Още

  5 опита за налагане на забрана върху употребата на кафе по света

  Днес кафето за много хора се е превърнало в нещо като задължителна напитка рано сутрин, когато искаме набързо да отворим очи и да се насочим към ежедневните си задължения с будно съзнание. Кафето обаче невинаги е приемано така добре – още от както започва да се употребява, различни монарси и правителства са се опитвали да забранят употребата му, отхвърляйки го поради религиозни, неморални или здравословни причини. Представяме ви 5 различни места по света, на които кафето действително е било забранено за определен период от време, както и причините, поради които това се е случило.

  Мека

  Кафето е било забранено в Мека през 1511 година, тъй като се смятало, че стимулира радикалното мислене и губенето на време.

  Италия

  Когато кафето пристига в Европа през 16 век, някои свещеници били твърдо уверени, че то трябва да бъде забранено, обявявайки че е сатанинска напитка. Но тогава папа Климент VIII го опитал, казал, че е вкусно и дори се пошегувал, че трябва да бъде покръстено. С такава благословия, кафето бързо се разпространило из цяла Европа.

  Константинопол

  След като Мурад IV сяда на трона през 1623 година, той веднага забранява употребата на кафе и създава система от писмени наказания. При първото престъпление, наказанието е побой. Всеки, уловен да пие кафе за втори път, трябвало да бъде напъхан в чувал и изхвърлен във водите на Босфора.

  Швеция

  Швеция забранява употребата на кафе през 1746 година. Правителството също забранява и притежанието на кафе, като стражи трябвало да конфискуват всички съдове за приготвянето му и чаши за пиене. Крал Густав III дори наредил на осъдените престъпници да им се дава кафе, докато наблюдава колко чаши ще са необходими, за да убият провинилия се. Това не било толкова ужасно за престъпниците, но било изключително скучно за лекарите, които наблюдавали целия процес.

  Прусия

  През 1777 година Фридрих II издава манифест, в който обявява превъзходството на бирата над кафето. Той твърди, че кафето се намесва в потреблението на бира в страната, надявайки се, че кралското изявление ще накара населението да спре употребата на напитката. „Негово Величество е отраснало с бира“ – пише в манифеста, с което се цели да се обясни причината, поради която Фридрих II смята, че бирата е по-добрата идея за сутрешно питие.

   

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови