Още

  11 органа от човешкото тяло, кръстени на хора

  Канал на Шлем

  Каналът на Шлем е малък канал в окото, по който се движи течността, намираща се между лещата и роговицата. Кръстен е на немския анатом и професор в Университета в Берлин Фридрих Шлем, който открива и корнеалните нерви.

  Фалопиева тръба

  Фалопиевата или маточната тръба е орган у полово зрелите жени. Кръстен е на италианския анатом от 16 век Габриеле Фалопио. Въпреки че фокусира работата си основно върху главата, той прави изследвания и върху репродуктивната система. Освен тези открития, Фалопио изучава сифилиса и получава признание за спонсорирането на първия клинично проведен опит за употреба на кондоми през 1546 година. Те са направени от химически обработен лен и според Фалопио намаляват вероятността от заразяване със сифилис.

  Острови на Лангерханс

  Островите на Лангерханс се намират във вътрешността на панкреаса и съдържат ендокринни клетки. Макар че съставляват само 1-2% от масата на панкреаса, те имат изключително важна функция. Кръстени са на Пол Лангерханс – немски патолог от 19 век. Той прави своето откритие, когато е на 22-годишна възраст и го описва като „острови с клетки в панкреаса“.

  Клетки на Лангерханс

  Когато е само на 21 години Лангерханс открива и описва клетките на Лангерханс – кожни клетки, свързани с имунната система. Въпреки че погрешно предполага, че те имат общо с нервната система, Лангерханс е първият, който ги изолира, затова носят неговото име.

  Кортев орган (Орган на Корти)

  Малкият орган, намиращ се във вътрешността на ушите при бозайниците, правещ слуха възможен, е кръстен на италианския анатом Алфонсо Джакомо Корти, който го открива през 1851 година.

  Жлези на Купър

  Те се намират в основата на пениса и са кръстени на Уилям Купър, британски анатом от 18 век, който прави и най-ранното им описание.

  Бартолинови жлези

  Тези жлези овлажняват вагината по същия начин, по който жлезите на Купър подготвят уретрата за сексуална активност. Името им идва от датския анатом Каспар Бартолин Младши, който първи ги описва. Открития като тези не са необичайни за семейството. Дядо му, Каспар Бартолин Старши, публикува първото описание на обонятелния нерв, а баща му Томас Бартолин прави първото подробно изследване на човешката лимфна система.

  Бауманова капсула, мембрана на Бауман и Бауманови жлези

  Тези три части на тялото са кръстени на английския анатом от 19 век сър Уилям Бауман, който описва структурата на Баумановата капсула през 1842 година, когато е 25-годишен.

  Евстахиеви тръби

  Тръбичката, свързваща средното ухо с горната част на фаринкса, се нарича Евстахиева тръба и е кръстена на италианския учен от 16 век Бартоломео Евстахи(й).Той прави множество открития, свързани със структурата на ухото и днес е известен като един от бащите на човешката анатомия. За съжаление не е признат достатъчно приживе. През 1552 година той завършва текста „Anatomical Engravings”, но не посмява да публикува работата си от страх, че ще бъде отлъчен от католическата църква. Ръкописът е публикуван едва през 1714 година и тогава се хвърля светлина върху напредналите познания на Евстахий.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link