Още

  7 необичайни защитни механизми у някои животни

  Phrynosoma cornutum (Тескаски рогат гущер)

  Тексаският рогат гущер изглежда заплашително. Той е кафяв и има перфектна дегизировка. Ако острите му шипове и рога не изплашат достатъчно нападателите му, той изпуска струя кръв от очите си. Кръвта съдържа химикали, действащи като предупреждение за хищниците. Но това необичайно оръжие има своята цена – гущерът може да изпусне 1/3 от кръвта си, което е около 2% от цялата му телесна маса.

  Космата жаба

  Запознайте се с косматата жаба, която въпреки външния си вид и необичайното си име, никак не е космата. По време на размножителния си период мъжките жаби развиват тънки ивици по тялото си, които приличат на косми. Те помагат на животното да приема по-голямо количество кислород. Удивителната способност на косматата жаба обаче, е друга. Когато е застрашена, тя чупи собствените си кости и ги прокарва през кожата си, за да се оформят като остри нокти, с които да се защити от нападатели.

  Испански ребрест тритон

  Когато бива атакуван, испанският ребрест тритон премества ребрата си под ъгъл и ги избутва през опънатата си кожа. Върху тялото му се получава нещо като редица шипове.

  Термити

  Когато са под заплаха, тези термити, населяващи горите на Френска Гвиана, изпращат по-възрастните от тях на самоубийствена мисия, с цел да бъде защитена колонията. Възрастните, които вече не са толкова полезни, както някога, са оборудвани с „експлозивни раници“, които през целия им живот се изпълват с токсични химикали, произвеждани от жлезите в корема им. Те създават течност, която експлодира върху враговете им, парализира ги и убива както тях, така и термита едновременно.

  Пиявицоустни миксини

  Пиявицоустните миксини са морски животни с тяло на змиорка и имат способността да покриват със слуз своите врагове. Когато са застрашени, те изпускат през порите си слуз, която щом се смеси с водата, се превръща в желатинова субстанция, с която нападателят може да бъде уловен или задушен.

  Морска краставица

  Мнозина смятат морските краставици за скучни същества, но когато стане дума за оцеляване, нещата стават наистина интересни. Морските краставици могат да изхвърлят вътрешни органи, които са лепкави и в повечето случаи съдържат токсични химикали, които могат да убият техните нападатели.

  Опосум

  Защитната реакция на опосумите е да се преструват на умрели. Когато са застрашени, тези животни изпадат в коматозно състояние, което може да продължи няколко часа – достатъчно дълго, за да убедят всеки хищник, че вече са мъртви. Страхът у опосума кара тялото му да излъчва миризма на гниещо тяло по време на тази защитна реакция.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link