Още

  5 викинги, за които трябва да знаете

  Ивар Безкостни

  Ивар е герой, застанал точно на прага между мита и реалността. Той е известен воин и един от лидерите на „Великата (езическа) армия“, която пристига в кралство Източна Англия през 865 и която по-късно завладява него, както и кралство Нортумбрия. След това Ивар Безкостни предвожда поредица от нападения над Думбартон и Ирландия.

  Смята се, че Ивар Безкостни е син на легендарния викинг Рагнар Лодброк. Ивар и братята му нахлуват в Нортумбрия, за да отмъстят за смъртта на своя баща, убивайки крал Ела – убиецът на баща им. Макар че „Великата армия“ продължава нападенията си и на други места в Англия, Ивар не се споменава в източниците след 870 година и вероятно прекарва остатъка от живота си край Ирландско море. Ирландски анали описват смъртта му през 873 година. Ивар е запомнен като основателя на кралската династия на викингите в Дъблин, а неговите наследници властват в различни части на Ирландия, Нортумбрия и остров Ман.

  Причината, поради която Ивар е наричан Безкостни не е ясна. Според някои той бил изключително гъвкав и пораждал илюзията, че няма кости, докато други предпочитат версията, според която Ивар е бил импотентен. Според някои легенди Ивар е страдал от „костна болест“, което обаче изглежда по-неправдоподобно, имайки предвид, че е бил велик воин.

  Ауд Мъдрата

  Аду Мъдрата е дъщеря на норвежкия конунг Кетил Плосконосия. През голяма част от живота си Ауд е в ролята на традиционната съпруга и майка. Тя се омъжва за морския конунг Олав Белия, а след смъртта му се заселва в Шотландия, заедно със сина си Торнстейн Рижия. Торнстейн става велик воин, а по-късно и крал на голяма част от северна и западна Шотландия, преди да бъде убит в битка.

  Това е моментът, в който Ауд решава да започне нов живот в Исландия и взема своите внуци заедно с нея. В началото тя решава, че има малки шансове да възстанови важността си в Шотландия, но по-късно претендира за голяма част от западна Исландия. Тя се движела с приятели и семейство, както и с шотландски и ирландки роби. На последните тя дава свобода, заедно с малко парче земя от своята, изисквайки лоялност от техните наследници към нейните. Ауд Мъдрата е запомнена като една от най-великите основатели на селища в Исландия.

  Ерик I „Кървавата брадва“

  Започвайки в ранна възраст, Ерик участва в безброй набези около британските острови и в Балтийско море, а в различни периоди от живота си е крал както на Западна Норвегия, така и на Нортумбрия. Въпреки че названието му звучи страшно, Ерик не го придобива заради участието си в битки, а след като убива няколко от своите братя. Макар че е силен и смел воин, легендите разказват, че Ерик бил изцяло повлиян от съпругата си Гунхилда, която според една от версиите е била датска принцеса, а според друга е била вещица.

  Бярни Херьоулфсон

  Бярни е капитан на първия европейски кораб, за който се смята, че е достигнал до бреговете на Северна Америка. Заслугите за това най-често (особено в Америка) се приписват на Лейф Ериксон, известен още като Лейф Щастливеца. Лейф е син на Ерик Торвалдсон „Червения“, който е основател на първото норвежко селище в Гренландия. Въпреки това, мнозина смятат, че Ерик е пътувал с кораб, който преди това е принадлежал на Бярни и използва неговото описание на земите, които вече бил виждал.

  Смята се, че Бярни открива Америка по погрешка през 986 година. Осъзнавайки грешката си, той решава да не спира там, а да се върне обратно към Гренландия.

  Фрейдис Ериксдотир

  Фрейдис е сестра на Лейф Ериксон и дъщеря на Ерик Червения. Тя участва в два опита да бъде изградено селище във Винланд (името на Северна Америка, дадено ѝ от скандинавските народи) и по време на процеса се доказва като силна и безскрупулна жена воин. По време на едно от пътуванията нейните хора осъществяват контакт с местните и първоначално отношенията между тях били мирни. Въпреки това, по-късно те биват атакувани от местните, а мъжете на Фрейдис искали да избягат. Тогава тя, макар и бременна, успява да вземе меча си и да ги прогони.

  По време на друго нейно пътуване, Фрейди пътува заедно с исландските братя Хелги и Финбоги. Освен че успява да качи на кораба повече свои войници, отколкото се били уговорили първоначално, Фрейди принуждава съпруга си да убие двамата братя и всички техни войници. Когато той отказва да убие жените, Фрейдис решава да го направи сама и забранява на своите хора да разкрият истината за случилото се при пристигането им в Гренландия.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link