Още

  17 малки грешки, променили историята

  Всички допускаме грешки и обикновено това не е голям проблем. Все пак, да блъснете без да искате вратата на колата в тази до вас няма да доведе до Трета световна война. Или пък ще. Ако разгледаме някои от „малките грешки“ в историята, изглежда понякога дори най-дребният пропуск може да има огромни последствия.

  Погрешно поставена десетична запетая превръща спанака в супер храна

  През 1870г германски химик изчислява количеството желязо в спанака и други зеленчуци. Когато записва своите открития, той поставя погрешно запетаята. В спанака се съдържа 3.5мг желязо на 100г, а той записва 35мг. Въпреки множеството опити на научната общност да поправи тази грешка, митът, че спанакът има нелепо високо съдържание на желязо е оцелял и до днес.

  Ханибал е изгубил почти половината си армия заради бастун

  Случило се е по време на легендарното преминаване на Алпите на път към Италия през 218г.пр.Хр. За да докаже на своите 38 000 войници, че пътят е безопасен, Ханибал забил бастуна си в снега. Това активирало лавина, която затрупала 18 000 мъже, 2000 коня и доста слонове.

  Берлинската стена пада заради грешка на езика

  През 1989г източногерманският политик Гюнтер Шабовски държи пресконференция, на която обяснява някои малки промени в правилата за преминаване на стената. По време на своето изказване, той погрешно намеква, че ограниченията за преминаване са премахнати напълно.

  Чувайки това, един репортер пита кога тези промени ще влязат в сила. Шабовски свива рамене и казва „веднага“. Пресата предава историята и тълпи от хора се струпват на границата, настоявайки да преминат стената. Вместо да рискуват бунт, властите решават да пуснат да хората.

  Липсващ ключ е довел до потъването на Титаник

  Точно преди Титаник да отплава, компанията решила да замени навигатора Дейвид Блеър с по-опитния Чарлз Лигтолър. Само че Блеър забравил да даде на Лигтолър ключа за шкафчето, в което имало бинокъл. Морякът Фред Флийт твърди, че е щял да забележи айсберга по-рано, ако е разполагал с бинокъл.

  Константинопол пада заради отключена врата

  През Средновековието Константинопол е оцелял 1000 години обсади. През 1453г султан Мехмед II напада града. Няколко месеца след началото на обсадата, някой е забравил да заключи една малка странична порта. Тогава през нея минават около 50 от войниците на Мехмед, които вдигат византийския флаг и нападат защитниците на града, всявайки паника и объркване, с което помагат на армията да проникне в града.

  Изгубили сме кораб на Марс, защото инженерите са работили в инчове

  Екипът, който е работил по двигателите на Марс Клаймат Орбитър през 1999г, е използвал имперската система, вместо метричната, без да каже за това на НАСА. Орбитърът излиза толкова извън курса, че НАСА направо се отказват и го обявяват за изгубен.

  Операцията в Залива на прасетата се проваля, защото Пентагонът забравя за времевите зони

  Планът за американската инвазия на Куба през 1961г включва двойна атака: сухопътни войски и въздушна подкрепа. Пентагонът обаче не взема предвид времевата разлика между Никарагуа и Куба, поради което самолетите пристигат час по-късно.

  Един пропуснат ключ стоварва апокалипсис над Ню Йорк Сити

  През юли 1977г, мълния поразява електроцентрала в Ню Йорк Сити. За да възстанови енергоподаването, операторът трябвало да щракне няколко ключа в определен ред. Той обаче пропуснал един и централата замряла напълно. За 25 часа. При комбинацията от лятна жега и липса на електроенергия Ню Йорк Сити е обхванат от вандализъм, палежи и плячкосване. Изчислено е, че за едно денонощие са нанесени щети за $300 милиона.

  Два самолета са се разпаднали във въздуха, защото са имали квадратни прозорци

  Де Хавиланд Комет е бил модерен пътнически реактивен самолет през 50-те. Тогава, през 1954г, два такива избухват по време на полет, убивайки 54 души. Експерти откриват, че ъглите на квадратните прозорци на самолетите са слаби точки, които се чупят под налягане. Това е причината днешните самолети да са със заоблени прозорци.

  12 милиона души са изгубили телефонен сигнал заради цифрата „6“

  През 1991г потребители в Балтимор, Вашингтон, Питсбърг, Сан Франциско и Лос Анжелис губят телефонен сигнал. Оказва се, че служител на компанията Bell е въвел погрешно „6“, вместо „d” в софтуера, който контролирал телефонния трафик, поради което телефонните компании изгубили напълно контрол над мрежите си.

  Сензор предизвикал катастрофата на стелт бомбардировач

  Техническия екип, обслужващ стелт бомбардировачи в Гуам през 2008г пропуснал да забележи влага по един от сензорите за атмосферно налягане. Оказва се, че тези сензори подават данни към системата за контрол на полета на самолета. Заради влагата, единият сензор накарал бомбардировача да излети по-рано, след което да се разбие. За щастие пилотите се измъкнали навреме. Един такъв бомбардировач обаче струва $1.4 милиарда.

  Разхлабен болт води до унищожението на съветската лунна ракета Н-1

  През 1969г руснаците се целят към Луната със своята ракета Н-1. Един болт обаче попада в горивната помпа и ракетата избухва след 20 секунди полет. Последвалото огнено кълбо е една от най-големите неядрени експлозии в човешката история.

  Една дума може да е накарала Хари Труман да бомбардира Япония

  През 1945г Съюзниците пишат Потсдамската декларация, с която искат безусловната капитулация на Япония. Когато японският премиер Кантаро Судзуки отговаря, той използва думата „mokusatsu”, с което иска да каже, че е взел под внимание искането и ще помисли. За съжаление тази дума може също така да означава „презрително да игнорира“ и в този смисъл е предадена на президента Труман. 10 дни по-късно САЩ пускат атомната бомба над Хирошима.

  Липсваща линия е струвала на НАСА $80 милиона

  ПРез 1962г НАСА изстрелва първият американски междупланетарен апарат Маринър 1. Дестинацията му е Венера. Но една грешка в компютърно уравнение кара космическия апарат да се отклони от курса. Грешката се оказва липсваща черта над знак. Агенцията е принудена да взриви Маринър 1 пет минути след изстрелването му.

  Закъсняла доставка на въглища предизвиква най-голямата причинена неволно от човек експлозия в историята

  През 1918г норвежкият кораб Имо чака в Халифакс, Нова Скотия, понеже доставката на въглища закъснява от два дни. Когато най-после е готов да тръгне, френския кораб Мон-Блан се е насочил по канала, откъдето той трябва да мине. След като правят неуспешен опит да се разминат, двата кораба се сблъскват. Мон-Блан превозва експлозиви, които се взривяват при сблъсъка и заличават пристанището и града в най-голямата катастрофа в историята.

  Един изотоп води до облъчването на атола Бикини

  През 1954г учени откриват, че литиум-7 е инертен, затова го слагат в атомна бомба и го тестват на атола Бикини. Получилата се гъба е три пъти по-голяма от очакваното и взривът е хиляда пъти по-мощен от бомбите над Хирошима и Нагасаки. Бомбата разпръсква радиоактивен материал чак до Австралия, Индия, Япония, САЩ и части от Европа.

  Загубата на Германците при Нормандия може да е била заради рожден ден

  Фелдмаршал Ервин Ромел отговаря за защитата на Европа от Съюзническа инвазия през 1944г. Той си взема отпуск през уикенда на 6 юни по случай рождения ден на съпругата му. Именно в този ден обаче Съюзниците извършват десанта в Нормандия и нанасят най-голямото поражение на Германия.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link