окт. 6, 2017
29535 Views

6 факта за „Обяд на небостъргач“ – една от най-популярните снимки, правени някога

Автор:

Голямата депресия в Америка е вдъхновение за множество запомнящи се фотографии от 20 век, перфектно улавящи болката и страданията на работещите хора. Снимки на бедни и отрудени хора, изоставени жилища и отчаяни майки влияят върху народното съзнание. Но „Обяд върху небостъргач“ е различна снимка.

Погледът върху работниците, които обядват по време на изграждането на „Рокфелер Сентър“ на 260 метра във въздуха, е лъч надежда за народа през 30-те. Тази снимка им показва, че Америка все още строи, все още прогресира и най-важното – все още работи.

Изминали са 85 години от първото публикуване на снимката в „New York Herald-Tribune” на 2.10.1932 година и оттогава „Обяд на небостъргач“ е една от най-разпознаваемите снимки в целия свят. Ето и няколко любопитни факта за нея:

1. Снимката може и да е една от най-популярните, но все още не е известна самоличността на фотографа, който я заснема. За определен период от време тази заслуга се приписва на Чарлз Ебетс, но в онзи момент на небостъргача има и други фотографи, включително Уилям Лефтуич и Томас Кели, затова в архивите вместо име на фотограф, е изписано „неизвестен“.

2. „Обяд на небостъргач“ е направена изцяло с цел публичност. 11 мъже, които спокойно се хранят на 69-тия етаж на небостъргач, не е ежедневна гледка и цялата сцена е предварително подготвена, за да бъде заснета. Мъжете са истински работници, но целта на фотографията е да се популяризира изграждането на „Рокфелер Сентър“. Снимката е направена по време на Голямата депресия, докато 15 милиона души търсят работа. Това, че Америка все още се развива, дава надежда на много от тези хора.

3. Негативът се съхранява в огромен подземен трезор в близост до Питсбърг, Пенсилвания. В трезора, наречен „Iron Mountain”, се съхраняват ценни произведения на изкуството, снимки, филмови ленти, музикални произведения и правителствени документи. Температурата там е контролирана, за да не бъдат повредени пазените предмети.

4. Точно както самоличността на фотографа е неизвестна, така и не става ясно кои са 11-те мъже на снимката. Режисьорът Шон Ò Куалейн обаче се разравя в архивите, заради документалния си филм, наречен „Men at Lunch”. Той и архивистът Кристин Ръсел успяват да идентифицират само двама от 11-те мъже – Джоузеф Екнър (третият от ляво надясно) и Джо Къртис (третият от дясно наляво). Имената на останалите работници все още са неизвестни.

5. Шон Ò Куалейн започва работа по документалния филм, след като получава писмо от Пат Глин и брат му, които твърдят, че са разпознали баща си и чичо си на снимката. „Най-голямата изненада за нас беше, че въпреки популярността на снимката, преди нас никой не си беше направил труда да разбере нито кои са работниците, нито кой е фотографът“ – споделя Шон Ò Куалейн . Той допълва, че не съществуват официални данни за работниците от тогава и то не защото са изгубени, а просто защото не е имало такива изобщо. Според уебсайта на „Рокфелер Сентър“ по изграждането работят над 40 000 души. Без документи самоличностите на почти всички мъже обаче остава загадка.

Търговски обучения - myjobistosell.com

6. Според някои историци снимката „Обяд на небостъргач“ в действителност не е била толкова страшна и опасна, колкото изглежда. Те вярват, че мъжете не са обядвали във въздуха, а под тях е имало напълно безопасна платформа, която да ги предпази от възможен инцидент с фатален край. Но, както при много други факти около снимката, този също остава забулен в мистерия.

loading...
Категория:
Любопитно
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *