Още

  Най-шантавите закони на света

  Какво може да ви вкара в затвора или да ви донесе солена глоба, дори без да подозирате? Вижте някои от най-абсурдните и нелогични закони по света.

  Арест за дъвка

  Допускали ли сте някога, че дъвченето на дъвка може да ви вкара в затвора? Точно такава е ситуацията в Сингапур, където това упражнение за дъвчащите мускули е забранено със закон от 1992 г. Изключение се прави единствено за никотиновите дъвки, но дори и тогава пушачите трябва да притежават специална рецепта от аптеката. На свой ред собствениците на кино салони в Ню Йорк пък са задължени веднъж в месеца да почистват основно залите от дъвките по местата, които често биват залепвани там от зрителите.

  Миризма, която може да ви докара глоба

  Дуриан е вид тропически плод с много хранителни вещества, но има и един сериозен недостатък – острата миризма. Ето защо властите в Бруней, Индонезия и Малайзия са забранили изцяло консумацията на плодовете на публични места като автобуси, метро, хотели и летища. Мярката е строга, но и напълно оправдана, тъй като ароматът на дуриан се описва като смес от „свински екскременти, терпентин и лук“.

  Плащане по желание

  Ресторантът Nyhavn 17 в Дания е място, където любезни сервитьори ще ви предложат вкусна храна и чаша ободряващо каже. Спокойно обаче може да поръчате каквото си искате, защото тук се плаща само, ако клиентът е „напълно сит след като е приключил с храненето“. Жалко, че това правило се отнася само за едно заведение, а не е закон за всички ресторанти по света, нали?

  5843342873_d325612409_b

  Параграф 22 по митнически

  Ако някога изпаднете в неприятна ситуация, породена от интервенцията на английски митничари, дори не си помисляйте да потърсите правата си в съда, без значение невинни ли сте. Член 268 от Закона за митниците от 1876 г. гласи, че не може да отправите обвинение срещу митнически служител без едномесечно предварително предизвестие. Член 272 от същия закон обаче твърди, че всеки един иск трябва да бъде заведен не по-късно от месец.

  Умирането забранено!

  Да, съвсем сериозно.Това е основна забрана в малкото островно исландско градче Лонгиърбиен като причината за това е фактът, че телата не се разграждат достатъчно добре в студената северна почва. Местното гробище престанало да приема мъртъвци още преди 70 години, така че ако днес някой от жителите стигне до смъртно легло, бързо го пренасят със самолет до по-голямо населено място, където може да дочака края на дните си без опасност от арест.

  Килограмите са престъпление

  Казано с прости думи, не е добре да си дебел в Япония. Въпреки че страната има един от най-ниските проценти на затлъстяване в света (едва 5 процента срещу 35 процента в Съединените щати), през 2009 г. японските законодатели дори приеха закон,  въвеждащ максимален размер на талията. Всеки мъж над 40 години не трябва да има талия, по-голяма от 80 сантиметра, а всяка жена над същата възраст – не повече от 90 сантиметра. И всичко това от страната, която е дала сумо борбата на света…

  Закони по тайландски

  Тайланд е държава, известна с противоречивите си сексуални навици, но това не значи, че там цари беззаконие. Точно обратното – ако излезете от вкъщи без бельо, това е наказуемо. Същото важи и ако карате колата си без риза или пък ако настъпите банкнота с националната валута. А дори не си и помисляйте да обидите краля, защото това ще ви донесе до 15 години затвор.

  Голи в саваната

  Ако съдбата ви отведе на сафари в Кения и внезапно видите как вашият местен водач захвърля всичките си дрехи и хуква през саваната, въздръжте се да го последвате. За местните жители тичането голи през природата е съвсем нормално и разрешено, но чужденците нямат право да го правят заради забрана със закон. Както и по още 120 други причини, свързани с инстинкта за самосъхранение.

  Деца под колата

  Отново сме в Дания, за да ви предупредим, че по закон сте задължени да проверите дали край някоя от гумите на колата или под самата нея не е свило дете, преди да потеглите. Ако обаче най-лошото се случи и нараните заспал там малчуган, не се притеснявайте – в същата страна бягството от затвора не е престъпление!

  И в тоалетната има ограничения

  Бъдете много внимателни, когато посещавате тоалетна в Швейцария. Ако се случи да сте в жилищна сграда и пуснете водата след 22 часа, това се наказва. Очевидно местните власти считат шума за по-вреден от миризмата, така че изборът дали ще оставите тоалетната непочистена до сутринта или ще стискате пак до тогава е изцяло ваш.

  1680787-poster-1280-water-reuse-graphic

  Чий е паспортът?

  Ако сте британски гражданин трябва да заплатите таксата от 77.50 лири при ваденето на нов паспорт. Той е купен с парите ви и съдържа вашата снимка, значи е ваш, нали? Не съвсем. Според придружаващият текст паспортът е собственост на правителството на Нейно величество. Проблемът е, че през 1955 г. Граф Джовит, бивш главен прокурор на Великобритания, оборил това твърдение с аргумента, че законово и юридически не съществува такова нещо като „Правителство“. Така че кой взима тези 77.50 лири все още не е ясно.

  Внимавайте с облеклото

  Ако си падате по камуфлажни облекла или просто харесвате комбинацията от кафяво и зелено ще е добре да имате едно на ум, когато посетите Тринидад и Тобаго и Св. Лучия. Двете малки карибски държави напълно забраняват на цивилни да носят подобен тип облекла, за да не се представят за военни или други държавни служители. Ако нарушите закона, ще бъдете глобени, а дрехите-виновници за случката ще ви бъдат конфискувани.

  Закони за извънземни

  Според английски закон от 1986 г., който носи красноречивото име Закон за открития Космос, Държавният секретар на страната има правото да упражни „значителна сила“, за да отблъсне нашествие на извънземни… стига те да са нападнали Земята неочаквано. Ако случайно имат разрешение за инвазията, законът ги признава за „космически обекти“ и те могат да действат напълно легално. Ето такива закони определено правят Великобритания наистина велика.

  На пияна глава

  Когато си прекалил с алкохола обикновено си достатъчно замаян и без нуждата да помниш разни странни разпоредби, но все пак бъдете внимателни. Ако се намирате в Сейнт Луис, щата Мисури не е разрешено да пиете бира, седнали на улицата. В Чикаго пък могат да ви арестуват, ако ви заловят да пиете стоящи на обществено място. В Топека, щата Канзас не може да си поръчате вино в чаена чаша, а в Кливланд е забранено повече от един човек да пие от една бутилка уиски. В провинция Саскачеуан, Канада забраната е с една идея по-смислена – там не може да пиете вода в бирария.

  С такси, но накъде?

  Ако се случи да пътувате с такси в Прага, не е лошо да хвърляте едно око на апарата, за да следите тарифата, по която ви превозват. Ако тя скочи от стандартното Ниво 1 на Ниво 2 значи по-скоро се опитват да ви оберат като всеки нормален турист. Проблем обаче има, когато шофьорът я качи на Ниво 3, защото това е официалната тарифа, определена от правителството, в случай на ядрена експлозия.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link