Още

  Откачените оръжия на нацистите – част 2

  Wunderwaffe. Дори оригиналният германски термин (оръжие-чудо) звучи положително и приятно. Ужасяващите и често свръхамбициозни оръжия, към които нацистите прилагат този термин обаче съвсем не са били приятни.

  От оръдия до ракети и танкове, нацистите са мечтаели за толкова невероятни и опустошителни оръжия, че едва ли друг би могъл да ги измисли.

  Историята е можела да изглежда доста различно, ако нацистите са били имали възможност да завършат тези оръжия или да ги въведат в масово производство.

  Танк топка

  Докато много теоретични оръжия на нацистите са проучвани и обсъждани до смърт, Kugelpanzer е уникален с това колко малко се знае за него.

  Името означава „танк топка“, което е общо взето всичко известно за него. Без документация и с изкормени вътрешности, когато руснаците намират модела в края на войната, Kugelpanzer остава мистерия и до днес.

  Вземайки предвид размера и малкия двигател, може да се каже почти сигурно, че е бил безпрецедентно лек разузнавателен танк. Вероятно нацистите не са го харесали и са го изпратили на японците, които са го използвали в Манчурия, където е открит от руснаците.

  Най-тежкия танк, създаван някога

  Освен най-голямата артилерия и най-големият безпилотен самолет, нацистите строят и най-тежкия танк в историята. Кръстен Panzerkampfwagen VIII Maus (Мишка), този гигант е тежал 188 тона, почти колкото два сини кита.

  Само два модела са били почти завършени, преди руснаците да стигнат до завода. Съюзниците са имали късмет, че Мишката не е влязла в бой: огромният размер и чудовищно оръдие са щели да позволят на танка да унищожи всяка една машина от повече от 3км.

  Комета

  Още един брилянтен, но пълен с недостатъци нацистки самолет, който е първият и единствен с ракетен двигател, влязъл в употреба.

  Двигателят на Кометата му позволил да счупи рекорда за скорост, като достигнал 1125км/ч при изпитателен полет през 1944г. С такива възможности самолетът е можел буквално да обикаля в кръг около обикновените самолети, използвани от останалите армии през войната.

  Но недостигът на специалното гориво, нужно за такъв самолет и нацистката инфраструктура тогава не дали възможност на проекта и той бил спрян след производството на около 370 машини.

  Ракетата Америка

  Сред най-успешните разработки на нацистите е серията ракети Агрегат. Най-голям хит са през 1944г, когато е завършена Агрегат 4 (А4), първата далекообхватна балистична ракета.

  Но следващите ракети от серията, макар така и да не са завършени, са били още по-амбициозни. Може би най-страшната от тях е била планираната А9 Америка – 20-метрова ракета, която е щяла да лети с 4300км/ч и да позволи на Германия да атакува източните САЩ.

  Въздушен таран

  Към края на войната нацистите имат голям проблем (е, не само един): съюзническите бомбардировачи редовно разтърсват германските градове. Хрумнало им шокиращо решение: да използват специални самолети тарани, с които да разбиват бомбардировачите.

  Таранът Цепелин е бил проектиран точно за тази цел. С крила със стоманени кантове и специален нос, самолетът щял да се врязва директно във вражеските бомбардировачи и да ги сваля, оставайки невредим.

  Подобно оръжие може би е щяло да помогне на нацистите и прототипи са поръчани, само че Съюзниците бомбардират завода, унищожават плановете и изпращат проекта в историята.

  Мамут

  Най-амбициозният самолетен прототип на нацистите е Junkers Ju 322, известен като Мамут. С размах на крилата повече от 60 метра, транспортния хидроплан бил внушителен.

  Освен с размера си, Мамут впечатлявал и с това, че бил направен изцяло от дърво, но въпреки това можел да носи 10 тона. През 1941г прави сравнително успешен изпитателен полет, но проблеми със стабилизацията и кацането принуждават нацистите да се откажат от производството му.

  Вампир

  Инфрачервена оптика, позволяваща точна стрелба през нощта – Вампир е можел да се окаже доста полезен за нацистите.

  Много от тези оптики са били използвани към края на войната. Има данни за снайперисти и дори картечари, които са използвали Вампир. Като много от проектите на нацистите обаче, този също идва твърде късно и не получава шанс да покаже пълния си потенциал.

  Дракон

  От пушки до ракети и отвъд, шокиращо е колко много технологии, които днес приемаме за даденост, всъщност идват от нацистите. Така е и с хеликоптера.

  През 1936г германският инженер Хайнрих Фок успешно тества първият функциониращ и практичен хеликоптер, Flocke-Wulf Fw 61. Три години по-късно той пуска прототипа на много по-големия и амбициозен модел Fa 223 Dragon.

  Със страшната за онова време скорост от 160км/ч и капацитет 900кг, Дракон изглежда щял даде голямо предимство на нацистите, които вече били доста по-напред от останалите.

  Но след като Съюзниците унищожават заводи, а изпитанията продължават по-дълго от предпочитаното, нацистите произвеждат само няколко десетки хеликоптера Дракон, които летят на няколко мисии преди края на войната.

  Фриц Х

  Това е първата прецизно насочвана ракета, използвана в битка. Преди Фриц Х, армиите трябвало да насочват предварително бомбите и ракетите към целите, надявайки се да са точни.

  Фриц Х обаче използва радио направляваща система, която позволявала на нацистите да насочват ракетата по време на полет. Очевидно това било голямо предимство.

  Ракетата действително се оказва полезна в няколко случая, най-вече край Италия през 1943 и 1944г, включително и при потопяването на американския кораб Савана.

  Въпреки това Съюзниците бързо разработват контрамерки и ограничените възможности за производство слагат край на Фриц Х.

  Лазер на смъртта

  Още откакто германските учени за първи път изобретяват ускорители на частици, известни като бетатрони в началото на 30-те, те са можели да използват тази технология за създаването на рентгенови оръжия.

  Нацистите работели по превръщането на бетатроните в генератори на рентгенови лъчи и оръдия, които са щели да поразяват самолетните двигатели и дори да убиват пилотите с радиация.

  Лазерите на смъртта обаче така и не са създадени преди американците да открият прототипите през април 1945г.

  ПРОЧЕТЕТЕ ЧАСТ ВТОРА (1) – http://iskamdaznam.com/otkachenite-ora-zhiya-na-natsistite-chast-1/

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link