Още

  6 събития и хора, забравени от историята

  Кахокия – забравеният Рим в Америка

  Историческата местност Кахокия е област, разположена в близост до Колинсвил, Илинойс. Това е най-големият археологически обект, свързан с културата на Мисисипи, където са живели напреднали общества. Макар че първоначално е била дом на само 1000 души, след 1050 година населението започва да нараства главоломно. Според историците в разцвета на селището, то е било обитавано от около 40 000 души. През 1250 година населението в областта е по-голямо от това на Лондон.

  „Султана“ – забравеният инцидент

  Параходът „Султана“ е унищожен при експлозия на 27.04.1865 година. Разрушаването му се превръща в едно от най-големите морски бедствия в историята на САЩ. Между 1800 и 2400 пътници загиват, след като един от четирите котела на кораба експлодира и „Султана“ потъва недалеч от бреговете на Мемфис, Тенеси. Причината, поради която инцидентът е забравен в историята е, че той се случва скоро след убийството на президента Ейбрахам Линкълн и през последните седмици на Гражданската война.

  Зиряб – робът, който променя обществото

  Зиряб (789 – 857) е персийски полимат (от гръцки: „който е научил много“). Той бил поет, музикант, козметолог, певец, моден дизайнер, стратег, астроном, ботанист, географ и… бивш роб. Повечето хора дори не са чували неговото име, а най-малко две от неговите нововъведения са запазени и до днес – идеята за три ястия (супа, основно ястие и десерт), както и употребата на стъкло (или кристал) за производство на чаши за пиене (преди това са се използвали главно метални чаши). Зиряб запознава обществото с аспержи и някои други зеленчуци. Той има много деца, всяко от които става музикант и по-късно разпространява наследството му в цяла Европа. Списъкът с промени, които Зиряб прави в обществото, е огромен – той популяризира носенето на къса коса и бръсненето сред мъжете, носел различни дрехи в зависимост от сезоните, създал паста за миене на зъби и дезодорант против изпотяване. Освен това, Зиряб поощрявал къпането два пъти дневно.

  Пещиго – огън в горите

  Много хора са запознати с Големия пожар в Чикаго от 1871 година, при който загиват стотици хора и са унищожени 4 квадратни мили от града. Въпреки това, мнозина не знаят, че в деня на Големия пожар в Чикаго се случва много по-опасен и жесток пожар – този в Пещиго, Уисконсин. Огънят в Пещиго убива толкова много хора, че остава най-смъртоносния пожар в историята на Америка. В същия ден – на 8.10.1871, освен в Чикаго и Пещиго, пожари възникват и в Холланд и Порт Хюрън, Мичиган. Когато всичко свършва, се оказва, че 1875 квадратни мили гори са били „погълнати“ от огъня, а живота си изгубват между 1200 и 2500 души.

  Жорж дьо Ла Тур – забравеният живописец

  Жорж дьо Ла Тур ( 1593 – 1652) е френски живописец, който рисувал най-често под светлина от запалена свещ.  Едва през 20 век той е признат за един от най-видните френски художници. Докато бил жив, Жорж дьо Ла Тур бил известен като „Художника на краля“. Много малко от творчеството му е оцеляло именно заради неговата неизвестност, но благодарение на усилията на немския историк Херман Фос през 1915 година произведенията на Жорж дьо Ла Тур са преоткрити.

  „Домът на мъдростта“ – изгубен във времето

  „Домът на мъдростта“ е библиотека и преводачески институт в Багдад, Ирак. Смятана е за главен интелектуален център на ислямската златна епоха. В нея са се изучавали математика, астрономия, медицина, алхимия, химия, зоология и география. Въз основа на персийски, индийски и гръцки текстове, включително тези на Питагор, Платон, Аристотел, Хипократ, Евклид, Гален, Чарака, Арябхата и Брахмагупта, учениците са придобивали огромни знания. Заедно с много други библиотеки в Багдад, „Домът на мъдростта“ е унищожен по време на монголската инвазия през 1258 година. Легендите разказват, че река Тигър била оцветена в черно в продължение на 6 месеца заради мастилото от книгите, които били изхвърлени във водите ѝ.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link