ едва ли биха използвали само 5 ракети. Ако щете вярвайте, но ако не бил действал толкова бързо, светът, който познаваме днес, можеше и да не съществува. Оказало се, че руската сателитна система е засякла отразена слънчева светлина от облаците, която е сбъркала за ракети.

  Европейската сонда Скиапарели

  Европейската сонда Скиапарели

  600-килограмовата сонда на Европейската космическа агенция трябваше да кацне плавно на повърхността на Марс, но връзката с апарата е изгубена 50 секунди преди кацане. От ЕСА обявиха, че сондата Скиапарели е паднала от около 3км височина и се е разбила.

  Мисията на Скиапарели бе част от проекта ExoMars за търсене на извънземен живот на планетата.

  Samsung Galaxy Note 7

  Samsung Galaxy Note 7

  След множество инциденти на самозапалване на батериите на устройството, Samsung спря производството на Galaxy Note 7. Седмица по-рано беше обявено масово изтегляне и спиране на продажбите на серията. В резултат на това корейската компания ще претърпи загуби от около $17 милиарда, а доверието на потребителите към нея спадна драстично.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link