Още

  Леонарда Чанчули: серийна убийца или грижовна майка?

  Една майка, която измерва любовта към децата си в трупове. А после ги превръща в сапун или пък в сладкиши. Тя е Леонарда Чанчули, а това е нейната история.

  Родена е през 1893 година. Като малка прави два опита за самоубийство, а през 1914 година се омъжва за държавния служител Рафаеле Пансарди, когото родителите ѝ не одобряват, защото са ѝ намерили друг жених. Получава най-тежката клетва, а именно майчината.

  През 1930 година тя губи дома и цялото си имущество по време на земетресението във Вултуре. Със съпруга ѝ решават да започнат отначало и се преместват в Кореджо, където отварят малко магазинче, а Леонарда става известна сред местното население като сватовница, гадателка и поетеса.

  Преминава през 17 бременности, 3 от които приключват с аборт, а 10 от децата ѝ умират съвсем малки. Веднъж гледачка ѝ казва, че всичките ѝ деца ще загинат, а друга ѝ разкрива, че на едната ѝ ръка вижда затвор, а на другата – лудница за престъпници. Затова нищо чудно, че четирите деца, които оцеляват, попадат под изключителната ѝ закрила.

  През 1939 година синът ѝ Джузепе вече е достатъчно голям, за да бъде повикан на фронта по време на Втората световна война. За да го спаси, тя търси знак в магията и по-късно твърди, че е получила прозрение от самата Дева Мария. Според него, ако друг отиде на мястото на сина ѝ в света на мъртвите, това ще внесе баланс и Джузепе ще остане при нея.

  Жертва №1: Фаустина Сети

  Фаустина била съседка на Леонарда, която мечтаела да си намери съпруг. Тогава грижовната майка ѝ казала, че ѝ е намерила мъж, който обаче живее в отдалечен град. Заръчала ѝ да не казва на никого за заминаването си, а за близките си да подготви картички и писма, за да са спокойни за нея. След това сложила приспивателно във виното ѝ и я убила с брадва. Нарязала тялото на парчета, а кръвта събрала в леген. Зачудила се обаче дали не може да вкара всичко това в употреба и така, с помощта на малко сода каустик, Фаустина се превърнала в сапун. Изсушената кръв пък прибавила към сместа от захар, мляко, яйца и шоколад, с която правила своите специални чаени кексове, а новата съставка ги направила още по-хрупкави.

  Жертва №2: Франческа Соави

  Още една съседка на Леонарда попаднала под нейната брадва. Това се случило, когато запасите от сапун и кексчета на предприемчивата италианка свършили и тя решила, че е време да се сдобие с нови. А и не била сигурна дали съдбата е отразила жертвата, която принесла, затова преценила, че за всяко от децата си трябва да пожертва по един човешки живот.

  Франческа Соави поискала помощ от Леонарда в намирането на работа. И тук тя процедирала по същия начин, както с Фаустина, казвайки ѝ, че ѝ е намерила къде да работи като учителка, само че в друга част на Италия. Посъветвала я да пази новината в тайна от близките си, за да ги изненада, а за услугата ѝ взела 3000 лири. Историята отново се повторила и след успокоително във виното, съседката също се оказала в казана със сода каустик.

  Жертва №3: Вирджиния Качиоло

  Вирджиния била оперна певица, която искала да възобнови кариерата си. Тя потърсила помощта на Леонарда, която не след дълго ѝ казала, че ѝ е намерила работа във Флоренция като секретарка на известен импресарио. Разбира се, на нея също било заръчано да не казва на никого къде отива. Бившата певица оставила 50 000 лири и всички свои бижута на Леонарда, а след това последвала съдбата на другите две жени.

  Този път обаче, близките на жертвата имали следа към нея. Снаха ѝ я видяла да влиза в дома на Леонарда и след това никой не чул нищо повече за нея. Те съобщили на полицията, а добрата готвачка веднага си признала всичко, най-вече защото се страхувала, че ако отрече и излъже, жертвоприношенията ѝ ще бъдат напразни.

  Предсказанието се сбъдва и Леонарда е осъдена на 30 години зад решетките и 3 години в болница за психично болни. След като оцелява в затвора и се озовава в лудницата, тя получава кръвоизлив, от който никога повече не се възстановява. Умира през 1970 година, а някои от вещите ѝ, сред които тенджерата, в която е приготвяла жертвите си, са изложени в Музея по криминология в Рим.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link