Още

  11 интересни факта, които науката може да ни каже за музиката

  Чудили ли сте защо някои песни ви носят по-голямо удоволствие отколкото секса? Науката има отговор. Къде щяхме да бъдем без нея? Най-вероятно мъртви. Можем да бъдем унищожени от някаква супер холера или от друг вид примати, които ще открият тайните на науката и ще решат да ги използват срещу нас. Така че за нашето съществуване трябва да бъдем благодарни на науката. Това кара човешката раса да се бори, да лекува болести, да свързва хората и да задава важни въпроси, като тези: Феновете на Queen ли са най-чувствителни? Защо котките мразят човешката музика? Може ли слушането на група Nirvana да увеличи шансовете ви да забременеете?

  Ето 12 щателно проучени изследвания, които ще ви позволят да попаднете в микросвета на музиката.

  Музиката наистина може да направи някоя храна по-вкусна: Университетът в Оксфорд провел „Горчиво-сладки изследвания“, в които той предположил, че звукът може да повлияе на вкуса на храната по същия начин, както външността и миризмата на храна. Изследванията показват, че например ниските басови звуци ни карат да чувстваме горчив вкус, докато високите тонове на пианото могат да направят храната по-сладка.

  Феновете на група Queen са много чувствителни: Университетът в Кеймбридж избрал 4000 души за участие в различни тестове, в резултат на които те били идентифицирани като „съпричастни” или като „систематизатори”. Съпричастните личности са тези, които отговарят на емоциите на други хора, а тези, които систематизират, са които анализират правилата и моделите, за да вземат решение. Използвайки бърз преглед на резултатите от тестовете, изследователите открили, че феновете на Джеф Бъкли, Куин и Нора Джоунс най-често се оказали емпатични, докато феновете на Metallica и Sex Pistols попадали в категорията  на систематизиторите.

  Феновете на метъла са по-щастливи от всички останали: психологическото списание „Self and Identity“ сравнява нивото на щастие на метъл феновете през 80-те години със слушателите на всички други музикални жанрове. Проучването показало, че металотърсачите са много по-щастливи в младостта си и днес са по-добре устроени. Основният фактор за това, според учените, е, че „в металическата общност феновете и музикантите се чувстват сякаш са семейство.“

  Феновете на фестивалите преминават около 25 километра през уикенда: проучването показало, че средният музикален фен изгаря около 9 хиляди калории и преодолява около 25 километра по време на фестивалния уикенд. Така че не е изненадващо, че Гластонбери винаги е претъпкан с посетители: ако само за един ден фенът премине около 8,2 километра и изгори 3000 калории, това очевидно е по-евтино от членството във фитнес зала.

  Пеенето може да ви помогне да изглеждате по-млади: британските лекари са открили, че музикантите могат да се похвалят с висок капацитет на белите дробове, подобрена поза, нарастваща умствена активност и постоянно тренирани мускули на лицето, което може да им помогне да удължат външната младост (да не се бърка с удължаването на живота!).

  Поп-музиката е обективно по-малко творческа от преди. Националният изследователски съвет на Испания през 2018 година изучавал динамиката на поп-музиката през последните години: „Според цифровите показатели, които сме получили, разнообразието от преходи между музикални комбинации – грубо казано, акорди и мелодии – последователно се намалява през последните 50 години” – бил изводът.

  Музиката е част от примитивните общества: връщайки се към времето, когато всички ние сме били много по-космати, научаваме (благодарение на науката!), че нашите предци са обичали да музицират не по-малко от нас. Археолозите са намерили флейти в пещери в южната част на Германия очевидно направени от животински кости на възраст 42-43 хиляди години.

  Понякога музиката е по-приятна от секса: едно скорошно проучване установило, че 40% от хората смятат, че музиката, която слушат по време на секс, ги вълнува повече от истинския партньор. Това се дължи на факта, че музиката може да активира определени центрове на удоволствие, които също са отговорни за секса. И според резултатите от друго проучване, „Bohemian Rhapsody“ се превърна в една от онези песни, които респондентите смятат по принцип за по-добри от секса.

  Музиката може да ви позволи да почувствате шумотевицата: не, не бръмченето, когато очите ви се оцъклят и започвате да мечтаете за сандвич с шунка. Жизненото и енергично изпълнение на музиката може да предизвика зареждане с ендорфини, които отиват директно в мозъка ви и това е точна имитация на еуфория.

  Има причина, поради която котките не харесват човешката музика. Давид Тейе е човек, който е изобретил албум, който може да подобри живота на котките. Според фундаменталните закони на биологията, първата музика, която човек чува в живота си, е сърцето на майка му, когато той все още е в утробата й. Затова сме склонни да свързваме положителните емоции с пулсацията. Котките получават този опит много по-късно с рефлекса на смучене.

  Барабанистите са по-умни: изследователите от Стокхолмския Каролински институт установиха, че барабанистите, които са в състояние да поддържат ритъм, се справят най-добре с теста за интелектуални способности, състоящ се от 60 въпроса. Това отразява техните добри умения за решаване на проблеми, които имат положителен ефект върху всеки, който е наблизо и затова е време да забравим всички шеги за „глупавите барабанисти”.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link