Още

  Как отегчен журналист създава една от най-огромните литературни измами

  През август 1969 година жените, които присъствали в публиката на „David Frost Show” очаквали с нетърпение появата на звездния гост в шоуто – младата звезда Пенелопи Аш. Пенелопи била скромна домакиня от Лонг Айлнъд, която съвсем скоро публикувала един от най-еротичните романи, които светът някога е виждал – “Naked Came the Stranger”.

  Романът постига нечуван успех като само за първите няколко месеца от него са продадени над 20 000 копия и се задържа в списъка на бестселърите на „Ню Йорк Таймс“ в продължение на цели 13 седмици. За да разкаже повече за романа си, както и за сполетялата я слава, Пенелъпи Аш трябвало да бъде гост в шоуто на Дейвид Фостър. Представете си обаче изненадата на публиката, когато очакваната авторка изобщо не се появила.

  Вместо нея на сцената излизат 25 журналисти (сред които само две жени). Тогава лидерът на групата им – Майк Макгрейди излиза напред и разкрива истината за „Naked Came the Stranger”. Той казва, че написването на романа започва след един отегчителен ден в офиса, а публикуването му е просто социален експеримент, с който той искал да докаже, че сексът продава повече от всичко друго.

  Три години преди това гостуване, Макгрейди, който работел за „Newsday”, лежал в леглото си и се опитвал да прочете наскоро нашумелия роман „Долината на куклите“. Той обаче се затруднил още на първите три страници и му било толкова скучно, че написаното просто го приспало.

  На следващия ден му хрумва идеята, че той, заедно с още няколко журналисти, със сигурност може да постигне същия успех като този на „Долината на куклите“, ако не и по-голям. Затова Макгрейди събира екип от 25 журналисти и им изпраща важна бележка, в която пишело: „Като едни от най-добрите писатели в “Newsday” вие сте официално поканени да станете съавтори на следващия бестселър. Романът ще акцентира основно върху секса. Освен това, прекалено изисканото писане не се стимулира.“

  По-късно Макгрейди споделя пред „Associated Press”, че идеята му хрумва, след като се отвратил от посоката, в която виждал, че съвременната литература бива насочена. „Беше ми омръзнало от автори като Харолд Робинс и Джаклин Сюзан. Видях написаното, което се приемаше от публиката и което изглеждаше просто абсурдно“ – споделя Макгрейди.

  В бележката към своите колеги, Макгрейди пише, че те ще разполагат със седмица, за да напишат по една глава. Верен на думата си, той връща няколко от главите, които били написани прекалено добре. Той продължавал да редактира пасажите, докато не започнели да изглеждат долнокачествени и ужасно написани. Литературното качество определено било пожертвано при създаването на този роман.

  „Naked Came the Stranger” е публикуван през 1969 година след няколко отлагания (не по вина на Макгрейди). Романът се състоял от 241 страници и разказвал за жена на име Джилиан Блейк – домакиня от Лонг Айлънд, която била крайно недоволна от брака и съпруга си, с когото водела шоу по радиото. След като узнава, че съпругът ѝ ѝ изневерява, тя започва своите сексуални преживявания, прелъстявайки женени мъже и разваляйки техните семейства, за да отмъсти на неверния си партньор.

  След като истината за реалните автори излиза наяве, Макгрейди и неговият екип се надявали шумотевицата около романа да се прекрати, но за тяхна изненада продажбите нараснали главоломно. Изглежда неочакваният произход на книгата я правела още по-интригуваща за читателите.  От публикуването си до сега, от „Naked Came the Stranger“ са продадени над 400 000 копия. Макар че много хора го молят да напише продължение на книгата, Макгрейди никога не го прави.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link