фев. 10, 2018
22076 Views

Типу Султан и неговият „Тигър на Типу“

Автор:

Типу Султан е роден в днешния град Бенгалуру (тогава Деванхали) през 1750 година с името Султан Фатех Али Кхан Шахаб. Той е син на владетеля на кралство Майсор – Хайдер Али и през 1782 година се възкачва на трона.

„Тигърът на Типу“ е дървен механичен орган, произведен през около 1793 година, който е под формата на тигър, нападащ мъж, който е облечен в европейски дрехи. Механичният орган свири сам и помощта на музикант не е необходима. Когато „Тигърът на Типу“ свири, скрит механизъм кара ръката на човека да се мърда нагоре и надолу, като по този начин се показва неговата болка, причинена от животното.

„Тигърът на Типу“ е създаден за Типу Султан, тъй като владетелят представлявал сериозна заплаха за британската власт в Индия и се самопровъзгласява за „Тигъра на Майсор“. Органът не е само за развлечение, а и средство, с което метафорично се изразяват политическите амбиции на Типу Султан да надвие британците в страната.

Управлението на Типу Султан е запомнено най-вече с технологичния и административен напредък, който той осъществява. По време на неговото владение са произвеждани нови видове монети и е представен нов лунно-слънчев календар.

Типу Султан е почитан и като пионер в използването на ракети. Той разширява употребата на ракети с метален цилиндър и твърдо гориво, които използва срещу британците. Смята се, че ракетите му, използвани по време на битката при Полилур през 1780 година били най-напредналите ракети, които британците някога били виждали.

Търговски обучения - myjobistosell.com

По време на Четвъртата англо-майсорска война Типу Султан е разгромен от Британската източноиндийска компания и низамът на Хайдерабад. През 1799 година неговият дворец е обсаден, като обсадата продължава един месец. Голяма част от богатствата на Типу Султан са отнесени в Англия – сред тях е и „Тигърът на Типу“. По-късно органът е предаден на лондонския музей „Виктория и Албърт“.

Днес „Тигърът на Типу“ е един от най-популярните експонати в музея, въпреки че е прекалено стар и крехък, за да свири. Що се отнася до следата, която Типу Султан оставя след себе си – тя е твърде оспорвана. През 2015 година властите в индийския щат Карнатака решават да отпразнуват годишнината от раждането му – описвайки го като един от най-ранните борци за свобода. Въпреки това, тяхното решение поражда серия от спорове. Много хора споделят мнението, че Типу Султан е бил нетолерантен владетел, който принуждавал хората насилствено да приемат индуизма и преследвал християните.

loading...
Категория:
История · Любопитно
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *