Още

  7 древни супер храни

  Модерната медицина несъмнено се развива, но когато стане въпрос за най-добрите храни за тялото, може да е добра идея да погледнем назад към миналото. Тези супер храни съществуват от хиляди години и всички те съдържат ударна доза хранителни вещества, които драматично могат да подобрят здравето и качеството ви на живот.

  Мака

  7 древни супер храни

  Коренът от мака прилича малко на цвекло, макар да се предлага и на прах, подходящ като подправка за други храни. Отглежда се на голяма височина в Перу и съдържа различни съставки, които регулират ендокринната система. Това ви дава повече енергия, регулира менструалния цикъл, подобрява плодовитостта и оказва добър ефект върху циркулацията на кръвта.

  Комбуча

  7 древни супер храни

  Тази ферментирала напитка има за основа чай и произлиза от източните нации отпреди хиляди години. Пиенето на камбуча може да помогне за възстановяването и поддържането на колонии здравословни бактерии в червата. Това подпомага по-доброто храносмилане и оползотворяването на повече хранителни вещества.

  Кимчи

  7 древни супер храни

  Ферментиралото зеле е съществена част от корейската диета вече десетилетия наред. Освен със силния си вкус, кимчи може да се похвали още с високото съдържание на витамини А, В и С. И също като при комбуча, процесът на ферментация при производството на кимчи води до образуването на полезни бактерии, които подпомагат храносмилането.

  Киноа

  7 древни супер храни

  Тази древна житна култура е още едно съкровище от Перу. От хиляди години киноата е известна като добър хранителен източник. Малкото зърно е една от най-богатите на протеини храни, които можете да откриете и съдържа всякакви съществени аминокиселини, които са нужни за доброто здраве. Киноата е богата също на желязо и фибри, както и на важни елементи като витамин В2, магнезий и манган.

  Спирулина

  7 древни супер храни

  Не се заблуждавайте от цвета – спирулината е една от храните с най-много полезни вещества. Това водорасло е изключително богато на протеини, мастни киселини и желязо. Спирулината също така е изключително витаминозна, съдържа 4 пъти повече антиоксиданти от боровинките и 26 пъти повече калций от млякото.

  Сача инчи

  7 древни супер храни

  Отново Перу! Инките първи са култивирали тези семена, които са подобни на фъстъците и са богати на омега-3, омега-6 и омега-9 мастни киселини. Всъщност, семената на сача инчи са отлична алтернатива на добавките с рибено масло, благодарение на мастните си киселини. Освен това са богати на витамини А и Е.

  Лилави картофи

  7 древни супер храни

  Като вкус и текстура, лилавите картови (за първи път култивирани в Перу и Боливия) са почти неразличими от стандартните кафяви картофи. Откъм хранителни вещества те съдържат също толкова мазнини, въглехидрати, фибри и т.н. Голямата разлика идва при количеството антиоксиданти. Лилавите картофи, благодарение на фитохимикалите, които им придават необикновения цвят, са тъпкани с антиоксиданти. Тези състави също така помагат за нормализирането на кръвното налягане.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови