Още

  7 начина, по които Tesla променя света

  Наистина компания на бъдещето, Tesla вече се занимава с всичко, от производството на автономни електрически автомобили до разработването на потребителски и комерсиални решения за чиста енергия. Tesla доказва, че има пари в устойчивата околна среда и че една компания може да промени бъдещето на човечеството.

  В сянка

  През 20-и век Тесла беше просто името на един гениален мъж, който умира без пукната пара, след като прекарва живота си в сянката на успешния си съперник Томас Едисън. Сега, името е синоним на иновация, вълнение и бъдещето, благодарение на усилията на друг гениален мъж: Илон Мъск.

  Под името Tesla, през 2003г Мъск и група инженери от Силиконовата долина решават да покажат на света предимствата на електрическите автомобили. Пет години по-късно, те пускат първия си модел и оттогава компанията пише история. Начело с Мъск, Tesla разшири фокуса от просто построяването на най-добрата електрическа кола до полагането на основите за автономни автомобили, слънчева енергия и много повече.

  Това са седем от начините, по които Tesla променя… всичко:

  По-добри електрически автомобили

  Няма как да говорим за Tesla, без да говорим за електрически автомобили. Първият модел на компанията, Tesla Roadster, беше първият масово произвеждан, напълно електрически автомобил, способен да измине повече от 320км с едно зареждане и първият с литиево-йонна батерия с разрешение да се движи по обществените пътища и магистрали.

  Model S беше първият напълно електрически седан, който получи и отличие като най-продаваният електрически автомобил в света за 2015 и 2016г. Предстоящият Model 3 ще увеличи още повече продажбите на компанията, след като получи хиляди предварителни поръчки малко след премиерата си. Дори електростанциите на Tesla са по-добри от тези на конкуренцията – мрежата Supercharger обхваща повече от 5000 от най-бързите електростанции в света, които дават на шофьорите възможност да се върнат на пътя по-бързо от всякога.

  Техните електрически автомобили не само превъзхождат конкурентните по продажби, издръжливост и зареждане, но вече надминават и своите бензинови и дизелови аналози в някои отношения. Наскоро Model S P100D стана най-бързата кола в производство, ускоряваща от 0 до 97км/ч за 2.28 секунди. Това е най-бързата кола – не само електрическа, ами изобщо.

  Компанията създава някои от най-модерните автомобили на пътя, като получава най-високи оценки за безопасност и дори разбива стереотипа на дизайна. Това, че тези коли са по-щадящи към природата е един страхотен бонус.

  Автономност

  Вероятно сте чували статистиката, че 94% от автомобилните катастрофи са причинени от човешка грешка, в резултат на което хиляди хора загиват всяка година. Никоя компания не е правило по-големи усилия да премахне човешкия елемент при шофирането от Tesla.

  От 2014г, хардуерът Autopilot е стандартно оборудване във всички автомобили на Tesla и компанията често побеждава своите конкуренти по отношение на автономни способности. Американската национална агенция за безопасност по пътищата класифицира автопилота на Tesla като Ниво 2 автоматизирана система. Компанията обаче вече тества софтуер с Ниво 3 и 4 и планира да пусне Ниво 5 (пълна автономия) до края на годината.

  Ще е нужно малко време законодателството да навакса с технологията, но автономният транспорт на Tesla ще е готов, когато това се случи.

  Споделено пътуване

  Само половин десетилетие след свалянето на първото Uber приложение, споделеното пътуване вече се доказва като огромен фактор на транспортния пазар. Индустрията за милиард долара лишава таксиметровите шофьори от работа, затова те не са особено радостни от новината, че Tesla планира също да навлезе в пазара, само че с малко повече автономия.

  Да, Lyft и Uber вече тестват автономни автомобили за споделено пътуване. Техните еднократни изпитания в определени градове обаче не могат да се мерят с възможностите на Tesla да прави често подобрения в софтуера Autopilot, благодарение на големия брой автомобили, разполагащи с него, които вече са на пътя.

  Флотилията от самоуправляващи се Tesla коли може да бъде призована чрез приложение, точно както бихте повикали Uber или Lyft шофьор, само че щом ще рискувате с такси без шофьор, не бихте ли искали то да е на Tesla, компанията начело на революцията? Собствениците на Tesla автомобили също ще могат да се възползват, защото Network ще им даде възможност да монетизират колите си.

  Слънчевата енергия е секси

  Не само, че революционизира пътищата, но Tesla също така въвежда електроенергията в бъдещето, след като придоби SolarCity миналата година.

  Според американското министерство на енергетиката, Слънцето е най-богатият източник на енергия на Земята и търсенето на слънчева енергия никога не е било по-голямо. С непрекъснатото падане на цената и все по-ефективните технологии, един от последните препъни камъка към масовото навлизане на слънчевата енергия е естетиката – някои хора просто не харесват как изглежда слънчевите панели.

  В сравнение с традиционните панели, тези на Tesla и SolarCity са атрактивни и се предлагат в различни стилове, за да се слеят с архитектурата. Ако не искате да търсите специално слънчеви панели в стила на стените ви обаче, Tesla дава възможност да инсталирате и цял слънчев покрив.

  По-добри батерии

  Различният подход на Tesla към дизайна на слънчевите панели не е единственото, с което компанията навлиза в потребителския пазар. Модерните Powarwall и Powerpack системи за съхранение на енергия правят тези панели истински иновации.

  Представена през октомври 2016г, системата Powerwall 2 включва 14 kWh литиево-йонна батерия и може да бъде монтирана на стена или на земята, на закрито или открито. Една батерия може да съхранява достатъчно енергия, за да захрани двустаен дом за цял ден и може да се използва дори в домове без слънчеви панели, черпейки ток от електрическата мрежа.

  Работни места

  Освен че прави много пари за инвеститорите си, някои от които очакват компанията да премине границата от трилион долара през следващото десетилетие, Tesla раздава богатството си като създава така необходими работни места у дома и зад граница.

  Гигазавода на Tesla в Неведа дава работа на стотици хора и миналия месец компанията обяви, че ще отвори още 550 работни места, като въведе производството на Model 3 в щата. Прибавете и инвестициите за $5 милиарда и ще видите защо европейските страни се надпреварват за възможността да произвеждат за Tesla.

  До миналата година Tesla имаше 14 000 служители по света, но според Мъск само завода в Невада може да наеме до 10 000 души.

  За пример

  Може би повече от всичко друго, Tesla променя света, като ни показва, че това е възможно. Мъск е най-близкото, което имаме до Тони Старк и работата му с Tesla е само върхът на айсберга. Той използва своята Boring Company, за да редуцира задръстванията по пътя, като строи тунел под улиците на Лос Анжелис, прави революция в космическото пътуване със SpaceX и дори вдъхнови света да преобрази масовия транзит със своето виждане за Hyperloop.

  Мъск доказа, че един човек може да окаже огромен ефект върху света около него. Във време, когато големите компании са виждани като Голиат, който се възползва от Давидовците по света, Tesla е добре дошло изключение. Тя е компания за милиарди долари, която повече иска да построи по-добро бъдеще, отколкото да задоволи акционерите си.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови