Още

  10 популярни израза, произлизащи от древността

  7. Изписано е на стената – Мене, текел, фарес

  За този израз можем да благодарим на Библията, по-конкретно на книгата на пророк Даниил. Използва се със значение, че ще се случи нещо лошо.

  В писанието, по време на пира на Балтазар във Вавилон, докато всички се угоявали и пиели вино от бокали, взети от свещения храм в Йерусалим, тайнствена ръка се явила и изписала тези думи на стената. Ужасен, кралят повикал пророка Даниил, за да обясни значението им. Той му казал, че Бог е ядосан на Балтазар, задето почитал чужди идоли.

  Изписано е на стената – Мене, текел, фарес

  Буквално думите се превеждат като „брой“, „тежест“, „разделям“, затова от тях изходило значението, че Бог претеглил Балтазар и дните му са преброени, а като наказание кралството ще му бъде отнето и разделено. Още същата нощ кралят бил убит, а земите му превзети от нашественици.

  8. Гроздето е кисело

  И този израз идва от Езоп и неговите басни. Използваме го когато някой пренебрегва нещо, само защото не може да го има. Баснята се казва „Лисицата и гроздето“ и вероятно сте я чели в училище. В много от басните на Езоп главни герои са животни, притежаващи човешки качества.

  Гроздето е кисело

  В тази история, една гладна лисица няколко пъти се опитала да достигне високо надвиснало грозде, но все малко не й достигало. За да прикрие разочарованието си, лисицата си казала: „Гроздето и без това е кисело. Не си заслужава.“

  Според някои историци, по-точен превод на фразата от гръцки език е „гроздето е неузряло“.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link