ян. 7, 2015
53662 Views

10 популярни израза, произлизащи от древността

Автор:
9. Подмазвам се

Да се подмазваш на някого означава да му правиш комплименти и да се държиш добре с него, обикновено с цел самият ти да се облагодетелстваш или да поискаш услуга.

Мнозина твърдят, че фразата произлиза от древна Индия, когато хората мятали малки топки масло гхи по статуите на различни богове, когато ги молели за услуги. В Тибет има дори още по-древен обичай, при който на Нова година се правят скулптури от масло, които носят щастие и мир през следващата година.

Подмазвам се

Някои обаче отричат, че фразата идва от индийските традиции и вместо това твърдят, че е просто плод на въображението – да намажеш масло върху филия хляб е като да обсипваш някого с комплименти. Ние залагаме на първата теория, защото е доста по-забавна.

10. Зарът е хвърлен

Още една латинска фраза, която в оригинал се чете така: Alea iacta est.

На 10 януари 49г. пр.Хр. Гай Юлий Цезар излиза с армията си на Рубикон, реката на границата между Цизалпийска Галия и Италия, която никоя римска войска няма право да премине. Обръщайки се към войниците, Цезар им казва, че все още могат да се върнат обратно, но пресекат ли моста, ще трябва да се бият.

Зарът е хвърлен

Докато стоят пред реката, един овчар минава, грабва тромпета на един войник, пресича моста и свири тревога, с което не оставя избор на Цезар. Тогава той казва: “Там води пътят, където ни викат знаците на боговете и мръсните дела на враговете. Зарът е хвърлен.”

В днешно време фразата използваме в смисъла, че няма връщане назад.

loading...

1 2 3 4 5

Категория:
История
loading...

Comments to 10 популярни израза, произлизащи от древността

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бижута с Истински Цветя

Powered by WordPress Popup