Още

  10 изненадващо древни вида – част 1

  Когато стане въпрос за живи фосили, обикновено влечугите обират лаврите. Но има бозайници, птици и растения, които също са доста по-древни, отколкото сте предполагали. Някои дори бродят по Земята от времето на динозаврите и са останали непроменени до днес.

  10. Белоопашат елен – 3.5 милиона години

  Това е най-древният вид елен днес. Не е случайно, че е останал почти непроменен от 3.5 милиона години – еволюцията просто го е направила перфектен.

  Белоопашатият елен използва няколко хитринки за оцеляването си. Той яде почти всичко  – дори месо и риба. Тревата обаче не участва в диетата му. Този елен не разполага със специалните зъби и стомах като останалите видове, които им позволяват да пасат. Обитава региони от Северния полярен кръг до Бразилия – това е най-големият хабитат сред всички копитни животни.

  Белоопашат елен – 3.5 милиона години

  Еленът също така практикува някои превантивни мерки за безопасност. Той прикрива собствените си следи, като ги стъпква и обикаля няколко пъти. Когато бива преследван, той поема по добре познати пътища за бягство, където е научил препятствията и може лесно да ги избегне, забавяйки хищника. Понякога дори отвежда преследвача си до друг елен, в опит да го заблуди. Способен е да преминава през реки, за да прекъсне следите си, да се крие под вода и дори да доплува до океана.

  В добра година, семейство белоопашати елени отглеждат близнаци или тризнаци. Малките са отличници в криенето. През първите няколко дни те не излъчват никаква телесна миризма, сливат се с храстите и се тупват на земята и при най-малкия признак за опасност. Още от раждането си този елен е създаден да оцелява.

  9. Зебра – 4 милиона години

  Раираните коне на Африка обикалят стария континент от много отдавна. Най-древният вид е зебрата Греви, за която се смята, че е първата и днес е изключително рядка гледка. Зебрите са се отделели от групата на конете преди около 4 милиона години. В днешно време има 3 вида и повече от 10 подвида, всички с готини прически и отличителна окраска.

  Зебра – 4 милиона години

  Макар териториите им понякога да се застъпват, различните видове зебри не се чифтосват. Всеки носи различен брой хромозоми и опитите на човека да ги кръстоса е довел до множество неуспехи.

  8. Червена панда – 5 милиона години

  Застрашената от изчезване червена панда дели общ предшественик с голямата панда, както и специален палец, апетит към бамбука и територия в Китай. Но за разлика от черно-белия си братовчед, тя не е от семейството на мечките.

  Това очарователно същество е поне на 5 милиона години и се смята, че бамбуковата му диета е древно наследство. В Източна Европа и Северна Америка са открити дори по-стари останки от подобни на червената панда животни, което предполага, че произходът им може да води началото си отпреди 25 милиона години.

  Червена панда – 5 милиона години

  В продължение на много години, така наречената „огнена лисица“ обикаляла около учените, опитващи се да я класифицират. Червената панда дълго време е била причислявана към миещите мечки. Не е трудно да видим защо – също като миещите мечки тя има маска на лицето и опашка с тъмни пръстени, която й помага да балансира по клоните. Освен това използва предните си лапи като ръце, потапяйки ги в реките, когато пие вода. ДНК изследванията обаче са наложили поправка и учените са преместили червената панда в отделно семейство.

  7. Канадски жерав – 10 милиона години

  От 15-те вида жерави, канадският има най-голяма популация и територия. Най-старият фосил от вида е открит във Флорида и е на 2.5 милиона години, но всъщност може да има и по-древен. Друг фосил е открит в Небраска и сочи, че канадският жерав вероятно е доста по-стар, отколкото се е предполагало – на 10 милиона години.

  Канадски жерав – 10 милиона години

  От март до април всяка година 500 000 от тези красиви птици мигрират от Канада в Аляска, изминавайки 650км за един ден. Канадският жерав елегантно танцува за своята половинка, след което гнезди в блатистите региони и мъти едно-две яйца.

  Малките пиленца се излюпват с отворени очи, прохождат само след няколко часа и дори могат да плуват. Възрастните жерави се грижат за децата си около 10 месеца и ги пазят свирепо от хищниците. Видът не е под голяма заплаха, но към момент се смята за застрашен.

  6. Таралеж – 15 милиона години

  Ако щете вярвайте, но този дребосък пръска очарованието си вече 15 милиона години. Още повече, че древният таралеж е бил същият като днешния.

  Отличителната му черта са кухите бодли от кератин – същият протеин, от който са направени космите и ноктите. Новородените таралежи имат малки, едва забележими бодлички под кожата си и заприличват на по-големите си другари след няколко дни.

  Таралеж – 15 милиона години

  Не всички таралежи се свиват на топка при опасност, нито пък спят зимен сън. Това варира от видаю на вид. Някои пустинни таралежи предпочитат да бягат от опасността и се свиват само в краен случай.

  Към част 2 на „10 изненадващо древни вида“

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link