Още

  6 неща, които могат да ви убият, но правите всеки ден

  Животът е опасен. Можеш да се подхлъзнеш в банята, да те блъсне автобус, да те нападне мечка или да се удавиш в супата си. Винаги е добре да бъдем внимателни и това само може да удължи продължителността на живота ни. За онези от нас, които избягват всички опасности, животът би трябвало да е доста по-безопасен, нали?

  Изобщо даже. Оказва се, че дори събуждането сутрин може да е опасно колкото пиянска нощ и можете да се самоубиете кихайки, също както, ако играете на руска рулетка.

  1. Кихането

  1. Кихането

  Макар да е една от онези досадни биологични функции с измамно полезна функция, кихането е удобно извинение да се изплюеш в лицето на врага, но също така е бомба със закъснител.

  При кихане може да ви се пръснат тъпанчетата в ушите, да си счупите гръбнака или направо да умрете. Хората са размествали дискове в гърба си, чупели са си ребра и са получавали сърдечни удари от едно просто кихане. И имайте предвид, че не говорим за крехки хора, които са на ръба на смъртта. Това са обикновени хора, които водят нормален живот, докато не са вдишали малко черен пипер и са се събудили шест часа по-късно в контейнер, лежейки върху натрошените си крайници.

  2. Кашлянето

  2. Кашлянето

  Кашлицата е гадно нещо. В нея няма нито едно положително качество. Но също така е и опасна. При една от онези продължителни кихавици винаги има шанс да се задушите от собствения защитен механизъм на тялото си, който затваря дихателните пътища. Това е като да избегнете бързо движещ се обект срещу лицето ви като си затворите очите.

  Има също и фрактури на ребрата, разкъсване на диафрагмата и дори коремна херния, всичките причинени от кашлицата. Това дори не са редки случаи, а такива, които са много добре документирани и се случват постоянно.

  3. Ходенето по голяма нужда

  3. Ходенето по голяма нужда

  Какво лошо можем да кажем за това? Времето в тоалетната ни дава няколко минути насаме със себе си, за да помислим или почетем. Акането е това, което ние западняците правим вместо медитация. Освен в редките случаи, когато след нас тоалетната трябва да се освети, изгори и посоли, така че на тази прокълната земя повече никога нищо да не расте, това е дейност, която няма с какво да ни нареди, нали?

  О, колко грешите. Но не се тревожете, напъването може да не е фатално – ще се отървете просто с леки наранявания. Напъването може да причини дивертикули, хемороиди и ректален пролапс. Дивертикулите са състояние, при което джобовете в тънкото черво се изпълват с кръв, след което могат да се пръснат, а това никога не е добре. Хемороидите знаете какво са, така че няма да обясняваме. Ректален пролапс? Това е когато отслабнат мускулите, които държат вътрешностите ви вътре, а в най-лошия случай те излизат отвън и провисват от ануса ви.

  За щастие можете да се предпазите от тези неща като… Чакайте, всъщност няма какво да направите, освен да спрете да ходите до тоалетна…

  4. Прозяването

  4. Прозяването

  Никой не е напълно сигурен защо го правим, но всички се прозяваме поне по няколко пъти на ден. Как може нещо толкова невинно като прозявката да бъде опасно? Когато се прозявате, отваряте устата си много широко и, ако по някаква причина мускулите в лицето ви са прекалено слаби, челюстта ви може да се откачи.

  Това състояние може да е доведе до „значителен дискомфорт” според експертите.

  5. Изстискването на пъпки

  5. Изстискването на пъпки

  Неприятно, но повечето от нас са го правили в един или друг момент: Забелязваш една от гадните бели пъпки, отиваш в банята и я изстискваш. Всички знаем, че чрез тази дейност могат да се разпространят инфекции и да се появят още повече пъпки, но има също и риск от белези и кръвотечение, които в крайни случаи могат да доведат до положението на Едуард Джеймс Олмос.

  Всичко това може да ви е известно, но може би не сте чували за церебрална синусова тромбоза. По стечение на обстоятелствата има кръвоносни съдове, намиращи се точно под носа ви, които поради някаква причина водят директно до мозъка. Всяка инфекция в тази зона може за нула време да достигне до онази част от тялото, която най-малко бихте искали да се инфектира. Така че с изстискването на една пъпка можете да постигнете това, което наситените мазнини и празните калории правят за 30 години и да си заминете за часове.

  6. Спането

  6. Спането

  Спането е редом до бирата, циците и отмъщението като най-простите и големи удоволствия в живота. Може ли обаче да бъде опасно? Разбира се, хората понякога правят странни неща докато спят, но освен ако не карате кола, оперирате с тежки машини или скачате с бънджи във вулкан, това няма да ви убие. Науката знае много по въпроса защо прекалено малкото сън може да е опасно, така че по всякаква логика повечето спане би трябвало да действа обратно.

  Животът обаче не е толкова прост – той е изпълнен с опасни съвпадения. Може би затова едно британско проучване показва, че ако спите по повече от 7 часа на ден, имате два пъти по-голям шанс да умрете до 11 години и то не от сърдечносъдово заболяване, както страдащите от безсъние. И нека да поясним – тук не казват, че 1 час повече сън ще съкрати живота ви с години. Става въпрос, че ако изпадате в 10-часова кома, има много по-малка вероятност да доживеете до края на десетилетието.

  Учените дори не казват защо това е така, но се казва, че при някои кандидати това се дължи на депресия, нисък социално-икономически статус и отпадналост при болните от рак. Някои от участниците в експеримента били раково болни и при тях е разбираемо да се получат подобни резултати. При останалите обаче, кой знае? Ставайте по-рано.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови