Още

  7 исторически личности, станали популярни с нещо, което всъщност не са извършили

  Абнър Дабълдей – за това, че е измислил бейзбола

  Абнър Дабълдей е генерал от армията на САЩ, но освен като такъв, той е запомнен и като човекa, който измислил бейзбола – макар всъщност Дабълдей да не е направил такова нещо. През 1905 година бившият президент на Националната лига Ейбрахам Милс оглавява комисия, чиято цел е да разследва произхода на любимата игра на Америка. Позовавайки се на писмо от човек на име Абнър Грейвс, комисията погрешно заключава, че Абнър Дабълдей е измислил бейзбола през 1839 година. Всъщност по онова време Дабълдей е в Уест Пойнт и никога не е претендирал за създаването на играта.

  Лейди Годайва – за това, че яздила кон напълно гола

  Лейди Годайва е най-известна с това, че яздила кон гола по улиците на средновековния английски град Ковънтри, като начин да протестира срещу данъците, наложени от нейния съпруг. Според легендата, през 11 век лейди Годайва се опитва да притисне могъщия си съпруг, опитвайки се да го убеди да намали данъците на хората. Той ѝ отговаря, че ще направи това, само ако тя мине през града върху кон и напълно гола. Лейди Годайва направила точно това.

  Тази история се е превърнала в нещо като легенда, а историците са съгласни, че подобно нещо никога не се е случило в действителност. Годайва наистина е съществувала, но в повечето исторически записи за нея не се споменава нищо друго, освен това, че е била съпруга на влиятелен благородник. Всъщност целият мит за Годайва се появява през 13 век – 200 години след като се предполага, че е съществувала тя. По-късно историята за нея се разпространява от писатели като Алфред Тенисън, чиято поема от 1842 година „Годайва“ спомага за това митът да се разпространи още повече и много хора да го приемат за исторически факт.

  Нерон – за това, че пеел и свирел, докато Рим е обгърнат в пламъци

  Едно от нещата, с които Нерон е известен, е това, че по време на страшния пожар в Рим, той пеел песни и свирел на инструмент, подобен на цигулка. Някои древни историци наистина описват императора и неговото пеене, докато наблюдавал как пламъците обхващат Рим, но по-късно историкът Тацит опровергава това, твърдейки, че това са просто слухове. Според Тацит Нерон е бил в Анцио по време на разразяването на пожара, а когато се завръща в Рим, той помага в гасенето му, изпращайки хора. По-късно Нерон помага за възстановяването на града и дори отворил вратите на двореца за онези, които изгубили домовете си по време на пожара. Освен това, ако Нерон действително е свирел на някакъв инструмент, то той не би приличал на цигуалка, (която тогава не е била изобретена), а по-скоро на лира.

  Мария-Антоанета – за фразата „Като нямат хляб, да ядат пасти“

  Смята се, че когато ѝ съобщават, че народът ѝ гладува поради липсата на хляб, Мария-Антоанета отвърнала „Като нямат хляб, да ядат пасти“. Тази известна фраза олицетворява невежеството на кралицата и нежеланието ѝ да разбере положението на народа ѝ, но не са открити никакви доказателства за това, че Мария-Антоанета някога е изричала тези думи.

  Фразата се появява за първи път във връзка с „велика принцеса“ в книгата на Жан-Жак Русо „Confessions”, която е написана през 1766. Ако Русо действително е имал предвид Мария-Антоанета, то това означава, че тогава тя е била на 10-годишна възраст и все още не е била коронована. Историците смятат, че Русо или е измислил фразата, или че тя е представлявала нещо като обида, използвана от народа срещу различните аристократични фигури и монарси през 18 век.

  Жозеф-Игнаций Гилотин – за изобретяването на гилотината

  Противно на всеобщите вярвания, френският доктор Жозеф-Игнаций Гилотин не е изобретил страховитото устройство, което носи името му, директно. Той отчаяно се опитал да прекрати бруталните обезглавявания и бесенето и през 1789 година предлага на френското Национално събрание да използва по-хуманен и безболезнен метод.

  Плановете за гилотината обаче, не са на Жозеф-Игнаций Гилотин, а на хирург на име Антоан Луи, който моделира устройството, позовавайки се на такива, използвани в Шотландия и Италия. След като немецът Тобаяс Шмит прави първия прототип, гилотината започва да се използва от френското правителство. Гилотин нито проектира, нито създава гилотината, и все пак, за негово най-голямо съжаление, устройството е наречено на негово име. Според друго популярно твърдение, по-късно Гилотин е обезглавен на гилотината по време на Френската революция, но и това е мит.

  Джордж Карвър – за създаването на фъстъченото масло

  Джордж Карвър е прочут американски химик и изобретател, известен със създаването на алтернативни хранителни продукти и методи за фермерство. Неговите изобретения са многобройни и името му често е свързвано с това на Леонардно да Винчи. И все пак, идеята, че именно Карвър е създал фъстъченото масло, се е загнездила в съзнанието на много американци.

  Всъщност, пастите на фъстъчена основа, са били използвани за първи път в Южна Америка през около 950 година пр.н.е. Съвременното фъстъчено масло е патентовано през 1884 година от Марселъс Едсън, който наричал творението си „фъстъчен бонбон“ и по-късно от Джон Келъг, който разкрива процеса по създаването на фъстъченото масло през 1895 година. Карвър започва да изследва фъстъченото масло едва през 1903 година.

  Бетси Рос – за създаването на първия американски флаг

  Една от най-популярните исторически легенди на Америка е тази за Бетси Рос – шифачка от Пенсилвания, за която се предполага, че е ушила първото американско знаме. Смята се, че през 1776 година на Рос ѝ е поръчано да ушие знамето, което тогава включвало 13 звезди, от малка комисия, включваща Джордж Вашингтон. Няколко дни по-късно Рос ушила знамето, като дори променила дизайна на звездите, заменяйки шестолъчните звезди с петолъчни.

  Различни версии на тази история все още се преподават в американските училища, но повечето историци твърдят, че тя е просто мит. Вестниците от периода не споменават нито името на Рос, нито срещата ѝ с комисията, нито каквото и да било нейно участие в създаването на флага. Легендата за Рос се споменава за първи път през 1870 година от внука на Рос – Уилям Канби. И все пак, Канби не предоставя никакви доказателства в подкрепа на твърдението си. Вярно е, че Бетси Рос шие американски знамена в края на 1770-те години, но твърдението, че е ушила първия американски флаг най-вероятно е невярна.

  Източник: history.com

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови