мар. 21, 2016
17029 Views

10 невероятни научни факта и техните обяснения

Автор:

Ако искате да научите някои интересни и непознати факти от заобикалящия ни свят, тази информативна класация на Amazing World е добро място, от което може да започнете.

1. Сферични форми по прозореца

Според популярното разбиране дъждовните капки и сълзите са практически еднакви и се изобразяват идентично в рисунки. Всъщност дъждовните капки са със сферична форма и разликата може да се види, когато се вгледате отблизо.

2. Ураган като атомна бомба

Ако случайно имате лошия късмет да се окажете в зоната на някой ураган, потърсете убежище и не си правете експерименти. Средният ураган произвежда енергия, която е с еквивалента на 8000 мегатонни бомби.

10 невероятни научни факта и техните обяснения

3. Забранено за възрастни

Доказвайки, че светът наистина е едно огромно място, се оказва, че три милиарда от населението на планетата е на възраст под 25 години.

4.Запушете уши

Гърбатият кит, който достига до 16 метра дължина, е способен да възпроизведе един от най-силните звуци в света. Ниските честоти от него могат да бъдат чути до над 650 километра.

5. Да дръпнем щепсела

В деня, в който починал Александър Греъм Бел, телефонните мрежи в Съединените щати били спрени за една минута в негова чест. Днес тази почит вече не се отдава поради напредъка в технологиите.

6. Време за хигиена

Проучванията показват, че повече бактерии се предават при ръкуване, отколкото при целуване. Ако не ви звучи вероятно, помислете си как протича един ден за вас и какво пипате с ръце през него.

how-bacteria-work-orig

7. Усмивка за милиони

Едно на всеки 2000 бебета се ражда със зъбче. Този подвиг се дължи на генетични особености на родителите.

8. На скорост

Мечката гризли е известна със своята висока скорост, но братовчедката й полярната мечка може да тича със скорост до 12 метра в секунда и да скача над 1.8 метра височина.

9. Да загреем обстановката

Учените днес могат да създадат лазер, който да е поне милион пъти по-светъл от светлината, която идва до нас от Слънцето или Луната. Каква е неговата температура не е точно изчислено, но със сигурност не бихте искали да попаднете на пътя му.

10. Да паднеш от високо

Опасността да ви удари падащ метеорит е една на 9300 години. За щастие никой от нас няма да живее толкова, но затова е и трудно да си представим как точно ще изглежда подобно събитие.

loading...
Етикети:
·
Категория:
Наука
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *