Още

  10 спътника на Слънчевата система, подходящи за колонизация

  Когато мислим за колонизацията на близкия Космос, най-напред ни идва на ум Марс. Но много от спътници те в Слънчева система също са добри за създаване на колонии. Кои небесни тела биха могли да ни приютят?

  Европа

  Това е луна на Юпитер и е един от първите кандидати за извънземен живот. Тя е покрита с гъста ледена кора, под която може би има безкраен океан. Вътре в Европа има плътно каменно ядро, което е важно за условията на живот. Най-близкото проучване на луната, НАСА планира за 2025 г.

  Титан

  Най-големият спътник на Сатурн – място, което е най-малкото интересно, защото е изпълнено с метанови езера и реки. Да се диша там, обаче, е невъзможно, защото температурата е 179 ° C и може да се оцелее само в защитни костюми. Храната ще трябва да расте на изкуствена светлина, защото Титан получава само от 1/300 до 1/1000 от слънчевата светлина, в сравнение със Земята …

  Миранда

  Миранда е най-малката от петте най-големи спътници на Уран (те са общо 27). Това място е с изключително неравен терен, огромни скали и дълбоки каньони. Няма атмосфера, така че ще се изисква е необходима защита от радиоактивните частици, излъчвани от магнитосферата на Уран. Но под покривката от лед, както и в Европа, може да се намери вода.

  Енцелад

  Шестият по големина спътник на Сатурн е не само покрит с лед, но и изхвърля ледени частици в пространството с помощта на особени гейзери. Станцията „Касини“ изследва тези частици чрез откриване на вода, азот и въглерод. Тези елементи са в комбинация с енергийния източник, които са „тухлите“ на живота. Остава само да се разбере какво точно има под леда на Енцелад.

  Харон

  Когато сондата „Нови хоризонти“ достига Плутон, наред с други неща, тя изпраща на Земята невероятни снимки на най-голямата му луна – Харон. Те предизвикаха разгорещен дебат за това дали има геоложка активност на Харон. Пукнатини по неговата повърхност могат да потвърдят тази теория, но по-подробно изследване е възможно, само ако там  има колония.

  Мимас

  Този спътник на Сатурн, заради забележителния си външен вид, на шега е наричан „Звезда на смъртта“. Мимас е друг кандидат за океан под леда (на дълбочина от 24-29 км. под повърхността) и геоложка активност. Няма научно доказателство за това, така че остава само да се лети до там, за да се провери.

  Тритон

  Изображенията, направени от „Вояджър 2” през август 1989 г., показват, че най-голямата луна на Нептун, Тритон, е предимно от скален и замръзнал азот, а под повърхността е възможно наличието на вода. Там е изключително студено (-235 ° C!) и неприятелско място, което предоставя много загадки за учените. Например, светлоотразяващи части повърхността от гладко, газообразно вещество.

  Ганимед

  Ганимед е най-големият спътник не само на Юпитер, но и на всички планети от цялата Слънчева система. Под неговата повърхност, разбира се, е възможно наличието на вода. Ганимед е единствената от всички луни, която има свое собствено магнитно поле, както и тънка кислородна атмосфера. През 2022 г. ESA планира да започне мисия за изучаване на Ганимед, Калисто и Европа, от които Ганимед е най-подходящ за колония.

  Калисто

  Втората най-голяма луна на Юпитер е приблизително равна на размера на Меркурий. Възможна е вода под повърхността й и тънка атмосфера от въглероден диоксид. Може би кислородът е налице, но това изисква по-подробно изследване. Калисто е на прилично разстояние от Юпитер, което намалява излъчената от него радиация – това може да бъде важен фактор за колонизацията.

  Луна

  Разбира се, Луната може и трябва да бъде отправна точка за всички останали полети. Кристофър Макей, астробиолог от НАСА, мечтае за стабилна база там през следващото десетилетие. Той вярва, че преди колонизацията на Марс, си струва да се мисли за „прототип“ на Луната и се надява, че ще бъде подкрепен от частни компании и агенции.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link