ное. 11, 2016
32815 Views

5 интересни факта за лъвовете

Автор:

Може да е изненадващо, но най-големият врат на лъва се оказва с размерите на малко куче. Бодливото прасе е трън в… устата на голямата котка. Когато лъвът се приближи да го подуши, често получава по някой остър трън, забил се толкова здраво в челюстта му, че остава там цял живот.

Лъвът е единственият член на семейство котки с пискюл на опашката. Той има специална роля и не е само за естетика. Често е сигнал за другите членове на прайда и може да указва посока или покана за флирт.

5 интересни факта за лъвовете

Ноктите на лъва са не само изключително остри, но и се прибират, което му помага да бъде опасен само, когато поиска и предотвратява наранявания по време на игра. Лъвският нокът може да достигне до около 4см дължина и расте на много пластове, които се белят и под тях се разкриват нови.

Задните зъби на лъва (наречени хищни зъби) работят като ножици, което е доста полезно, имайки предвид, че се храни със свежо месо. Макар зъбите да му помагат да се храни, лъвът всъщност не дъвчи храната си, а я гълта на парчета, използвайки само едната страна на устата си.

5 интересни факта за лъвовете

Мъжките и женските се поздравяват не с ръкостискане, а с потъркване, което понякога е толкова силно, че се събарят на земята. Това е начин за сближаване, тъй като лъвовете оставят специфична миризма върху партньора си. По подобен начин и домашните котки се търкат у стопаните си, за да демонстрират, че ги притежават.

5 интересни факта за лъвовете

Бонус факт: Популацията на африканския лъв е спаднала с 40% за три поколения. Днес са останали около 20 000 лъва в дивата природа и видът вече е класифициран като уязвим.

loading...
Етикети:
·
Категория:
Животни
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *