Още

  10 забележителни загадки за живота, които никой не може да обясни – част 2

  Първа част от „10 забележителни загадки за живота, които никой не може да обясни“ можете да видите тук.

  5. Парадоксът на фитопланктона

  Фитопланктонът е група микроводорасли, които се откриват в големите водни басейни и включват голямо разнообразие от видове. Общо взето са растения, които се носят по водата. Групата е много разнообразна и точно това разнообразие на организми плюе в лицето на еволюцията и естествения подбор.

  Парадоксът на фитопланктона

  Липсата на ресурси прави невъзможно толкова огромен брой различни организми да оцеляват в екосистема, без да се избиват един друг. И въпреки това ги има.

  Този проблем не се отнася единствено за фитопланктона. Във водните басейни, изобилстващи от ресурси, всъщност се открива по-малко биоразнообразие, отколкото в онези, където ресурси не достигат. Това е добре известен парадокс, защото повечето хранителни вещества би трябвало да означават по-голямо разнообразие.

  4. Как аржентинските мравки поддържат колонии на различни континенти

  На пръв поглед аржентинските мравки изглеждат напълно обикновени. Но вероятно са единственият вид, освен нас, който е успял да колонизира три континента. Всичките три суперколонии аржентински мравки в Европа, Южна Америка и Азия се състоят от мравки, които споделят едни и същи генетични черти, което означава, че са една популация. Поради огромния географски обхват на тези колонии, социалните им структури също остават загадка за учените.

  Как аржентинските мравки поддържат колонии на различни континенти

  Аржентинските мравки веднага разпознават своите, но се държат агресивно към мравките от други видове. Освен това генетичният код на днешните мравки е останал непроменен от хиляди години. Това е странно, защото организмите извън своята естествена среда обикновено еволюират бързо.

  3. Загадъчният човешки предшественик

  Произходът на модерния човек е изучаван подробно през годините и макар първите хора да са се появили преди доста време, изглежда имаме добра представа за тях. Или поне това са си мислели учените, преди да открият следи от напълно нов вид древен човек в ДНК на вече изчезнал вид.

  Когато учените изследвали ДНК от Денисов човек (близък до неандерталците вид, кръстен на пещерата, в която е открит), те забелязали следи от загадъчен вид, който все още никой не е успял да идентифицира.

  Загадъчният човешки предшественик

  Около Денисовите хора има много въпросителни, но поне знаем кои са били и откъде са дошли. Същото обаче не може да се каже за неизвестния вид, с който са се чифтосали преди 30 000 години – вид, който е оставил ясен отпечатък в ДНК-то им. В общи линии знаем само, че е дал на Денисовия човек странни зъби, които не се откриват никъде другаде в природата.

  2. Животни, които оцеляват без кислород

  Почти всеки организъм на Земята живее с помощта на кислорода – вдишва го или го произвежда. Това е причината всички да се шокират, когато в дълбините на Средиземно море са открити първите животни независещи от кислорода.

  Животни, които оцеляват без кислород

  Макар някои бактерии и други прости организми да живеят без кислород, феноменът допреди не е бил срещан при по-сложни, многоклетъчни организми. Новооткритите животни са лорицефери – тип дребни животни, които някога са живели на кислород, но са се адаптирали към нова среда, където нивата на кислорода са спаднали и са били заменени от соли.

  Преди това не е откриван друг сложен организъм, който да живее в среда без кислород и нямаме никакви данни за тяхната еволюция.

  1. Половото размножаване

  Освен някои микроби и растения, почти всички живи неща по света се размножават полово. Това е нещо, за което не се замисляме особено, но всъщност е доста странна еволюционна аномалия. Половината от всички организми – мъжките – не могат да създават свое поколение, но въпреки това използват същото количество ресурси. Защо й е на еволюцията да създава механизъм, който има очевидни недостатъци в дългосрочен план?

  Половото размножаване

  Една от по-популярните теории е, че така се изолират лошите мутации, но това не изглежда да е вярно. Когато учените са изследвали 700 гена от различни организми, те открили, че вредните мутации са 0.5 на индивид за поколение. Това не е малко и не оправдава по никакъв начин половото размножаване. Колкото и да ни харесва, сексът е нещо, което все още не можем да разберем.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link