Още

  3 от най-пленителните музи в историята

  Амели Готрьо

  Светската дама от Париж Амели Готрьо е „Мадам X” от прочутия портрет от 1884 година на художника Джон Сингър Сарджънт. Портретът предизвиква смут сред обществото в Париж, когато е изложена за първи път – облеклото на Готрьо било смятано за „явно недостатъчно“. Сарджънт и Готрьо били унижени от обществената критика. Всъщност скандалът около картината прекратява кариерата на художника във Франция и той е принуден да се премести в Лондон.

  Преди скандала, Готрьо е “parisienne” – „професионална красавица“, чийто външен вид бил толкова удивителен, че предизвиквала спиране на движението по улиците и бунтове, когато хората се опитвали да я погледнат само за секунда. Тя била толкова бледа, че се носели слухове, че приемала малки дози арсен, за да поддържа „светлия си блясък“, макар че по-късно се потвърждава, че се е пудрила с ориз на прах.

  Според някои източници Готрьо така и не успяла да се възстанови от преживения скандал около портрета. Тя се отдръпва от обществото и потъва в самота, изхвърля всички огледала от дома си и в крайна сметка умира в неизвестност.

  Викторин Мьоран

  Мьоран била модел, музикант и художник. Тя е най-популярна с това, че позира за картината „Olympia” (1863) на художника Едуар Мане, на която е изобразена легнала бяла гола жена, докато тъмнокожа слугиня ѝ носи цветя.

  Мьоран позира за още една картина на Мане – „Street Singer” от 1862, на която е изобразена жена, която провокативно яде зрели череши, докато държи в другата си ръка китара. Някои смятат, че картината описва живота на Мьоран , тъй като на нея тя е слаба и с тъмни кръгове под очите, а по-късния етап от живота си тя изпада в бедност и напразно прави няколко опита да получи средства от вдовицата на Мане.

  Кики Монпарнас

  Кики е родена с името Алис Прин, но по-късно става известна като Кики Монпарнас. Тя започва да позира гола за художници още от 14-годишна възраст и по-късно се превръща в една от най-популярните модели на парижките художници, както и в певица и актриса. Тя позира за няколко артисти, включително Жан Кокто и Александър Калдер, и се появява в няколко кратки филма.

  Кики е муза и на фотографа Ман Рей, с когото има романтична връзка през 1920-те години. Именно той прави така популярната снимка „Le Violin d’Ingres”, на която Кики позира гола от кръста нагоре, снимана е в гръб, а върху него са изобразени две f-образни дупки на цигулка.

  В края на 20-те години Кики става известна като „Кралицата на Монпарнас“. Тя е кабаретна певица и през 30-те отваря собствено заведение „Chez Kiki”. Външният ѝ вид е легендарен – къса черна коса, бяла кожа, тъмночервени устни и ярко подчертани вежди.

  Кики е известна със своя оптимизъм и ентусиазъм, както и с провокативната си натура. През 1927 тя се наслаждава на позитивните реакции на обществото към нейната лична изложба от картини. Мемоарите ѝ, публикувани през 1929, са забранени в САЩ до 70-те години, защото били смятани за „твърде неприлични“.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link