Още

  5 нелепи мита за алкохола, на които вероятно вярвате

   

  Имайки предвид, че алкохолът е един от устоите на човешката цивилизация, изумително е колко малко знаем за него. Дори нещо повече – поради собствената си некомпетентност, хората разпространяват митове и легенди, които абсолютно не отговарят на истината. Нека разгледаме петте най-популярни алкохолни мита.

  1. Биреното коремче

  Неизбежният страничен ефект за всеки почитател на бирата – коремчето. Доказателствата са навсякъде около нас – всеки има поне по един приятел или роднина, който изглежда сякаш е в напреднала бременност.

  Биреното коремче

  В действителност обаче няма такова нещо като бирено коремче. При експеримент с участието на 2000 чехи, които обичали да си попийват, учените са открили, че бирата няма нищо общо с така нареченото бирено коремче. Дори се оказва, че количеството бира, което изпивате и големината на корема ви не са свързани.

  Е, очевидно бирата съдържа калории и прекомерната консумация ще допринесе за наднорменото ви тегло, но сандвичът с бекон – също. Допълнителните килограми може да се налепят по корема ви, а може и на други места. Това зависи от гена.

  2. Абсентът е силен халюциноген

  Абсентът е бил любима напитка на Ърнест Хемингуей, Едгар Дега и Винсент ван Гог. Според популярния мит, напитката, наречена още пелин, е най-близкото до наркотиците алкохолно питие и поради тази причина е забранена в много страни.

  Абсентът е силен халюциноген

  Това е пълна измислица. Съставката в абсента, която се предполага, че му придава халюциногенните свойства, се открива в незначително малки количества. Репутацията на алкохолната напитка се дължи най-вече на факта, че е била силен и евтин ликьор, достъпен в големи количества за пиячите.

  3. Американската бира е по-слаба

  Някои хора вярват, че американското пиво е много по-слабо от останалите.

  Американската бира е по-слаба

  Всъщност митът се дължи на разликата в измерването на алкохола в бирата. Докато в повечето страни се измерва спрямо обема, при американците системата е базирана на масата. По този начин американската бира получава по-малка цифра на етикета си, но в действителност алкохолът в нея е също толкова, колкото и в европейската.

  4. Едно преди лягане ще ви помогне да заспите

  Нали сте виждали онези реклами в старите списания, на които красива мадама си е сипала нещо тонизиращо преди лягане, увила се е с халат и е седнала пред камината? Ако трябва да им вярваме, значи една хубава отпускаща напитка преди лягане ще ни прати в страната на сънищата.

  Едно преди лягане ще ви помогне да заспите

  Само че няколко часа по-късно се събуждаш и се чувстваш като смазан. Първоначално тялото ви ще е заето да обработва алкохола, така че в действителност може и да поспите. Поне до момента, когато организмът ви не реши да ви събуди.

  Чашката преди лягане може дори да е опасна за живота, ако страдате от сънна апнея. Алкохолът отпуска допълнително мускулите в гърлото до степен, когато може да спрете да дишате завинаги.

  5. Няма лек за махмурлука

  Всяко 20-годишно хлапе се кълне в поредното измислено лекарство срещу махмурлук, което изобщо не помага. И това не го казваме само от личен опит. През 2005г. британски учени публикуваха изследване, при което са изпробвали различни методи срещу махмурлука и са установили, че колкото и да се къпете в доматен сок и да увивате главата си в найлоново фолио, нищо не помага. Всъщност това не е съвсем вярно – според тях единственото лекарство е въздържанието. Да,бе, да!

  Няма лек за махмурлука

  Оказва се обаче, че има лек срещу махмурлук и той едва ли е това, което сте очаквали – сандвич с бекон. И до колкото ни е известно това не е някакъв световен заговор за вдигане на продажбите на бекона.

  Това откритие е направено преди няколко години, когато се оказало, че този сандвич е перфектната комбинация между бекон и хляб, която ще ви избави от мъките след дългата пиянска нощ. Хлябът е пълен с въглехидрати, докато беконът е богат на протеини, които тялото разбива на аминокиселини.

  Алкохолът не убива мозъчните клетки, но пък води до загуба на невротрансмитери – онези химикали в мозъка ви, които ви помагат да правите неща като мислене, дишане и да контролирате желанието си да изпълните най-секси танците в дискотеката. Храната-чудо, какъвто е беконът обаче, контрира това действие на алкохола и ви избавя от чувството, че малки духчета са дошли посред нощ и са заменили мозъка ви с игленик.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link