Още

  Какво ще стане, ако спрем да спим?

  Сънят – никога не ни стига. Всъщност понякога буквално ни се струва, че не получаваме достатъчно. Но какво би се случило, ако изобщо спрем да спим?

  Странно, но учените знаят много малко по въпроса защо спим и как сме еволюирали да спим. Все пак лежането в безсъзнание, докато хищниците дебнат отвсякъде не изглежда като особено добра идея. Открили сме обаче някои зависимости. Например хората, които спят между 6 и 8 часа на нощ, живеят по-дълго. Прекалено многото сън пък може да доведе до сърдечносъдови заболявания и диабет. И обратното, хроничният недостиг на сън води до сърдечносъдови заболявания, наднормено тегло, депресия и дори увреждания на мозъка.

  Какво би се случило, ако от този момент нататък спрете да спите? След първата безсънна нощ, мезолимбичната система се възбужда и освобождава много допамин. Това всъщност може да ви накара да се чувствате по-енергични, по-мотивирани, да изпитвате позитивно мислене и дори сексуално желание. Звучи примамливо, но е капан. Мозъкът ви постепенно започва да изключва регионите, които отговарят за планирането и вземането на решения, което води до по-импулсивно поведение. При такова изтощение започвате да забелязвате по-бавни рефлекси и намалени възприятия.

  Какво ще стане, ако спрем да спим?

  След два дни без сън, тялото губи способността си правилно да разгражда глюкозата и имунната система спира да работи. В някои случаи, хората будували три денонощия започват да получават халюцинации.

  Грижа ви е за външния ви вид? Учените са открили директна връзка между недоспиването и красотата. Това означава, че хората, които не спят достатъчно, изглеждат по-болнави и по-непривлекателни, отколкото когато се наспиват.

  Най-дългият документиран случай на човек, лишен от сън, е 264 часа, което е 11 дни. И макар да е изпитал някои проблеми с концентрацията и възприятията, изненадващата истина е, че не е изпитал никакви дългосрочни проблеми със здравето. Всъщност няма документиран случай на човек, лишавал се от сън, който да е изпитал дългосрочно медицински, психологически, неврологични или психиатрични проблеми. Изследваните случаи обаче са малко и това не означава, че недоспиването не може да нанесе сериозни увреждания.

  При експериментите с лабораторни мишки например, две седмици безсъние обикновено водят до смърт. Учените обаче не са сигурни дали гризачите умират от липсата на сън или от стресът от постоянното им събуждане.

  Съществува рядко генетично заболяване наречено фатално наследствено безсъние, което причинява прогресивно влошаващо се безсъние, водещо до халюцинации, деменция и смърт. Заболяването е много рядко и от него страдат само около 100 души по света, но очакваната им продължителност на живота е около 18 месеца.

  И така, липсата на сън няма да ви убие бързо, но редовното недоспиване без съмнение оказва негативен ефект върху тялото ви. Сладки сънища. Но не прекалявате.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови