Още

  16 невероятни научни факта, граничещи с невъзможното

  В настоящата статия ще представим на вашето внимание някои от най-невероятните статистики на света.

   

  1. Едва през 2015 година Лондон е успял да увеличи броя на населението си до нивата, каквито са били през 1939 година. 76 години и три пълни поколения, без наличието на войни и природни бедствия, са били нужни на британската столица да възстанови броя на населението си такъв, какъвто е бил той преди войната. Интересно е да се отбележи, че Берлин и Париж все още не са достигнали броя на населението си отпреди войната.

   

  1. Само пет до десет процента от всички вина придобиват по-добри вкусови качества една година след като са произведени, а само един процент – пет години след производството им. Ето това се казва добра причина да отворите бутилката с вино, която сте си купили наскоро.

   

  1. Поне 15% от дневните заявки за търсене в Google не са били търсени през последните 15 години. От Google са провели статистическо изследване в чест на 15-тия си рожден ден. То показало, че средностатистически, всяко шесто търсене било уникално през този период. Търсачката, разбира се, се обновява постоянно, но тези данни само доказват колко различен и уникален е всеки от нас.

   

  1. Има повече хора, които живеят в агломерацията на Токио, отколкото в Канада. Действително, това наистина звучи невероятно, но е самата истина: агломерацията на японската столица е малко по-гъсто населена отколкото е втората по големина държава в света.

   

  1. Когато седемдесет души се съберат на едно място, съществуват 99,99% вероятност, че поне двама от тях ще са родени на една и съща дата. Може и да ви изглежда доста съмнително, но от математическа гледна точка е съвсем вярно. Ако един от членовете на групата е роден на дата X, за втория член на групата остават 364 други дати, 363 дати за третия и така нататък. За да се изчисли вероятността поне двама да са родени на една и съща дата, трябва само да умножите следните: 365/365, 364/365, 363/365 и така нататък едно с друго. В резултат, по малко от 0,01% от хората в групата имат различни дати на раждане.

   

  1. Броят на папите на квадратен километър във Ватикана е 2,3. Не ни вярвате? Пребройте сами: площта на Ватикана е 0,44 кв. км.

   

  1. При свободно падане в рамките на 42 минути, можете да изминете разстоянието от единия полюс на Земята до другия. Като цяло, това е вярно – можете да достигнете от едната страна на Земята до другата много бързо. Учените обаче наскоро са преизчислили тези измервания и са доказали, че и само 38 минути ще са достатъчни.

   

  1. 8% от всички азиатци от мъжки пол са директни потомци на Чингиз Хан. Чингиз Хан е смятал, че колкото повече наследници има един мъж, толкова той е по-значим за света. Неговият харем се е състоял от няколко хиляди жени, много от които му родили деца. Ето защо 8% от мъжете от 17 различни локации в Азия имат гените на един от най-великите завоеватели, живели някога, в Y-хромозомите си. Невероятно!

   

  1. На Земята има около 30 пъти повече дървета, отколкото са звездите в Млечния път. В момента на планетата има повече от 3 трилиона дървета. Само си помислете какво ли е било преди 100 години!

   

  1. В САЩ има повече обществени библиотеки отколкото ресторанти McDonald’s. Независимо от популярното схващане, че американците обожават ресторантите за бързо хранене, действително обществените библиотеки са повече от тези ресторанти. И в тази статистика дори не са включени училищните библиотеки.

   

  1. 90 години от човешкия живот се равняват на по-малко от 5,000 седмици. Малко повече от 4,500 седмици – това малко ли е или много? Вие трябва да прецените. През всяка една седмица от живота си.

   

  1. Хронологически погледнато, Клеопатра е живяла по-близо до кацането на Луната, отколкото до построяването на пирамидите. Великата Хеопсова пирамида, най-голямата от египетските пирамиди, е била построена през около 2540-та година преди Христа. Клеопатра живяла много по-късно – през периода 69-та – 30-та година преди Христа. Сега бройте: човекът е стъпил на Луната през 1969 година.

   

  1. 43% от британските самолетни пилоти признават, че са заспивали по време на пътнически полет. Надяваме се, че това няма да ви откаже от пътуването със самолет.

   

  1. Тигрите, притежавани от частни лица в САЩ са повече, отколкото са тигрите, които живеят на свобода в природата. От една страна, увеличаването на популацията на тези хищници в последните години е една чудесна новина. От друга страна обаче, техните собственици се отнасят в тях като към обикновени котки, което разбира се, е изключително нередно.

   

  1. Някога Земята е била лилава. Микробни генетици от University of Maryland казват, че древните микроби не са използвали хлорофил, за да поглъщат слънчевата светлина, а друго вещество, наречено ретинал. Те поглъщали зелената част от спектъра, отразявайки червената и синята част, което пък произтичало в лилавия цвят. Тази теория е допълнително подкрепяна от факта, че Слънцето пренася по-голямата част от енергията си през зелената част от видимия спектър, докато хлорофилът най-основно поглъща сините и червените вълни. Има също така предположения, че този баланс може да се преобърне отново някой ден: Земята още веднъж ще стане лилава, докато ще изглежда зелена, погледната от космоса, вследствие на атмосферните промени.

  1. Отглеждането на добитък вреди повече на околната среда отколкото транспорта. Това е така заради големите количества въглероден диоксид, отделян от добитъка и заради замърсяването на почвите и водите.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link