ян. 7, 2015
52481 Views

10 популярни израза, произлизащи от древността

Автор:
7. Изписано е на стената – Мене, текел, фарес

За този израз можем да благодарим на Библията, по-конкретно на книгата на пророк Даниил. Използва се със значение, че ще се случи нещо лошо.

В писанието, по време на пира на Балтазар във Вавилон, докато всички се угоявали и пиели вино от бокали, взети от свещения храм в Йерусалим, тайнствена ръка се явила и изписала тези думи на стената. Ужасен, кралят повикал пророка Даниил, за да обясни значението им. Той му казал, че Бог е ядосан на Балтазар, задето почитал чужди идоли.

Изписано е на стената – Мене, текел, фарес

Буквално думите се превеждат като “брой”, “тежест”, “разделям”, затова от тях изходило значението, че Бог претеглил Балтазар и дните му са преброени, а като наказание кралството ще му бъде отнето и разделено. Още същата нощ кралят бил убит, а земите му превзети от нашественици.

8. Гроздето е кисело

И този израз идва от Езоп и неговите басни. Използваме го когато някой пренебрегва нещо, само защото не може да го има. Баснята се казва “Лисицата и гроздето” и вероятно сте я чели в училище. В много от басните на Езоп главни герои са животни, притежаващи човешки качества.

Гроздето е кисело

В тази история, една гладна лисица няколко пъти се опитала да достигне високо надвиснало грозде, но все малко не й достигало. За да прикрие разочарованието си, лисицата си казала: “Гроздето и без това е кисело. Не си заслужава.”

Според някои историци, по-точен превод на фразата от гръцки език е “гроздето е неузряло”.

loading...

1 2 3 4 5

Категория:
История
loading...

Comments to 10 популярни израза, произлизащи от древността

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бижута с Истински Цветя

Powered by WordPress Popup