Още

  10 недостатъка в дизайна на човешкото тяло

  Човешкото тяло е красиво и забележително, но в никакъв случай не е перфектно. Има някои недостатъци, които понякога доста ни пречат.

  1. Имаме сляпа точка във всяко око

  Причината е, че хората имат обратна ретина. Това означава, че нервните клетки са пред ретината и блокират светлината. Но при октоподите и сепиите например, нервните клетки се намират зад ретината и те нямат сляпа точка.

  Имаме сляпа точка във всяко око

  Можете да проверите това на практика, като се вгледате в тази GIF картинка. Затворете дясното си око и гледайте с лявото в плюса. Ще забележите, че червената точка изчезва и след това се появява в периферното ви зрение.

  2. Мъдреците са доста проблемни

  Мъдреците са ужасни. Причината е, че имаме прекалено малки челюсти, които и без друго са препълнени със зъби.

  Мъдреците са доста проблемни

  Учените казват, че мъдреците са били полезни, когато сме имали по-голяма челюст и по-различна диета, от която зъбите са се износвали. Сега обаче те причиняват само болка и инфекции.

  3. Тестисите висят извън тялото, където са доста уязвими

  Според учените, сперматозоидите виреят най-добре на температура няколко градуса по-ниска от телесната. Това е причината тестисите да се намират между краката.

  Тестисите висят извън тялото, където са доста уязвими

  Това обаче означава, че те са много уязвими и беззащитни. Всеки мъж, когото са го ритали между краката, знае това много добре. Има много по-голяма логика тестисите да са на безопасно място в тялото, както е при слоновете например. Но като се замислим, май би било доста странно.

  4. Мърдането на ушите е безполезно

  Мърдането на ушите е безполезно

  Някои хора могат да мърдат ушите си, но това не им помага в никакъв случай. Щеше да им помага, ако бяха котки. Котките могат да чуват птици или хищници по-добре, когато мърдат ушите си. Учените казват, че тази способност е остатък от нашите предшественици.

  5. Най-голямата мистерия – мъжките зърна

  Най-голямата мистерия – мъжките зърна

  Мъжките зърна са напълно безполезни. Смята се, че са остатъчен белег от зародиша (всеки човек първоначално започва като момиче в утробата на майката, а мъжките полови органи се развиват по-късно). Никой обаче не е сигурен.

  6. В утробата имаме образувания, подобни на хриле

  Наричат се брахиални арки и са ни останали от нашите древни предшественици – рибите.

  В утробата имаме образувания, подобни на хриле

  Ембрионалните „хриле“ помагат за образуването на лицето, врата, устата и други структури в утробата, но не са задължителни за това.

  7. Можем да се задавим много лесно

  Когато поглъщаме храна, малък хрущял наречен надгръклянник покрива трахеята, за да може храната да тръгне по хранопровода и да стигне до стомаха. Задавяме се, когато надгръклянникът не си свърши работата и храната попадне в трахеята.

  Можем да се задавим много лесно

  Но при човешките бебета и други бозайници надгръклянника е чак в дъното на устата. Техният ларинкс също така е малко по-високо, което им позволява да дишат и да се хранят едновременно (което ние не можем). Това обаче означава, че нямат способността да говорят.

  8. Не издържаме дълго без кислород

  Не издържаме дълго без кислород

  Другите животни могат да изкарат дълги периоди без кислород. Морските костенурки задържат дъха си до три часа. Хората могат само до 4 минути, след което настъпват увреждания в мозъка.

  Смята се, че не сме се адаптирали да оцеляваме в среда с малко кислород, защото всъщност за това не е имало еволюционна нужда. Рядко примати са умирали от удавяне например.

  9. Не можем да синтезираме витамин C

  Не можем да синтезираме витамин C

  Повечето гръбначни видове могат да произвеждат витамин C в телата си, но не и хората. Това означава, че трябва да го приемаме с диетата си. Интересното е, че притежаваме гена за синтезиране на витамина, но той е потиснат заради мутация още в ранната ни еволюция.

  10. Имаме твърде много кости в стъпалата на краката

  Имаме твърде много кости в стъпалата на краката

  В стъпалото си имаме цели 26 кости и 33 стави (около ¼ от всичките ни кости се намират в стъпалата). Това води до доста проблеми, като счупени и изкълчени глезени например. За това можем да благодарим на маймунските си предшественици. Те са имали нужда от толкова кости, за да се хващат за клоните с краката си. Но този дизайн всъщност не е особено практичен, когато ходиш изправен на два крака.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link