Още

  5 престъпни гения, използвали уменията си за добро

  Лесно е да бъдеш мошеник. Трябва ти само покварен ум, липса на съвест и готовност да ходиш в същата тоалетна, в която си правиш вино, в случай че престъпната кариера не ти се получи. Но какво става, когато имаш склонност към пакости и в същото време си изпълнен с морал? Е, някои престъпни гении са открили начини да впрегнат уменията си за всеобщото добро. Говорим за хора като тези:

  1. Фалшификаторът, спасил хиляди евреи

  Не очаквате временната ви работа в тийнейджърските години да промени света. Надявате се поне да ви плащат. Когато младият Адолфо Камински започва работа в химическо чистене, за да припечели допълнително, той не осъзнава, че познанията му по премахване на петна ще го превърнат в герой.

  Когато нацистка Германия нахлува във Франция, 17-годишният Камински вижда как майка му е убита от войници, а останалите му роднини са изпратени в концлагер. По време на окупацията, пред очите му са депортирани хиляди, само защото нямали нужната документация. Камински се включва във Френската съпротива, където един от сподвижниците му открива, че има опит с почистващи химикали. Кара го да премахне нещо, което е лошо за здравето на хората: думата „евреин“ от паспортите.

  Камински знае какво да направи.  С млечна киселина той успява да изтрие мастилото от документите, без да оставя следа, след което може да напише каквото си иска. На 18 години той става най-младият фалшификатор на съпротивата, а скоро след това и най-добрият такъв. С помощта на експерти илюстратори като Сузи Шидлов, той подправя по 30 документа на час, помагайки на 500 души всяка седмица да получат нова самоличност.

  С такива умения, Камински е можел да направи състояние на черния пазар. Но той отказва да му плащат за героизма. Отказва също и да спи през повечето дни, изяждан от вина, че не работи.

  Когато нацистите са прогонени от Париж, Камински вече е спасил живота на поне 14 000 еврейски мъже, жени и деца. За заслугите си получава медал (за който не обича да говори), а уменията му са станали толкова добри, че френските тайни служби го наемат да прави фалшификати за техните шпиони. Тогава, през 60-те, той изоставя хубавия си живот във Франция, за да обикаля света и да подправя документи за хора, бягащи от диктатури – безплатно, разбира се.

  1. Джебчията, който обира само за забавление (и наука!)

  В света на развлекателния бизнес има определена йерархия. Илюзионистите са над вентрилоквистите, вентрилоквистите са над номерата с кучета, а всички са над комиците. Но има една ниша, толкова забутана, че повечето хора забравят, че съществува: театралното джебчийство. Поне така е било преди някой си Аполо Робинс да се появи отнякъде, да свие на всички часовниците и да направи света по-добро място.

  Робинс израства в семейство на крадци, но поради болест в детството нарушава двигателните му способности, затова е можел само да гледа как братята му свиват часовници в зоопарка. Но с това внимателно наблюдаване открива истинската тайна на майсторското джебчийство: Ако можеш да отгатнеш как мисли човек, тогава можеш да го разсееш с такава прецизност, че никой Ролекс да не е в безопасност, независимо от физическите ограничения.

  Оттогава Робинс е ошушкал всички пари на Чарлз Бъркли, задига годежния пръстен на Дженифър Гарнър от пръста й и обира агентите от тайните служби на президента Джими Картър. Толкова е добър, че дори успява да открадне от известните илюзионисти Пен и Телър, като изважда пълнителя от химикалката на Пен… докато той пише с нея. Робинс Успява да превърне уменията си в бизнес за милиони. Шоуто му във Вегас се разпродава за секунди и е голяма работа в Холивуд, където му плащат много пари, за да консултира във филми, учейки звезди като Уил Смит и Марго Роби на изкуството да задигаш разни неща незабелязано.

  Преподава също така уроци на полицаи как да забелязват и спират джебчии.

  1. Анализаторът, който може да спечели лотарията когато си поиска

  Канадецът Мохан Сривастава е геоложки анализатор, което вероятно е най-отегчителната комбинация от думи, изписвана някога. Но не заспивайте още, че ще пропуснете историята за това как е изиграл държавната лотария. Съдбовният момент за Сривастава идва, когато един приятел му дава лотариен билет с изтъркване като шега. Една от игрите е морски шах, която му носи цели три канадски долара. Това го кара да се замисли.

  Сривастава знае, че лотарията трябва да контролира броят на печелившите билети, за да е на печалба, която означава, че алгоритъмът, отговарящ за играта морски шах не може да е на произволен принцип, а работи по модел. С тази идея, той използва информацията от неизтъркани билети, за да открие дали печелят. Постига зашеметяващия успех от 90%. След това кара приятели да му пращат билети от цяла Северна Америка и открива, че може да разбие всяка игра на морски шах от билетчетата. Разбира също, че повечето търговци нямат нищо против да купува билети на едро и след това да ги връща неизтъркани. В общи линии открива начин да печели пари до безкрай.

  Но Сривастава се оказва един от онези анализатори с душа. Задигайки печалбите, означава че ще понижи шансовете на всички останали. Вместо да се превърне в милионер, той решава да информира организаторите на лотарията за пропуска в системата им, за да не може никой друг да се възползва. Първоначално те го игнорират, но не и след като им изпраща 20 неизтъркани билета, сортирани на печеливши и непечеливши и им казва да ги проверят.

  1. Измамникът, който ще ви научи как да разпознавате схемите

  Пол Уилсън научава мошеничеството още от ранна детска възраст, когато дядо му го учи да мами на джин. Дядката явно е бил доста готин… но е нямал представа какво е отприщил. През по-голямата част от 90-те години, Уилсън удря казина – брои карти, след цепенията и всички други легални методи, които могат да изгонят и от най-престижното казино. Само че никога не е заловен. Затова през 2000г той решава да обърне ролите и започва да учи казината как да не бъдат обирани от хора като него.

  Уилсън дава лекции за избягване на мошенически схеми, не само на обикновените хора, но и на големи корпорации, банкови групи и дори институции като MasterCard. Но най-големият му удар идва през 2002г, когато прави шоуто The Real Hustle по BBRC TV. В него, той и негови колеги деконструират схеми и разкриват как мошениците действат.

  1. Пичовете, които ще хакнат колата ви, за да я направят по-безопасна

  В дигиталната ера всичко може да бъде хакнато. Компютри, телефони, телевизори… дори малкият дисплей на микровълновата не е в безопасност. Но е трудно да навредиш кой знае колко, ако хакнеш нечий смарт тостер. Ако минем на смарт автомобили обаче, нещата стават различни. Там хакерите могат да поемат управлението и да ви изпратят в някоя пропаст с 200км/ч. Но ако колата ви е хакната от Крис Валасек и Чарли Милър, те само ще надуят радиото, ще ви отбият и ще ви изнесат лекция за това колко ненадеждна е индустрията.

  С впечатляващите си умения, те работят като експерти по киберсигурност за големи играчи като Twitter, Uber и дори американската агенция по национална сигурност. Но двамата бивши колеги обичат да се срещат понякога в свободното си време и да се занимават с благотворителност.

  През 2015г, пускат видео, в което показват как поемат контрола на джип Cherokee като хакват системата му през мобилната мрежа. За щастие инцидентът не свършва с жертви. Задоволяват се с това да си поиграят с климатика, да забавят скоростта и да пуснат песен от 90-те.

  Когато от Fiat Chrysler научават за този огромен пропуск в сигурността, правят това, която всяка автомобилна компания би направила: преструват се, че не е голяма работа. Но някой от правителството убеждава компанията да изтегли 1.4 милиона возила и да закърпи дупката в сигурността. Щастлив край, нали? Не съвсем. Само година по-късно двамата хакери отново се развихрят и доказват, че същата система пак не е сигурна. И за да се уверят, че компаниите ще се задействат, пускат в интернет напълно безплатно инструменти за хакване на автомобили за милиони долари.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link