Още

  6 странни неща, които се случват с мозъка ни след секс

  Сексът може да събуди различни чувства, които е възможно дори да не сте знаели, че имате – и това е така, защото в мозъка и тялото ви се случват изключително много неща. Не всеки реагира по еднакъв начин след секс, но експертите твърдят, че определени хормони, които се отделят в части от мозъка, се активират у повечето хора, когато са интимни с някого.

  1. Отделя се окситоцин, което ви кара да се чувствате по-свързани с партньора си

  Окситоцинът се отделя най-често при жените след секс и ни носи това чувство за нужда от дрямка, прегръдка и комфорт. Окситоцинът ни кара да се чувстваме и по-близки с човека, с когото току-що сме преспали и може да помогне за облекчаване на стреса, главоболието или диксомфорта, които може да сте изпитвали преди или по време на секс.

  1. Малкият мозък се активира

  Малкият мозък извършва сложни анализи, включително обработката на емоциите. Активирането му се случва по време на секс, за да се увеличи напрежението в мускулите, което от своя страна се свързва със сексуалната стимулация. Активността на малкия мозък е свързана с начина, по който се чувстваме след преживяното – твърдят експертите.

  1. Отделя се допамин, който ни кара да чувстваме еуфорични

  По време на секс се отделя допамин, който ни кара да изпитваме еуфория – или да се чувстваме така, сякаш сме постигнали нещо невероятно и страшно приятно. Допаминът е едно от онези вещества в организма, които са свързани с пристрастяването. Той ни казва: „Това е добро, харесваме го, трябва да го правим отново, за да се чувстваме добре“. Ние търсим такива дейности, които отделят допамин, за да постигнем това чувство на еуфория.

  1. „Изключва“ се орбитофронталната кора в мозъка

  Тя играе роля във вземането на решения. Макар и за момент, функцията на орбитофронталната кора е прекратено, което кара тялото ни да усеща онова, което най-често усещаме по време на оргазъм. Може да се усеща като спазъм, тик или пълна изтощеност.

  1. Отделя се хормона вазопресин, който ни кара да се чувстваме привързани един към друг

  Този хормон ни кара да чувстваме привързаност към партньора си. Психологът Дженифър Суийтън казва, че: „По-високите нива на вазопресин ни карат да чувстваме отдаденост и желание да се грижим за партньора си. Това е хормонът, за който се твърди, че мотивира моногамността. Изследванията показват, че хората, които често изневеряват, отделят по-ниски нива на вазопресин“.

  1. Някои нервни пътища също се „изключват“

  Това е причината, поради която след секс не можем да направим логична и аналитична оценка на човека, с когото сме правили секс. „Това вероятно е и една от причините, поради които хората казват, че любовта е сляпа. Поради тази причина се фокусираме повече върху чувствата, които изпитваме към партньора си, отколкото върху мисли и разсъждения“ – казва Суийтън.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link