Още

  10 животни с много дълъг живот

  Поради развитието на медицината, обществото и науката, продължителността на живота се увеличава с всеки изминал ден. Все повече хора живеят 100 години. Заболяванията, които преди това са били фатални, днес не са нищо повече от неудобство и с появата на нови технологии много хора се надяват, че ще могат да удължат живота си. Но докато смятаме, че живот до 100 години е твърде дълъг, някои членове на животинското царство ни се присмиват. Ето десет животни дълголетници.

  Морски окун

  Независимо от факта, че морският окун (Sebastes aleutianus) се счита за едно от най-дълголетните морски същества, той се нарежда само на десето място в този списък. Обикновено живее на дълбочина 170-670 метра под водата в Тихи океан. Покрай долната част на окото му може да има до десет шипа. Тази риба расте много бавно, става полово зряла много късно и живее до 200 години. Най-възрастният екземпляр от този вид е на 205 години.

  Червен морски таралеж

  Червеният морски таралеж (Strongylocentrotus franciscanus) съществува на планетата от 450 милиона години и е най-голямият от всички морски таралежи. Той може да достигне 25 сантиметра в диаметър. Обикновено таралежите остават на едно и също място, поради което са покрити със защитни шипове. Обаче понякога са групирани и се разхождат (или по-скоро пълзят невероятно бавно) в търсене на храна. Въпреки че те често не достигат 30 години, има екземпляри, които живеят повече от 200 години.

  Гренландски кит

  Някои учени вярват, че гренландските китове могат да бъдат най-старите живи бозайници на Земята. Вярва се, че един кит, наречен Бада, е живял на 211 години, но може би е бил на възраст поне 245 години. Въпреки че повечето китове умират между 20-годишна и 60-годишна възраст, други 4 гренландски кита са били на възраст близка до Бада – съответно на 91 години, на 135 години, на 159 години и на 172 години. В тези китове са открити общо 7 парчета от харпуни, чиято възраст е не по-малко от век.

  Карпи кои

  Средната възраст на карпи кои не надвишава 50 години. Въпреки това карпи кои на име Ханако, който умрял през 1977 г., бил роден през 1751. Това означава, че той е роден преди Бенджамин Франклин да открие електричество. Живял е по време на подписването на Декларацията за независимостта, преживял е и двете световни войни и т.н. Неговата възраст се определя чрез броенето на пръстените на люспите му, точно както се определя възрастта на едно дърво.

  Погонофори

  Погонофорите (Lamellibrachia luymesi) са уседнали същества, което означава, че прекарват целия си живот на едно и също място. Този особен вид се среща главно в северната част на Мексиканския залив. Те живеят на дълбочина 762 метра под вода в студени водоеми с дълбоки води. Погонофорите поддържат симбиотични отношения със сулфидни оксидиращи бактерии, които са единственият им източник на храна. Погонофорите растат до три метра дължина и могат да живеят в групи от хиляди индивида. Като се има предвид, че растат невероятно бавно, те могат да стигнат до 250 години.

  Европейски стриди

  Около 90 процента от популацията на европейските стриди (Margaritifera Margaritifera) живее около Скандинавия. Те се считат за много здрави същества, които могат лесно да се адаптират към промените в своето местообитание. Европейските стриди не са възпрепятствани от климатичните промени, както и от геоложки, физически, биологически или дори химически въздействия. Въпреки това популацията им непрекъснато намалява. Онези, които оцеляват, се смятат за най-силни и най-вероятно са оцелели при повече от една промяна на екосистемата, тъй като тези индивиди са на повече от 250 години, което ги прави възможно най-старите същества в Европа.

  Сухопътна костенурка

  Сухопътните костенурки (Testudinidae) са известни с това, че могат да живеят много дълго. Средно здравата костенурка може да живее до 150 години, но всичко, разбира се, зависи от вида на костенурката. Най-старото животно от този вид, известно на науката, е живяло много повече от 150 години. Адвайта е домашен любимец на британския генерал Робърт Клайв преди да отиде в зоологическата градина в Калкута, където прекарала останалите 130 години от живота си. Костенурката умряла поради пукнатина в черупката. След смъртта й учените извършили радиоактивен анализ на черупката и установили, че възрастта й е около 250 години, въпреки че някои източници сочат 255 години, а други 257.

  Океански венус

  Океанският венус е вид мекотело, открито главно около бреговете на Шотландия. Както може да се очаква, океанският венус се движи малко, зарива се в пясък или кал и използва пипалата си, за да филтрира храна и кислород от водата. За да не ги изядат, той слиза на дълбоко към морското дъно и живее там дълги периоди от време, без да се нуждае от храна или кислород. През последните няколко десетилетия океанските траулери доведоха до намаляване на популацията на венусите с около 50%, тъй като те също умират от увреждането на техните черупки, което ги прави уязвими към хищници. В резултат на това все по-малко и по-малко океански венуси живеят в напреднала възраст. Тези мекотели могат да живеят до 400 години, а възрастта на най-стария намерен екземпляр е 500 години.

  Антарктическа гъба

  Много хора дори не разбират, че гъбите всъщност са животни. Естествено, гъбите не са много мобилни същества и някои от тях се движат по-малко от 1 милиметър на ден, така че не е изненадващо, че те растат много бавно. Този растеж гарантира тяхното дълголетие. Има между пет и десет хиляди вида гъби в света и повечето от тях живеят от 3 месеца до 20 години. Антарктическата гъба обаче живее много по-дълго, а една от откритите от учените, е била на 1550 години.

  Медуза

  Видовете медузи, наречени Turritopsis nutricula, нямат кой знае какъв особен вид. Дължината на новородените е 1 милиметър и те се раждат с осем пипала, докато при възрастните има 90 пипала, а дължината на тялото им е 4,5 милиметра. Тези малки медузи са били първоначално на Карибите, но сега могат да бъдат намерени по целия свят. Все пак всичко не е толкова добро, колкото може да изглежда на пръв поглед, защото могат да се размножават. Те са уникални не само сред медузите, но и сред всички живи същества, които могат да се върнат към юношеството. Тези медузи се раждат и растат като всяко друго животно, но когато достигнат определена възраст, те могат да се върнат в стадия на полип и да започнат да растат наново. От човешка гледна точка това би било сякаш 50-годишен мъж се върнал в състояние на новородено. Това означава, че тези медузи са потенциално безсмъртни.

  Още публикации

  Коментари

  1. Твърдението „Гъбите всъщност са животни“ е вярно само за морските гъби от Подцарство Parazoa от Царство Metazoa(Животни) като тези морски гъби нямат нищо общо с представителите на Царство Fungi, който включва познатите гъби. Пропускането на думата „морски“ създава голяма разлика и прави изречението невярно.
   Послепис: Поради големия брой пренаписвания на систематиката на еукариотите през последните години, има вероятност Metazoa и Fungi да са изгубили статуса си на Царства, не съм напълно сигурен.

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови